Platform voor de bouw
Eigentijds mastergebouw voor Antwerpse politie
De gevel langs de Binnensingel bestaat grotendeels uit raampartijen.

Eigentijds mastergebouw voor Antwerpse politie

De iconische Oudaan in de binnenstad is niet langer het hoofdkantoor van de Antwerpse politie. Die heeft onlangs immers haar intrek genomen in een nieuw, op maat gebouwd complex langs de Ring en de Binnensingel, vlak bij het spoorwegstation van Berchem.

Het ‘mastergebouw’ staat op een goed bereikbare plek en is hierdoor een prima uitvalsbasis voor de hele stad. Het huisvest meer dan tweeduizend medewerkers en centraliseert alle beleidsuitvoerende en -ondersteunende diensten van de Politiezone Antwerpen, zoals de interventies. De wijkwerking blijft wel gespreid over de verschillende wijkkantoren. Die spreiding is gebaseerd op een masterplan, volgens het principe ‘centralisatie waar het kan, deconcentratie waar het hoort’.

Het mastergebouw heeft een totale oppervlakte van 78.000 m², verdeeld over tien bovengrondse en vier ondergrondse niveaus. Het incorporeert de modernste veiligheidstechnologie en moet tegelijk een aangename en flexibele werk-omgeving bieden. Naast kantoren omvat het gebouw diverse specifieke politionele ruimtes, zoals gespreks- en verhoorlokalen, sport- en trainingsruimtes en een arrestantenzone.

De patio verbindt de keuken en derefter met de kantoren.

Glazen gevel

De zone met de kantoren bevindt zich vooral langs de Binnensingel. De gevel bestaat er overwegend uit ramen, die uitzicht bieden op de Singel en het stationsplein. Ook de publieke inkom is langs deze kant ingetekend. Het semipublieke deel, met onder andere de gespreks- en verhoorlokalen, de vergaderzalen, de perszaal en de aula, bevindt zich deels centraal in het gebouw en deels langs de Singel. Langs de kant van de Ring zijn de briefingruimtes, de kleedruimtes en de sport- en trainingsfaciliteiten ingericht. Aan de buitenkant bepalen – naast het vele glas – de aluminium gevelbekleding in verschillende zilvernuances en de gevelbekleding in goudkleurige travertijn langs de zijgevel het uitzicht.

Een ruime patio, centraal in het gebouw, doet dienst als ‘politieplein’ en moet het kloppende hart van het mastergebouw vormen. De patio legt tegelijk de visuele link tussen de keuken en de refter voor het politiepersoneel en de kantoorzone. Minder visueel comfort is er voor de arrestanten, die ondergronds gelogeerd worden. Daar is eveneens parkeergelegenheid voor duizend wagens en 1.400 fietsen voorzien.

DBFM

Het mastergebouw is opgetrokken volgens de DBFM-formule, door het consortium Post X LPA, een projectvennootschap met BESIX Group als 100 %-aandeelhouder. Ook BEEL Architecten, Jaspers-Eyers Architects, studiebureaus VK architects+engineers, part of Sweco (technieken) en Stedec (stabiliteit), hoofdaannemer BESIX nv en Equans (onderhoud) maken deel uit van het multidisciplinaire team.

“BESIX was al sinds 2017 als bouwpartner bij dit project betrokken. In 2020 namen wij er de lead”, vertelt Koen Peeters, operations manager en projectdirecteur bij bouwbedrijf BESIX. “Bij het verfijnen van het voorontwerp tot het definitieve ontwerp speelden we als aannemer een sturende rol in het uitwerken van de details. Daarbij waakten we er nauwgezet over dat het ontwerp voldeed aan de eisen in het prestatiebestek van Stad Antwerpen.”

Het mastergebouw biedt plaats aan een ruime en comfortabele werkomgeving.

