Platform voor de bouw
Een knap staaltje van toegepaste geotechniek
Het bemalingsconcept voor Hof Van Saeys past perfect binnen de Green Deal-doelstellingen van de Vlaamse overheid.

Een knap staaltje van toegepaste geotechniek

In het centrum van Dendermonde wordt een nieuw multifunctioneel gebouwencomplex opgetrokken: Hof van Saeys. Het project beslaat een oppervlakte van circa 6.000 m² en voorziet in twee ondergrondse parkeerniveaus. De bodem is bijzonder zettingsgevoelig en de bomen in de aanpalende abdijtuin zijn beschermd. Om de werken ‘in den droge’ te kunnen uitvoeren, was een bronbemaling absoluut noodzakelijk. Het grondwater werd verlaagd van 2,00 meter naar 8,50 meter onder het maaiveld.

Voor de uitvoering van de bemalingswerken deed aannemer Cordeel een beroep op de firma G. Smeyers uit Zandhoven. De ondergrond bestaat uit heterogene, bijzonder zettingsgevoelige quartaire afzettingen met een dikte van circa 7,5 meter, waarin enkele kleilenzen voorkomen op variabele diepte. Daaronder werden grove pleistocene zanden (tot op een diepte van 19,50 meter onder maaiveld), tertiaire fijne zanden (tot op een diepte van 32,50 meter) en de klei van het Lid van Merelbeke aangetroffen. 

Geoptimaliseerd concept

Aanvankelijk zou de bouwput worden uitgevoerd binnen een waterremmende wand tot in de klei van Merelbeke. Maar na een uitgebreid grondonderzoek, dat onder meer bestond uit een hele reeks sonderingen, enkele verkenningsboringen en ten slotte ook een pompproef met retourbemalingsproef, besloot bouwheer UPLACE het concept van de bouwput te wijzigen naar een waterremmende wand met een diepte van 25 meter, in combinatie met een bemaling met dieptebronnen binnen de bouwput en retourputten aan de buitenzijde van de bouwput. Als specialist in de uitvoering van bemaling met dieptebronnen in combinatie met retourbemaling werd ook de firma G. Smeyers geconsulteerd. Na een eerste bespreking met de bouwheer en de aannemer optimaliseerde G. Smeyers het bestaande ontwerp op basis van een eigen 3D-computersimulatie. Dankzij dit verbeterde concept – lees: een waterremmende wand tot op 21,50 meter diepte, in combinatie met de reeds voorziene bemaling met dieptebronnen binnen de bouwput en retourputten aan de buitenzijde – kon aannemer Cordeel een prijsgunstig voorstel uitwerken en de opdracht in de wacht slepen. 

Het stationaire bemalingsdebiet voor het droogzetten van de bouwput bedraagt circa 90 m³/h, waarvan 80 m³/h wordt geretourneerd en slechts 10 m³/h wordt geloosd.

Bevredigende resultaten

De waterremmende wand is intussen volledig uitgevoerd. Ook de diepte-bronnen en de retourputten zijn geboord en in bedrijf gesteld. Het grondwater is binnen de voorziene periode tot op de vereiste diepte verlaagd. De geregistreerde resultaten van de bemaling – zowel wat  het opgepompte debiet, het geretourneerde debiet en het lozingsdebiet als de (minimale) verlaging buiten de bouwput betreft – stemmen zeer goed overeen met de gegevens in het 3D-computersimulatiemodel. Zo bedraagt het stationaire
bemalingsdebiet voor het droogzetten van de bouwput circa 90 m³/h, waarvan 80 m³/h wordt geretourneerd en slechts 10 m³/h wordt geloosd. De werking van de volledige bemaling en retourbemaling wordt bovendien online opgevolgd, waarbij de grondwaterverlaging binnen de bouwput wordt beperkt tot het strikt noodzakelijke peil en de waterpeilen buiten de
bouwput op het vereiste peil kunnen worden gehandhaafd. Het bemalings-concept dat G. Smeyers uitwerkte, past perfect binnen de Green Deal-doelstellingen van de Vlaamse overheid. “Hof Van Saeys is een zeer mooie referentie voor ons. Dit project bewijst dat er belangrijke concurrentiële voordelen kunnen ontstaan als we reeds bij de onderhandelingen met de bouwheer betrokken worden. De steeds strengere regelgeving inzake het oppompen en lozen van grondwater biedt voor onze firma dan ook interessante opportuniteiten. Bovendien heeft deze realisatie het wederzijdse vertrouwen tussen ons en aannemer Cordeel, waarmee we al jarenlang zeer goed samenwerken, eens te meer versterkt. Dit zal ongetwijfeld leiden tot nog meer gelijkaardige opdrachten”, klinkt het bij G. Smeyers.    

TECHNISCHE FICHE
  • Bouwheer UPLACE (Strombeek-Bever)
  • Architect OYO Architects (Gent)
  • Hoofdaannemer(s) Cordeel (Temse)

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details