Platform voor de bouw
Nieuws

Wat staat er op het programma tijdens Polyclose 2022?

Polyclose2_DRJF0839_profielen
De trend naar ultraslanke profielen en grote glasoppervlakken zet zich verder door.

Tekst | Johan Debaere

Beeld | Jo De Rammelaere

15 juli 2022 Leestijd 8 minuten

Deel dit artikel

Van 31 augustus tot en met 2 september staat Flanders Expo in Gent in het teken van innovatie en ambitie in de wereld van raam-, deur-, zonwerings-, gevel- en toegangstechniek. De markt maakt zich op voor een wel heel bijzondere editie van Polyclose. Niet alleen omdat dit de twintigste editie is, maar ook omdat de Europese vakbeurs uitzonderlijk niet in januari, maar net na de zomervakantie plaatsvindt. Bovendien gaat het niet om een digitaal event, maar kunnen de bezoekers eindelijk weer fysiek innovaties ontdekken en netwerken. Ze mogen zich verheugen op talrijke innovaties, verrassende nieuwigheden en nieuwe praktische toepassingen. De toegang is gratis mits online voorregistratie. De beurs is uitsluitend bestemd voor professionals.

De markt van raam-, deur-, zonwerings-, gevel- en toegangstechniek maakt zich op voor een heel bijzondere jubileumeditie van Polyclose.

Midden januari 2020 trokken we een laatste keer naar Flanders Expo vooraleer COVID-19 ons leven compleet zou veranderen. We waren er niet alleen, want ook voor de negentiende editie van Polyclose was er opnieuw massale belangstelling van de professionals uit de branche. Meer dan veertienduizend professionele bezoekers vonden toen de weg naar Gent en maakten er kennis met de innovatieve oplossingen van 250 exposanten die zich toespitsen op raam-, deur- en gevelsystemen in aluminium en kunststof, automatisering, biometrische systemen, bouwbeslag, coatings, dichtingen, gereedschappen, glas en toebehoren, machines, poorten en hekken, rolluiken, hang- en sluitwerk, toegangscontrole, ventilatiesystemen, vliegenramen, zonwering, software en nog veel meer. Zo’n 25 % van die bezoekers kwam uit Nederland. Daarom is Polyclose niet alleen interessant om producten voor de Belgische markt te lanceren, maar ook voor de volledige Benelux en zelfs daarbuiten. 

Ook in deze sector schakelt de digitalisering een versnelling hoger. Opmerkelijk is dat heel wat nieuwe exposanten uit de IT- en softwarewereld komen.

Iedereen opnieuw op de afspraak

“Polyclose is een niet te missen afspraak om op de hoogte te blijven van ontwikkelingen en innovaties en om nieuwe contacten te leggen. Aannemers, schrijnwerkers, ‘zonvakkers’, architecten en bouwheren worden geïnformeerd over de nieuwste systemen. Er worden innovaties en toepassingen gepresenteerd én er zijn verschillende livedemonstraties voor installateurs”, stelt beursorganisator Guy Martens. 

“Momenteel hebben al meer dan 220 bedrijven uit België, Nederland en andere landen hun deelname bevestigd en wekelijks komen er nog exposanten bij. We merken dat digitale events de fysieke evenementen niet vervangen. Voor beurzen in het algemeen, en zeker technische vakbeurzen zoals Polyclose, is het een meerwaarde dat bezoekers de producten kunnen zien en voelen. Bovendien zijn persoonlijk contact en menselijk vertrouwen in deze sector nog altijd zeer belangrijk.”

Het thema ‘outdoor living’ blijft hot. Daardoor zijn ook terrasoverkappingen nog steeds in trek.

‘Design meets technology’

Ook dit jaar zijn er weer meer dan voldoende redenen om Polyclose met stip in de agenda te noteren. “We merken een positieve schwung in de markt. Zowel in nieuwbouw- als in de meeste renovatieprojecten zijn nieuwe ramen en deuren nodig. Door de klimaatverandering en de stijgende temperatuur in een groot deel van het jaar – zeker in de zomer – ligt de klemtoon vandaag minder op het energiezuinig verwarmen van gebouwen en eerder op het koelen. Zonwering speelt daarbij een belangrijke rol, in welke vorm dan ook. En aangezien we nog meer dan voor de pandemie zoveel mogelijk tijd buiten willen doorbrengen, blijven terrasoverkappingen meer dan ooit in trek”, gaat Martens verder. 

“We zijn zeer tevreden dat heel wat trouwe exposanten ook nu weer present tekenen (circa 80 %) en daarnaast mogen we verschillende nieuwkomers uit diverse sectoren verwelkomen. Opmerkelijk is de groei van exposanten uit de IT- en softwaresector. Zij presenteren digitale tools, die exposanten en bezoekers moeten toelaten om hun bedrijfs- en productieprocessen te automatiseren en digitaliseren.”

Ook machinebouwers kunnen hun systemen en productielijnen opnieuw live aan de bezoekers demonstreren.

Net als tijdens de vorige edities van deze vakbeurs bepalen ook nu weer enkele trends de verschillende klemtonen op de beursvloer. Zo zijn duurzaamheid en circulariteit niet meer weg te denken in de bouwsector. Verder zet de trend naar ultraslanke profielen en grote glasoppervlakken zich verder, wat zorgt voor uitdagingen op het vlak van montage, isolatie, lucht- en waterdichtheid en zonwering. Zoals reeds door de beursorganisator aangehaald, blijft ook het thema ‘outdoor living’ hot. In die
optiek wordt steeds vaker gekozen voor terrasoverkappingen als uitbreiding van de woning. Op het vlak van toegangstechniek is er, naast veiligheid, steeds meer aandacht voor flexibiliteit. 

“Ook in onze sectoren schakelt de digitalisering een versnelling hoger. Software is onmisbaar geworden. Met de nieuwste softwarepakketten zijn fabrikanten in staat om ramen, deuren en vliesgevels voor elke type en afmeting te ontwerpen, te calculeren en te produceren”, stelt Guy Martens. “Tot slot hebben machinebouwers hun producten de voorbije twee jaar praktisch alleen maar door middel van een 3D-presentatie kunnen tonen. Op Polyclose zullen machines weer live te bekijken zijn. Automatische, hoogtechnologische productielijnen voor kozijnen en oplossingen voor de bewerking van profielen voor terrasoverkappingen, balustrades, vliesgevels enzovoort worden gedemonstreerd.”    

Praktisch 
De jubileumeditie van Polyclose gaat door in hallen 1, 4 en 6 van Flanders Expo Gent op woensdag 31 augustus, donderdag 1 en vrijdag 2 september. De beurs opent elke dag de deuren om 9.30 uur en sluit om 18.30 uur. Op donderdag is er opnieuw de traditionele nocturne tot 20 uur. Professionals kunnen er gratis naartoe, maar moeten wel vooraf registeren op www.polyclose.be. Dat kan met de code PP92252261.

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Pascal Op de Beeck

Projectmanager

Meer online zichtbaarheid creëren via Bouwen aan Vlaanderen? Neem contact met mij op.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details