Platform voor de bouw
Nieuws

Van alle markten thuis

Naamloos-1
Het takenpakket van Mourik omvatte onder meer speciale funderingstechnieken, beton-, wapenings- en bekistingswerken, metselwerken en het plaatsen van prefabconstructies.

Tekst | Koen Mortelmans

Beeld | AID Architecten

29 juli 2021 Leestijd 3 minuten

Deel dit artikel

“We werken voor opdrachtgevers in de private en publieke sector, verspreid over het hele land, en bieden oplossingen en specialistisch werk aan op verschillende terreinen. Ons ruime pakket aan gespecialiseerde diensten maakt ons een solide partner, die uitstekend is gepositioneerd is om totaaloplossingen uit te werken”, onderstreept algemeen directeur en bestuurder Ronny Bertels. In het geval van Botanic Sanctuary Antwerp ging het om de uitvoering van de ondergrondse en bovengrondse ruwbouwwerken en het plaatsen van de sanitaire infrastructuur.

De bouwafdeling van Mourik richt zich op specifieke niches, zoals complexe industriële betonwerken en renovatieprojecten. De milieusectie saneert grondwaters, oude storten en vervuilde terreinen en staat in voor het verwijderen en afvoeren van afvalstoffen. De industriële dienstverlening omvat taken als hogedrukreiniging, asbestverwijdering, catalystwissel van petrochemische reactoren en de ontmanteling van nucleaire installaties. “Eind 2019 hebben we samen met ons Nederlands zusterbedrijf Vogel KB ‘Vogel Belgium’ opgericht om sneller te kunnen inspelen op vragen inzake complexe betonherstellingen en kathodische bescherming. Nog recenter hebben we onze activiteiten uitgebreid met sloopwerken, HVAC- en andere technieken. Oplossingsgerichtheid, innovatie, vakkennis en engagement zijn sleutelbegrippen in onze dagelijkse werking.” Tot slot participeert Mourik ook in het Grond Recyclage Centrum, met vestigingen in Kallo en Zolder. Het GRC is pionier op het vlak van opslag, fysicochemische en biologische reiniging van vervuilde grond.

Flexibiliteit noodzakelijk

Bij Botanic Sanctuary stond Mourik in voor de uitvoering van de ondergrondse en bovengrondse ruwbouwwerken en het plaatsen van de sanitaire infrastructuur. “Hiervoor hebben we gemiddeld zeventig medewerkers ingezet op de werf, die werden aangestuurd door een projectleider, werf-leiders en een werkvoorbereider. Het takenpakket omvatte onder meer speciale funderingstechnieken zoals onderschoeiingen, groutwanden, berlinerwanden en grondwerken, beton-, wapenings- en bekistingswerken, metselwerken en het plaatsen van prefabconstructies. In technisch opzicht was het dan ook een erg uitdagende opdracht, vooral vanwege de speciale funderingstechnieken onder de bestaande gebouwen. Bovendien waren de logistieke mogelijkheden in dit deel van oud-Antwerpen erg beperkt. Flexibiliteit was ook noodzakelijk, want bij zulke oudere gebouwencomplexen duiken gemakkelijk onverwachte zaken op”, aldus Bertels.    

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Pieter-Jan Vansteelandt

Projectmanager

Benieuwd naar de mogelijkheden? Ik vertel u graag alles over onze samenwerkingspakketten.

0%

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details