Platform voor de bouw
Strak nieuw kleedje voor sociaal woonblok vergt precisiewerk
De facelift van blok 4, die momenteel volop aan de gang is, zet de toon voor de verdere opwaardering van de Essegemsite.

Strak nieuw kleedje voor sociaal woonblok vergt precisiewerk

Na zestig jaar in weer en wind hebben de sociale woonunits in de Essegemwijk in Jette hun beste tijd achter de rug. Vandaar de nood aan een energetische renovatie, waarbij de volledige vernieuwing van de gevel één van de voornaamste speerpunten was. De facelift van blok 4, die momenteel volop aan de gang is, zet de toon voor de verdere opwaardering van de site, zowel qua thermisch-energetische performantie als esthetische uitstraling.

De Essegemwijk telt in totaal zes sociale woongebouwen, die tussen de jaren ’70 en ’90 werden opgetrokken. Ze zijn gegroepeerd rond een groene openbare ruimte met onder meer zitmeubilair en een speelpleintje. Het appartementsgebouw dat deze dagen onder handen wordt genomen door Renotec (blok 4) biedt plaats aan 66 wooneenheden, die beheerd worden door sociale huisvestingsmaatschappij Lojega. 

“Door de mix van geperforeerde en niet-geperforeerde bekleding creëren we – zonder van kleur te verwisselen – het effect van een mooie lijnstructuur”, zegt Jorne Gielen.

Mooie lijnstructuur

Wanden die niet geïsoleerd waren, schimmelvorming, koudebruggen, … het zijn maar enkele van de problemen die moesten worden aangepakt. Via een ingrijpende energetische renovatie maakt Renotec het gebouw opnieuw gezond, onder meer door het letterlijk en figuurlijk in een nieuw kleedje te stoppen. “Het appartementsblok krijgt een speciale metalen huid, met puntprofielen die we perfect onder elkaar moeten uitlijnen”, vertelt projectleider Jorne Gielen. “Door de mix van geperforeerde en niet-geperforeerde bekleding creëren we – zonder van kleur te verwisselen – het effect van een mooie lijnstructuur. Een vlakke gevel was makkelijker geweest, maar we houden van een uitdaging. Ook de ramen zijn vernieuwd, net zoals de dagkanten (zowel binnen als buiten) en de balkons. Deze laatste, die in het verleden een afmeting van 60 cm op 3,5 meter hadden, zijn afgezaagd en vervangen door een stevige staalstructuur van 1,60 op 6 meter. Die biedt de bewoners dus veel meer ruimte om buiten een luchtje te scheppen. We verhogen overigens niet alleen hun comfort, maar ook de waarde van het geheel, want het gebouw zal binnenkort een veel fraaiere aanblik hebben. Het is fijn om van een verouderd betonvolume een aantrekkelijke en moderne woonblok te kunnen maken die voldoet aan alle hedendaagse eisen.”

Hoewel de nieuwe gevel van blok 4 er bijzonder strak zal uitzien, gaat er heel wat complexiteit achter schuil.

Maatwerk pur sang

Hoewel de nieuwe gevel van blok 4 er bijzonder strak zal uitzien, gaat er heel wat complexiteit achter schuil. “De uitlijning vormt de voornaamste uitdaging. Door de atypische vorm van de geprofileerde gevelbekleding is geen enkele raamaansluiting hetzelfde. Ieder raam moet dus op maat afgewerkt worden, wat zelden voorkomt in dit soort projecten. En aangezien er geen verticale voegen en slechts een à twee horizontale voegen per verdieping zijn, hebben we weinig speling en moeten we erg nauwkeurig te werk gaan. Alles moet kloppen om een mooi, strak geheel te kunnen bekomen. Vandaar dat enkele details opnieuw moesten worden uitgetekend om ze effectief uitvoerbaar te maken, wat de nodige voeten in de aarde heeft gehad. Daarnaast was het stevig puzzelen om de stalen kolommen, poutrels, regenwaterafvoer, enzovoort mooi achter de metalen gevelbekleding te kunnen verstoppen. Dat de bewoners gewoon in hun appartement blijven wonen terwijl wij aan de slag zijn en veiligheid, communicatie en coördinatie dus extra belangrijk zijn, maakt het er evenmin eenvoudig op. Kortom: er kwamen en komen wel wat moeilijkheden en complexiteiten aan te pas, maar het is een leerrijk traject. We zijn intussen aardig gevorderd en de verstandhouding met architectenbureau Canevas (onderdeel van Bureau Greisch) en de bouwheer is erg goed. Als het weer meevalt, zullen we in de lente van 2024 klaar zijn.”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details