Langs de Brusselse Ring in Diegem verrees tussen midden 2021 en eind 2023 een gloednieuwe ontwikkeling met hoogwaardige werk-, vergader- en verblijfsfaciliteiten. Via zijn aantrekkelijke architecturale vormgeving, gebaseerd op vier ‘kwadranten’ met variërende bouwhoogtes, profileert The Wings zich niet alleen als een extra eyecatcher in het internationale kantoordistrict van Brussels Airport, maar vooral ook als een nieuwe referentie op het vlak van comfort, welzijn en duurzaamheid. Het is immers de allereerste kantooromgeving in ons land die mag pronken met een drievoudige certificering: BREEAM Excellent, WELL Gold én DGNB Gold. Guy Van der Kuylen, architect-partner bij assar architects, vertelt hoe de ambitieuze plannen van bouwheer Ghelamco werkelijkheid werden.
Kwalitatieve kantoorruimte, een luxehotel met 250 kamers, een fitnesscentrum, restaurants, een internationale coworkingspace voor expats, een groot atrium en een gemeenschappelijk auditorium, verdeeld over een totaaloppervlakte van 51.400 m² en gelegen op een triple-A-locatie nabij de luchthaven en enkele belangrijke mobiliteitsassen: dat is The Wings in een notendop. Standing en prestige zijn twee kernwoorden die je meteen te binnen schieten wanneer het fraaie geheel opdoemt aan de horizon. Dankzij de organische architectuur met een overvloed aan glas, afgeronde hoeken en horizontale gevelgeledingen in lichtgrijze aluminiumcassettes is het futuristische complex een lust voor het oog. Dat onder meer EY Belgium er zijn nieuwe hoofdkwartier onderbracht, inclusief een eigen businesscenter, een bedrijfsrestaurant en een parking met zeshonderd plaatsen, hoeft dan ook niet te verwonderen.
The Wings is opgedeeld in vier transparante kwadranten – twee kantoorvolumes, de coworkingspace en het hotel – die georganiseerd zijn rond een orthogonaal assenstelsel, waarbij een binnenstraat met collectieve functies de hoofdtoegangen in de Culliganlaan en de lagergelegen Kouterveldstraat verbindt. Zo ontstond een doorwaadbaar complex dat een fijnzinnig antwoord biedt op het natuurlijke reliëf van het terrein en de schaal van de bebouwing in de nabije omgeving. Door de specifieke oriëntatie en trapsgewijze opbouw met doorlopende daktuinen en -terrassen genieten de aanwezige werknemers en hotelgasten van een overvloed aan zichten, ervaringen en attractieve binnen- en buitenruimtes. “Ghelamco wilde met The Wings een nieuwe standaard zetten, dus de lat lag erg hoog”, zegt Guy Van der Kuylen. “Zo kregen we voor het hotel een zeer uitgebreid lastenboek waarin alles tot in het kleinste detail beschreven was. Bovendien hadden de verschillende huurders – naast EY Belgium ook Devoteam, Ordina, Pro League … – in het kader van hun fit-out specifieke eisen op het vlak van inrichting, technieken, beveiliging en/of inbraakwerendheid, dus in de loop van het uitvoeringsproces hebben we nog een hele reeks wijzigingen moeten doorvoeren. Gezien de strakke timing en de vereiste afwerkingskwaliteit was dat een behoorlijke uitdaging. Er is niets aan het toeval overgelaten.“
Dit laatste geldt eveneens voor de holistische duurzaamheidsbenadering die de architecten hanteerden. Ghelamco wilde van The Wings immers de eerste gecertificeerde CO2- en energieneutrale kantooromgeving in België maken. Missie geslaagd, want het kantoorgebouw wekt zelf de energie op die nodig is voor alle interne activiteiten en voorzieningen, zonder ook maar enige fossiele brandstof te verbruiken.
