Platform voor de bouw
Wonen aan de kust anders gedefinieerd
‘Lake District’ herdefinieert de manier waarop wonen aan de kust wordt geïnterpreteerd.

Wonen aan de kust anders gedefinieerd

Luxe en klasse in de overtreffende trap: dat is wat het ‘Lake District’ in Knokke wil bereiken. En het ziet ernaar uit dat het die ambities met glans zal waarmaken. Het concept van een gemengde site met drie gebouwen die zich onderscheiden via een uitdagende architectuur, verschillende hoogtes en een maximum aan groen herdefinieert de manier waarop wonen aan de kust wordt geïnterpreteerd.

De ‘Toren’ wordt met dertien bovengrondse niveaus het hoogste wooncomplex in het centrum van Knokke.

Het ‘Monaco van de Belgische kust’ krijgt er binnenkort een klein woon-paradijs bij. Bij de creatie van het ‘Lake District’ werden op architecturaal vlak alle registers opengetrokken. De site naast het station, waar zich vroeger een Aldi-winkel en een kantoorgebouw van de NMBS bevonden, wordt getransformeerd tot een woonerf dat zich perfect in de stedelijke context verankert. Zo zijn de 166 appartementen verdeeld over drie volumes met verschillende hoogtes. “De eyecatcher bij uitstek is de ‘Toren’, die met dertien bovengrondse niveaus het hoogste wooncomplex in het centrum van Knokke wordt”, vertelt Corentin Garain, werfingenieur bij CIT Blaton. “Het is een gemengd volume, want op de eerste en tweede verdieping zal er een hotel met 38 kamers worden ingericht, terwijl er op het gelijkvloers 600 m² kantoorruimte komt. De architectuur zoekt de grenzen van het mogelijke op. Zo kenmerkt het gebouw zich door een speels en markant lijnenspel van luifels en onregelmatig vormgegeven terrassen met golvende lijnen en soms grote overspanningen. Qua afwerking werd er gekozen voor aluminium gevels, gekoppeld aan terrassen in architectonisch beton. Luxueuze details, zoals bronzen raamkozijnen, verlenen de toren een tijdloze grandeur die het stadsbeeld een nieuw elan zal geven.”

‘Lake Garden 11’ heeft twee verschillende niveaus (zeven en acht bouwlagen) en omvat onder meer een woonblok van 70 meter lang.

Eigen identiteit voor elk gebouw

Achter de toren bevinden zich twee kleinere volumes. ‘Lake Garden 11’ heeft twee verschillende niveaus (zeven en acht bouwlagen) en omvat onder meer een woonblok van 70 meter lang. Dit gebouw kenmerkt zich vooral door meerdere fraaie daktuinen met inheemse planten. “Het concept van onregelmatige terrassen en grote raampartijen is ook daar terug te vinden”, aldus Corentin Garain. “Het grote verschil met de woontoren is de densiteit van de groenzones en de gevels, die decoratieve gezuurde betonelementen en houtbekleding bevatten. Het wordt eveneens een gemengd volume, want op het gelijkvloers komt een warenhuis. Ten slotte is er nog ‘Lake Garden 8’, dat de link met de nabijgelegen bebouwing legt. Het gaat om een kleiner volume met vier bouwlagen dat eveneens over sierlijke groendaken beschikt. Daar wordt echter gewerkt met een gevarieerd ritme van rechthoekige terrassen en een gevel-afwerking die zich aandient als een mix tussen wit architectonisch beton en witte parementsteen. In dat volume biedt het gelijkvloers plaats aan 3000 m² handelsruimte. Onder de site zijn trouwens ook twee ondergrondse niveaus (goed voor 20.000 m² parking), fietsenstalling en bergruimte voorzien.”

Bouwtechnisch hoogstandje

‘Lake District’ wordt niet alleen erg luxueus en hoogstaand afgewerkt. Het is ook een bijzonder duurzame site. Naast de vele daktuinen en groene binnenplaats worden alle woonunits verwarmd en gekoeld met een lucht-waterwarmtepomp op het dak van de toren. Weliswaar bedient deze een autonome warmtepomp per appartement, zodat elke bewoner het gewenste comfort kan instellen. “Ook voor CIT Blaton is dit een prestigieus project”, vertelt Corentin Garain. “Wij staan in voor de ruwbouw, de gevelbekleding in beton/parementsteen, het binnenmetselwerk, de dakdichting en de groendaken. Hoewel complexe civiele en ruwbouwwerken onze specialisatie zijn, brengt ‘Lake District’ toch wel enkele bijzondere uitdagingen met zich mee. Zo moeten we voor de uitkragende terrassen in architectonisch beton een specifiek bekistingssysteem toepassen dat toelaat om de onderschoring niet tot het maaiveld te laten doorlopen. En zo zijn er nog wel wat zaken waarbij we met onze expertise het verschil kunnen maken. De bouwkundige complexiteit en de bijzondere architectuur maken van ‘Lake District’ een erg mooi visitekaartje voor CIT Blaton.” 

TECHNISCHE FICHE

Bouwheer
Ghelamco Invest (Ieper)

Architect
Arcas (Knokke-Heist)

Hoofdaannemer(s)
CIT Blaton (Brussel)

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details