Platform voor de bouw
Verenigd in verscheidenheid
Het gebouw is zo ontworpen dat de ingang van de drie verenigingen strikt gescheiden is van die van het kinderdagverblijf.

Verenigd in verscheidenheid

Het nieuwe gemeenschapscentrum in Koolskamp opende onlangs zijn deuren. Voor de architecten was het een hele uitdaging om een gebouw te ontwerpen dat verschillende functies en gebruikers kan huisvesten, met respect voor de omgeving en oog voor duurzaamheid.  

Het gemeenschapscentrum wordt gekenmerkt door specifieke maatwerkoplossingen en zeer diverse afwerkingsdetails.

Het nieuwe gemeenschapscentrum kwam op de plaats van de oude gemeenteschool, die in 2007 gesloten werd. De school was sterk verouderd en niet meer aangepast aan de hedendaagse normen. Ze werd afgebroken en maakte plaats voor een nieuwbouw, die onderdak zal bieden aan vier verenigingen: Judoclub Koolskamp, Harmonie Sint-Cecilia Koolskamp, buitenschoolse kinderopvang ’t Filoetje en Sint-Maartenshuis. Het gebouw achter de school, waar nu de harmonie, de kunstkring, de KLJ en de Chiro zitten, blijft behouden.

De speelsheid en warmte van het exterieur zijn ook doorgetrokken naar binnen.

Creatieve ruimtes 

Het nieuwe gemeenschapscentrum heeft een oppervlakte van 1.147 m², verdeeld over twee bouwlagen. Elke vereniging krijgt zijn eigen ruimte, afgestemd op haar specifieke noden en activiteiten. Zo beschikt de judoclub over een ruime oefenzaal met kleedkamers en een cafetaria, de harmonie over een lokaal met een goede akoestiek en een bar, de kinderopvang over een onthaal, een refter, een keuken en verschillende speel- en rustzones en het Sint-Maartenshuis over een lokaal voor het verdelen van voedsel en kleding. 

“Het gebouw is zo ontworpen dat de ingang van de drie verenigingen strikt gescheiden is van die van het kinderdagverblijf”, vertelt architect Kasper Verfaillie. “Uiteraard is ook het sanitair apart. Het binnenplein is uitgewerkt als buitenspeelplaats voor de kinderopvang, inclusief speelvlakken met een zachte ondergrond, een zandput, enkele houten verhogen … Wanneer de kinderopvang gesloten is, kan het binnenplein ook gebruikt worden als speelplein/terras voor de andere verenigingen. Denk hierbij aan allerlei buitenactiviteiten zoals spelen, optredens, recepties enzovoort. Het is ook het verbindende element tussen de verschillende verenigingen, die zo elkaar kunnen ontmoeten en ideeën kunnen uitwisselen.”

In de kinderopvang werd een extra tussenverdieping geïntegreerd, die uitkijkt op het speelgedeelte.

Harmonie van hout, metaal en beton

“Bij het ontwerpen van het gemeenschapscentrum hebben we veel aandacht besteed aan de architecturale kwaliteit, de integratie in de omgeving en de duurzaamheid”, gaat Kasper Verfaillie verder. “We hebben gekozen voor een sober en strak lijnenspel, dat contrasteert met de bestaande bebouwing, maar er ook een dialoog mee aangaat. 

We lieten de vier entiteiten tevens terugkomen in het design van de vier hellende daken om zo heel zichtbaar de speelsheid te etaleren. We hebben gebruikgemaakt van duurzame materialen zoals hout, metaal en beton, die het gebouw een eigen karakter en een warme uitstraling geven. We hebben bovendien rekening gehouden met de isolatie, de ventilatie, de verwarming en de verlichting om het energieverbruik en de CO2-uitstoot te beperken.”

Het baliemeubel met veel bogen en afrondingen én verschillende stijlen van afwerking.

Van buiten naar binnen

Kasper Verfaillie: “We hebben de speelsheid en warmte van het exterieur ook doorgetrokken naar binnen. Daar werkten we eveneens met twee duidelijk afgescheiden materialen, met het ‘warme’ materiaal – in dit specifieke geval Clicwall-systeemwanden – op een hoogte van 2,70 meter. Dit is dezelfde hoogte als waar de warme materialen op de buitenwand starten. In de kinderopvang introduceerden we een extra tussenverdieping, die uitkijkt op het speelgedeelte. Die ‘uitkijkpost’ is eigenlijk een grote ronde van bijna 3 meter, met daarin een blauw net verweven.”         

Ook voor het interieur is gewerkt met twee duidelijk afgescheiden materialen, met het ‘warme’ materiaal – in dit specifieke geval Clicwall-systeemwanden – op een hoogte van 2,70 meter.

New Driessens – Interieuroplossingen op maat

New Driessens is een schrijnwerkersbedrijf uit Izegem, gespecialiseerd in binnendeuren, deuren op maat en op maat gemaakte interieuroplossingen. Het team is jong, dynamisch en flexibel, met een focus op nauwkeurige plaatsing en aandacht voor detail. Korte communicatielijnen, uitmuntende service en het strikt nakomen van afspraken zijn er de norm. Dit alles gebeurt onder het toeziend oog van zaakvoerders Kristof Puype en Robin D’Hooghe. Gregory Delanote, intern projectleider bij New Driessens: “Het volledige gemeenschapscentrumproject nam drie maanden in beslag. Dit had alles te maken met het specifieke maatwerk en bepaalde afwerkingen, vastgelegd door Architectenbureau Verfaillie-Boucquet. In vier ruimtes hebben we Clicwall geïnstalleerd. Het bijzondere was dat we van 2,70 tot 8,50 meter hoog moesten installeren, in plaats van zoals gebruikelijk op de grond. De deuren liepen overigens ook door tot 2,70 meter. In de andere ruimtes voorzagen we dan een verlaagd plafond. We hebben het gemeenschapscentrum tevens uitgerust met alle schrijnwerk voor ramen en deuren. Ook de volledige keuken mochten we monteren. Voor het kinderdagverblijf installeerden we een trap. In de muur van dat verblijf kwam een gat met doorsnede van 2600 mm, inclusief metalen cirkel op maat en een valnet. Tot slot waren we ook verantwoordelijk voor het baliemeubel, met veel bogen en afrondingen én verschillende stijlen van afwerking. Kortom: dit project was een hele uitdaging, maar gaf ons én de opdrachtgevers veel voldoening!” 

TECHNISCHE FICHE
  • Bouwheer Gemeente Ardooie
  • Architect Architectenbureau Verfaillie-Boucquet (Ardooie)
  • Hoofdaannemer(s) APK Construct (Ieper)

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details