Dit werd beloond met een unieke drievoudige certificering, die tevens getuigt van een sterke focus op gezondheid, comfort en welzijn: BREEAM Excellent, WELL Gold en DGNB Gold. “Het was niet evident om deze torenhoge ambities waar te maken, want er kwam wel wat bij kijken”, legt Guy Van der Kuylen uit. “Alles moest tot in de puntjes berekend worden, de bestekken dienden erop te worden afgestemd, er was heel wat extra overleg nodig … Zowel in de ontwerp- als de uitvoeringsfase was de invloed hiervan merkbaar. Zo hebben we geopteerd voor naspanning om de vloerplaten dunner te maken en het betongebruik met 30 % te reduceren. Voorts hebben we gekozen voor een gevel in glas en aluminium, aangezien dat recycleerbaar is. Ook qua regenwaterrecuperatie en energie-efficiëntie hebben we het onderste uit de kan gehaald, onder meer via de aanleg van drie grote wadi’s, meer dan zeshonderd zonnepanelen en een omvangrijk BEO-veld. En in het kader van de BREEAM-attestering hebben we onze CO2-uitstoot zeer nauwgezet bijgehouden en zijn alle gebruikte materialen onderworpen aan een onafhankelijke LCA-analyse. Tot slot hebben we eveneens rekening gehouden met het circulaire gedachtegoed, want het gebouw is aanpasbaar en waar mogelijk uitgerust met demonteerbare materialen. We zijn dus zeker niet over één nacht ijs gegaan en zijn blij dat onze inspanningen hun vruchten hebben afgeworpen.”
Rond de jaarwisseling konden de meeste gebruikers van The Wings, waaronder de werknemers van EY Belgium, kennismaken met hun nieuwe stek. De eerste reacties zijn erg lovend, merkt ook Guy Van der Kuylen. “Het vele glas, de alzijdige gevels, het imposante atrium …: ze hebben hun effect duidelijk niet gemist. Ook de omgevingsaanleg, de terrassen en de interne beplanting dragen bij tot de fraaie uitstraling van het geheel. Daarvoor hebben we nauw samengewerkt met ‘bloemenkunstenaar’ Daniel Ost, die uitstekend heeft ingespeeld op de glooiende vormen van het gebouw. Zodra het vele groen op de site komende lente begint de bloeien, zal de architecturale doelstelling – een perfecte balans tussen werk en welzijn creëren – volledig tot uiting komen. Naast de gebruikers zijn ook bouwheer Ghelamco en ruwbouwaannemer Democo erg tevreden met het eindresultaat en de manier waarop alles verlopen is. De onderlinge verstandhouding en communicatie waren uitstekend, wat in het kader van zo’n vooruitstrevend project toch geen evidentie is. Dit alles maakt dat The Wings ook voor assar architects een absolute topreferentie is!”
StG – Omgevingsaanleg
The Wings is veel meer dan een gebouw. Ook de omgevingsaanleg draagt in belangrijke mate bij tot de magnifieke uitstraling van het complex. Dat bouwheer Ghelamco voor de bijbehorende grond-, wegenis- en rioleringswerken ging aankloppen bij StG, hoeft niet te verwonderen. “We hadden eerder ook al dat deel van de omgevingsaanleg verzorgd voor het hoofdkantoor van PwC Belgium, dat zich recht tegenover The Wings bevindt. Daarbij hebben we blijkbaar indruk gemaakt, want nog voor het dossier omgevingsaanleg ter sprake kwam, vroeg Ghelamco ons reeds om een paar kleinere werken uit te voeren op de werf van The Wings. Omdat we het project dus al goed kenden, hebben we extra ons best gedaan om deze prestigieuze opdracht binnen te halen. Met succes”, glundert oprichter en zaakvoerder Guy Steyaert. “Na het uitgraven van de bouwput door Aertssen hebben wij de aanvullende grondwerken uitgevoerd voor de aanleg van de wegenis, evenals alle rioleringswerken, de realisatie van de sleuven voor de nutsleidingen en de plaatsing van de keermuren, de fundering van de wegenis en de wegverharding op de site. Naast het grote hoogteverschil dat we moesten overbruggen – toch een tiental meter tussen de Culliganlaan en de lagergelegen Kouterveldstraat – was het strikt naleven van de planning als vanouds de cruciale uitdaging. Dat is goed gelukt, want aangezien we niet zo’n groot bedrijf zijn, konden we snel inspelen op de gevraagde wijzigingen en meerwerken. Ook de verstandhouding met Ecoworks, dat instond voor de beplantingswerken, was uitstekend. Het eindresultaat is ronduit indrukwekkend!”