Visie op onderhoud

Andere belangrijke aandachtspunten waren de onderhoudsvriendelijkheid en de totale eigenaarskost (TCO). “Daarom was de organisatie van het onderhoud opgenomen in de ontwerpfase. Samen met de andere bouwpartners wogen we af welke materialen en technieken het best pasten in de onderhoudsvisie. Gezien de functie van het gebouw lagen de eisen in het bestek terecht hoog. De combinatie van sommige van deze eisen maakte deze opdracht op bepaalde vlakken bijzonder uitdagend. Zo moesten de celdeuren niet alleen voldoen aan strikte veiligheidsnormen, maar ook aan strenge akoestische eisen. Die combinatie is geen alledaagse vraag, wat maakt dat hiervoor op de markt geen standaardproduct of systeem beschikbaar is. Samen met onze onderaannemer en leverancier werkten we een toplossing uit en lieten we die in enkele testen verifiëren.”    

Veilige en duurzame lockers voor Antwerpse politie

ASI-Alpaco ontwerpt, adviseert, produceert en plaatst volledige kleed- en sanitaire ruimtes in compact laminaat, cabines, lockers, vestiairekasten, wanden en achterwanden. In het nieuwe Antwerpse politiegebouw leverde en plaatste het Schotense bedrijf 4.782 lockers voor de kantoren, de sportlokalen en de wapenruimtes.

Tekst Koen Mortelmans    |    Beeld ASI-Alpaco

De producten van ASI-Alpaco bereiken de bouwplaatsen in de vorm van kant-en-klare bouwpakketten.

“Alles samen is dit project goed voor 25.000 m² compact laminaat en 9.291 lockerdeuren”, geeft managing director Gunther De Baerdemaeker mee. “De afwerking in compact laminaat is gekozen omdat het een onderhoudsvriendelijk, veilig en stootvast materiaal is. Het is ook erg geschikt voor vochtige omgevingen en gaat heel lang mee. Daarom wordt het ook veel gebruikt in zwembaden, sportinfrastructuur en heel wat andere sectoren.” De hele productie gebeurde in eigen huis. “Daar beschikken we ook over een eigen lijn van inox accessoires.”

Lockers in een kantoorruimte van het politiegebouw.

Alles just in time

“Voor volumineuze opdrachten zoals deze zijn zeer goede relaties met je toeleveranciers essentieel”, weet Gunther De Baerdemaeker. “Je moet tegelijk de nodige capaciteit kunnen vrijmaken binnen je productie en intussen toch standaardprojecten blijven beleveren. Alles moet ‘just in time’ zijn. De aanlevering, productie en montage moeten op elkaar afgestemd zijn. Omdat de planning zeer strak was, hebben we extra monteurs ingezet. Dat kan perfect, aangezien onze producten zo vervaardigd zijn dat ze op de bouwplaats aankomen als kant-en-klare bouwpakketten.”

“Een groep als ASI kan niet louter op lokale productie teren om zulke aantallen op korte tijd te vervaardigen. Daarom deden we een beroep op verschillende faciliteiten binnen de groep. We hebben alles wel gecoördineerd vanuit Schoten. Daar werken we met achttien mensen, terwijl de hele groep meer dan duizend medewerkers telt.”

Politiewapens kunnen veilig opgeborgen worden.

Palmares

ASI-Alpaco produceert in Schoten voor de hele Europese markt. “In België, Luxemburg, Frankrijk, Nederland en Duitsland bieden we ook de plaatsing aan. België blijft onze belangrijkste markt. Opvallende recente bouwprojecten waaraan we meewerkten zijn onder meer het Antwerpse Havenhuis (sanitair), Plopsaqua in De Panne en Hannuit (zwembad, kleedruimtes en lockers), de multifunctionele Mall of Qatar in Doha (sanitaire en kleedruimtes, lockers) en het kantoorgebouw van de Europese Raad langs de Wetstraat in Brussel (sanitair).”    

TECHNISCHE FICHE
  • Bouwheer AG Vespa (Antwerpen)
  • Architect BEEL architecten (Gent) en Jaspers-Eyers Architects (Brussel, Leuven, Hasselt)
  • Hoofdaannemer(s) BESIX (Brussel)

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details