Afvalverwerker Vanheede Environment Group bouwt aan een nieuwe site in Roeselare. Samen met Heidelberg Materials en Valcke Prefab Beton schrijft het hiermee een circulair verhaal. Pellets uit eigen productie van Vanheede leverden de energie voor het cement in de prefabelementen van het nieuwe gebouw.
Vanheede bouwt aan een nieuw logistiek centrum en energiezuinig bureelcomplex op het bedrijventerrein Haven Zuid Roeselare. Voor de gesloten ruwbouw werkt het milieubedrijf samen met Valcke Prefab Beton, gespecialiseerd in industriebouw. De cementleverancier voor deze betonnen prefabelementen is Heidelberg Materials, dat op zijn beurt afnemer is van de hoogcalorische pellets die Vanheede zelf produceert. Als een van de grootste producenten van bouwmaterialen ter wereld kiest Heidelberg Materials bewust voor alternatieve brandstoffen in zijn productieproces om zo minder fossiele brandstoffen te gebruiken. Met Vanheede als leverancier en indirecte gebruiker van dit ecologische alternatief is de cirkel rond.
De realisatie van de nieuwe site is in handen van Valcke Prefab Beton uit Vlamertinge. Deze familiale aannemer voert industriële bouwprojecten en stortbetonleveringen uit. “Die doorgedreven verticale integratie laat ons toe om in te spelen op ecologische uitdagingen. Doorheen diverse schakels in onze productie slaagden we er al in om ‘groener’ te werken. Projecten zoals deze zijn een mooie opportuniteit om verdere stappen te zetten. In nauwe samenwerking met Vanheede zelf en met onze materiaalleverancier Heidelberg Materials gebruikten we beton met een circulair karakter, via de pellets van Vanheede”, zegt CEO Charles Valcke.
In zijn productie-installatie in Dottenijs produceert Vanheede de AlterCoal-pellets, een alternatieve brandstof op basis van afvalstoffen met een hoge verbrandingswaarde die niet in aanmerking komen voor recyclage. Energie-intensieve industrieën, zoals de cementindustrie, zijn met het oog op duurzaamheid vragende partij voor deze alternatieve brandstoffen die fossiele brandstoffen vervangen. Binnen het productieproces van cement worden de pellets ook voor 100 % gevaloriseerd. 80 % van de pellet wordt omgezet in energie. De assen – goed voor 20 % van het volume – komen als grondstof in het cement terecht.
Voor de bouw van zijn nieuwe site in Roeselare maakt Vanheede ook gebruik van materiaal dat afkomstig is van de afbraakwerkzaamheden op zijn bestaande site in Rumbeke, waar momenteel een nieuwe sorteerinstallatie wordt gebouwd. Meer dan 10.000 ton materiaal – waaronder mengpuin, betonpuin en grond – krijgt zo een nieuwe bestemming.