Platform voor de bouw
Zijn woonbeurzen nog relevant?
Bisbeurs gaat sinds jaar en dag door in Flanders Expo in Gent.

Zijn woonbeurzen nog relevant?

Van 7 tot 15 oktober 2023 vindt in Flanders Expo in Gent de 34ste Bisbeurs plaats. Achter de schermen is organisator Easyfairs ook al een tijdje druk bezig met de voorbereidingen voor drie woonbeurzen in 2024. Met Bisbeurs, Bouw&reno en Wonen in zijn portefeuille koppelt het ze bouwers en verbouwers met de juiste dealers en aannemers in hun regio. Farida Martens, head of building cluster bij Easyfairs, vertelt waarom een stand op de beurzen een slimme zet blijft.

Easyfairs organiseert beurzen over heel Europa vanuit zijn hoofdkwartier in Brussel. Farida Martens: “Onze focus ligt op b2b-events, maar met onder andere Bisbeurs en FACTS hebben we ook bekende namen in de b2c-markt. Daarnaast baten we ook enkele venues zelf uit, zoals Flanders Expo in Gent. In totaal organiseren we vijf bouwbeurzen in België waarvan drie in Vlaanderen.”

Bisbeurs, Bouw&reno en Wonen zijn echte koopbeurzen, waarop heel wat aannemers aanwezig zijn. Bezoekers kunnen dus meteen afspraken maken en offertes opvragen. Dat het om regionale beurzen gaat, speelt daarin een grote rol. “Klanten gaan in gesprek met vakmannen die hun werken ook effectief kunnen uitvoeren. Ik vergelijk het graag met een grote pop-upwinkel. Bouwers en verbouwers hoeven geen weken uit te rekken om hun hele project geshopt te krijgen. In een dag ontmoeten ze verschillende bedrijven. Dat is voor hen een groot gemak en vertaalt zich in een hoge return on investment voor onze exposanten.” 

Ook in digitale tijden blijven fysieke beurzen waardevol.

Wat is nieuw?

Van de drie beurzen is Bisbeurs – kort voor bouw- & interieursalon – de grootste. Bezoekers vinden er alles, van bouwgrond tot hun eerste baksteen en het meubilair om hun woning mee in te richten. Ook makelaars kunnen op de Bisbeurs terecht, in Immo Villa. Dit jaar pakt de beurs voor het eerst uit met een inspiratiehuis. Bezoekers vinden op de beurs de productent of aannemer van respectievelijk elk product of elke afwerking in dat huis.

Nog een vernieuwing, zowel op de Bisbeurs als tijdens de Antwerpse beurs Bouw&reno, is een zone ingericht voor toegankelijk wonen. Mensen met een beperking, maar ook ouderen die langer thuis willen wonen, kunnen daar terecht voor informatie over en de aankoop van verstelbare werkbladen, trapliften, aangepaste badkamers en meer. Uit gesprekken blijkt dat die doelgroepen moeilijk neutraal advies en aangepaste producten vinden. Exposanten komen hier dus rechtstreeks in contact met een nichemarkt.

150 exposanten geven tekst en uitleg op Bouw&reno in Antwerpen.

65% komt meteen terug

Zijn beurzen in deze digitale tijden nog wel waardevol? Het is een vraag die Farida Martens regelmatig krijgt en waarop ze het antwoord meteen klaar heeft. “Bij Easyfairs kennen we een groei van 19 procent in het aantal exposanten voor onze bouwbeurzen”, vertelt ze. “Op Bisbeurs staan 300 standhouders, op Bouw&reno 150 en op Wonen 130. De ROI van onze standhouders zit goed. De oorzaak is simpel: onze bezoekers hebben het juiste profiel. Daarvan plant 90 procent binnen de twee jaar zijn project aan te pakken. De inspiratie, contacten en offertes die ze hier verzamelen, zijn daarbij hun leidraad.”

Ook met het aantal bezoekers dat jaarlijks zijn weg vindt naar de beurzen pakt Farida Martens graag uit. “Naar Bisbeurs komen 55.000 bezoekers, bij Bouw&reno verwelkomen we 21.000 mensen en bij Wonen 16.000. Naast onze face-to-face-events houden we contact met onze community via blogs, sociale media en maandelijkse newsletters.” Nog een cijfer dat boekdelen spreekt: vlak na de beurs kunnen exposanten herboeken voor de volgende editie. Zo’n 65% doet dat volgens Farida Martens meteen. 

90 procent van de bezoekers plant binnen de twee jaar zijn project.

2024

Exposanten kunnen vandaag inschrijven voor de edities van volgend jaar. Bouw&reno in Antwerpen gaat door van 13 tot en met 21 januari, Wonen slaat de tenten op in de Nekkerhal in Mechelen van 27 tot 29 januari en van 2 tot 4 februari en Bisbeurs vindt plaats van 5 tot en met 13 oktober. “Wie zich inschrijft voor alle drie de beurzen krijgt natuurlijk een multieventpromotie. En bedrijven die zich voor het eerst inschrijven, genieten een welkomstkorting. Geen reden om er niet bij te zijn dus!”, lacht Farida Martens.   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details