Polypane Glasindustrie – Gevel- en dakbeglazing
Glas is een van de architecturale rode draden in het vooruitstrevende ontwerp van The Wings. De gevel- en dakbeglazing werd geproduceerd en geplaatst door Polypane Glasindustrie, dat in 1946 het levenslicht zag en dus al meer dan 75 jaar ervaring heeft met functionele beglazing voor isolatie, beveiliging en binnenhuisinrichting. “We vertrekken steevast van de specificaties in het lastenboek, die in dit geval opgemaakt waren door bouwheer Ghelamco en assar architects, in samenwerking met AGC Glass Europe. Het is gevelbouwer Groven+ die ons heeft ingeschakeld voor de volledige logistiek van de beglazing: van inkoop van basisglas in standaardafmetingen bij AGC over verwerking op maat via de samenstelling van verschillende glasbladen tot isolatieglas, gevolgd door de montage op de werf. Dit laatste is gebeurd door onze plaatsingsafdeling Miraxvit”, vertelt Franky Symoens, gedelegeerd bestuurder bij Polypane Glasindustrie. “Er is geopteerd voor zilverreflecterende beglazing die voldoet aan de projectspecifieke eisen inzake warmte- en zonwerendheid, lichtreflectie, akoestiek en veiligheid. In totaal ging het om 12.000 m² gevel- en dakbeglazing. Qua omvang was dit project niet uitzonderlijk – zeker in vergelijking met andere topreferenties als het Europees Parlement in Brussel of ZIN in No(o)rd, waar het om 26.000 m² drievoudig glas ging – maar de architectuur spreekt tot de verbeelding en maakt The Wings echt iconisch. Dat we ondanks de forse tijdsdruk alles kwalitatief en binnen de vooropgestelde termijn hebben kunnen afwerken, maakt ons bijzonder fier!”
Overdag kan je al moeilijk naast het fraaie silhouet van The Wings kijken, maar na zonsondergang springt het futuristische gebouw eens zo sterk in het oog. Dit is te danken aan de dynamisch gestuurde gevelverlichting met subtiel geïntegreerde ledstroken, die het geheel op kleurrijke wijze in de kijker zetten via allerhande video-effecten. Deze unieke maatoplossing – een primeur voor ons land – is de vrucht van een uiterst geslaagde samenwerking tussen LED IS MORE by Neopaul, Inytium en Vyvalite.
Tekst Tim Janssens | Beeld Inytium
Bouwheer Ghelamco wilde van The Wings een echt paradepaardje maken en haalde dan ook alles uit de kast om het gebouw 24/7 een bijzonder cachet te geven. De ontwikkelaar klopte aan bij specialist LED IS MORE by Neopaul om de contouren van het gebouw subtiel uit te lichten. “Allereerst hebben we enkele videosimulaties uitgewerkt op basis van 3D-animaties om de mogelijke effecten te demonstreren. Eens de visuele uitwerking op punt stond, hebben we de krachten gebundeld met Inytium en Vyvalite om het inventieve concept in de praktijk te brengen”, vertellen Frank Van de Poel en Dries Martens, respectievelijk general manager bij LED IS MORE en eigenaar van moederbedrijf Neopaul, dat tevens verantwoordelijk was voor de lichtreclames, het logo van EY Belgium en de totems op het terrein. “De gevelverlichtingsinstallatie die we gerealiseerd hebben, is speciaal ontworpen en ontwikkeld voor dit project”, benadrukt Guillaume Canart, commercieel directeur en bestuurder bij Inytium. “Het was een intensief proces dat gepaard ging met omvangrijke engineeringsstudies, inclusief de realisatie van een mock-up voor validatie. Dit resulteerde in een custommade oplossing die perfect is afgestemd op de organische architectuur van het gebouw.”
480.000 leds
Onderaan de balkons die de vleugels van The Wings omzomen zijn doorlopende ledstroken van 4 centimeter hoog geplaatst, samengesteld uit meer dan 40.000 pixels van 10 centimeter breed. “Daarin zitten circa 480.000 leds verwerkt, goed voor een totale lengte van iets meer dan 4 kilometer”, zegt Laurent Javaux, projectleider bij Inytium. “Alles wordt aangestuurd door gesofisticeerde MADRIX-software. Er was behoorlijk wat reken- en programmatiewerk nodig om de dynamische video-effecten mooi egaal te krijgen en piekfijn te laten doorlopen.
De visuele animatie kan vanop afstand aangepast worden en naar hartenlust afgestemd worden op het seizoen, bepaalde feestdagen (Kerstmis, Nieuwjaar …), bijzondere evenementen of gebeurtenissen enzovoort. In eerste instantie hebben we op vraag van Ghelamco geopteerd voor een speciaal effect met de kleuren van EY Belgium ter ere van hun verhuis naar The Wings. Nadien zijn we overgeschakeld op een basisprogrammatie met specifieke effecten voor ’s avonds en ’s ochtends, inclusief automatische aanpassing van de lichtintensiteit. Ghelamco heeft de keuze om alles geautomatiseerd te laten verlopen op basis van onze instellingen of zelf aanpassingen door te voeren qua tijdsprogramma, intensiteit en/of video-effecten. We hebben al een heel aantal basiseffecten aangeleverd, maar kunnen indien nodig nog extra animaties met gepersonaliseerde weergaves creëren.”
Naadloos geïntegreerd in de gevel
Aan uitdagingen was geen gebrek bij de realisatie van het geavanceerde gevelverlichtingssysteem. “Zo moesten we de ledstroken naadloos integreren in de aluminium gevelbekleding, zodat ze overdag niet zichtbaar zouden zijn. We hebben dan ook heel nauw samengewerkt met gevelbouwer Wuyts, vermits de gevelcassettes zo geplooid moesten worden dat de verlichting er perfect in paste. Bovendien moesten de ledstroken – die in sommige gevallen meer dan 500 meter lang zijn – de ronding van de gevels volgen zonder al te soepel te zijn, rekening houdend met de dilatatie van de betonstructuur. We hebben uiteindelijk met co-extrusie gewerkt om de perfecte balans te bekomen en hebben de ledstroken bevestigd in een profiel gemaakt van een speciaal type siliconen, zodat het gebouw vrij kan ‘bewegen’ onder invloed van temperatuurschommelingen zonder dat de verlichtingsinstallatie er hinder van ondervindt. Ook qua waterdichting moesten we doordacht te werk gaan, in die zin dat er geen zichtbare connecties mochten zijn aan de buitenkant. Er is dus wel wat engineering en finetuning aan te pas gekomen. Tot slot is het oppervlak van de ledstroken speciaal behandeld om dezelfde reflectiewaarde te verkrijgen als de gevelcassettes en vuilophoping te vermijden”, leggen Frank Van de Poel, Dries Martens en
Laurent Javaux uit.
Goedkeuring van de grote baas
Wat de gevelverlichting van The Wings extra bijzonder maakt, is dat ze wordt verwerkt door grafische en videogeneratoren die worden overgezet naar lichtsignalen. “Het is bij ons weten de eerste keer dat dit type technologie op zo’n grote schaal wordt toegepast in België”, geeft Guillaume Canart aan. “Dit maakte het project behoorlijk complex, zeker in combinatie met de specifieke werfomstandigheden (in openlucht, in de hoogte, in weer en wind …). Aangezien er samen met ons nog heel wat andere aannemers aan de slag waren, was er een piekfijne coördinatie nodig om alles naar behoren te laten
verlopen. Lees: we moesten onze planning voortdurend aanpassen en dienden erg flexibel te zijn om de installatie op tijd klaar te krijgen.” Het resultaat is echter verbluffend, klinkt het unisono. “Alles functioneert prima en het ziet er geweldig uit. Zelfs Paul Gheysens, de grote baas van Ghelamco, is komen kijken en heeft zijn zegen gegeven. We kunnen terugblikken op een erg geslaagde samenwerking die zeker naar meer smaakt. Ook internationaal is dit huzarenstukje niet onopgemerkt voorbijgegaan, want The Wings is intussen al genomineerd voor diverse Europese awards, waaronder [d]arc. Een mooi bewijs dat we echt wel iets uitzonderlijks neergezet hebben!”