Platform voor de bouw
Architecturale parel aan het Guldensporencollege Plein

Architecturale parel aan het Guldensporencollege Plein

In het hart van Kortrijk werden recent twee opvallende gebouwen opgetrokken. Maple & Mint is een nieuw woonproject op een toplocatie, grenzend aan het Guldensporencollege Plein. De unieke positie naast het stadspark trakteert bewoners op prachtige uitzichten over het groene landschap. Maar ook de gebouwen zelf zijn adembenemend.

Hoofdaannemer Govaere stond aan het roer voor de realisatie van het project, bestaande uit een ondergrondse parkeergarage met ruimte voor achttien auto’s, met daarbovenop zeven ruime appartementen en een kantoorruimte, genaamd ‘Mint’. Daarnaast werd een naburig burgerhuis met respect voor zijn historische waarde verbouwd en geïntegreerd in een nieuwbouwgeheel, dat bestaat uit vier woonunits. Dit gedeelte werd dan ‘Maple’ genoemd.

Alle vouwelementen op de voorgevels kunnen helemaal geopend en gesloten worden.

Retro bouwtechnieken voor moderne uitdagingen

Projectleider Hugo Claeys: “Bij Govaere bekijken we het bouwproces nog op een ‘vintage’ manier. Het bedrijf bestaat al heel wat jaren en we hebben dan ook een stevige dosis knowhow in huis. We spreken alles op een menselijke manier door, tot we de gewenste oplossing vinden. Vandaar dat we over het algemeen worden gecontacteerd voor de ‘speciallekes’. Zo ook hier, en dan vooral voor het renovatiegedeelte. Het gelijkvloers was beschermd en er mocht niet aan geraakt worden. Dus verliep het traject omgekeerd, van boven naar beneden.”

“We begonnen met het wegnemen van alle niet-dragende muren. Vervolgens verwijderden we op de tweede verdieping de rest van de muren en de houten vloer. Deze hebben we dan vervangen door zelfdragende potten en balken, waardoor de muren op de eerste verdieping niet meer dragend waren. En dan deden we daar hetzelfde. Boven het gelijkvloers werd de oude vloer verstevigd met een metalen constructie, bestaande uit draagbalken (om de meter). Daarop plaatsten we dan Lewis-zwaluwstaartplaten, waar later chape op kwam. Dat laatste, in combinatie met die speciale platen, geeft de vloer extra sterkte. Met slechts een beperkte dikte. Ideaal voor renovatieprojecten.”

Een naburig burgerhuis werd met respect voor zijn historische waarde verbouwd en geïntegreerd in een nieuwbouwgeheel.

 Vouwelementen in aluminium als zonwering

“Dit was – zelfs voor ons – een vrij uniek project, met mooie materialen”, gaat Hugo Claeys verder. “Een groot deel van de gevels is uitgevoerd in aluminium. De twee voorgevels werden uitgerust met vouwelementen, die dienstdoen als zonwering. Dit wordt in West-Vlaanderen, en bij uitbreiding België, niet vaak toegepast. Al die elementen kunnen helemaal geopend en gesloten worden. Je kan dit zien als zonwering. Concreet komt het erop neer dat voor elk gebouw, en voor elk verdiep, de respectievelijke bewoner die vouwelementen kan openen en sluiten. De elementen bestaan uit twee delen. Je kan dus bijvoorbeeld het stuk aan het terras openen en het stuk aan de woonkamer sluiten. Er zijn ook sensoren voorzien, als beveiliging tegen stormweer.”

“Om dat allemaal mogelijk te maken, hebben we metalen (draag)structuren geplaatst voor de gevels. En daar heeft Building Elegance, een bedrijf uit Nederland, dan de aluminium luiken in gemonteerd. Ook dat was een extra uitdaging waar we rekening mee moesten houden. Zeker bij het renovatiegedeelte van Maple. Het herenhuis had verdiepingshoogtes tussen 4,5 en bijna 5 meter, De maximale aluminiumhoogte van de luiken is echter begrensd tot om en bij de 3,9 meter, zodat de gevel diende te worden opgedeeld in extra vakken. Maar het uiteindelijke resultaat is zonder meer prachtig te noemen.”

De muren en de houten vloer zijn vervangen door zelfdragende potten en balken.

De Jaeghere – Buitenschrijnwerk, gevelbekleding en beglazing

De Jaeghere maakt deel uit van een groep van vijf bedrijven die actief zijn in buitenschrijnwerk, zowel in hout als pvc en aluminium. De groep bestaat uit bedrijven die particulier én b2b produceren, leveren en plaatsen. Frederic David, bestuurder bij De Jaeghere: “Bij de realisatie van Maple & Mint stonden we in voor al het aluminium en houten buitenschrijnwerk, de aluminium bekleding van de gevels én alle Polysun-beglazing met ingewerkte zonwering. De complexiteit van dit project zat voornamelijk in de aluminium gevelbekleding en de perfecte uitlijning van de elementen. Daarvoor hebben we samengewerkt met de firma Humphry’s uit Nazareth, die daar een absolute specialist in is. Ze heeft alle aluminium beplating uitgetekend, uitgelijnd, uitgewerkt en geplaatst. Met spreekwoordelijke witte handschoentjes. Hoofdaannemer Govaere was voor ons overigens een nieuwe klant. We hebben, vrij in het begin van het traject en in opdracht van Markland Architecten, de buitengevel en aanverwanten netjes theoretisch kunnen uitwerken. Daardoor konden we alle uitdagingen opvangen en perfect opleveren. Een leuk detail is het erkertje aan de voorgevel. Initieel vroegen ze om dit volledig opnieuw te maken, maar dat bleek niet betaalbaar te zijn. Dus gingen we op zoek naar de budgettair meest efficiënte manier om dit degelijk en waterdicht te renoveren. En dat draaide goed uit! Markland en Govaere kwamen bij ons uit omdat we het buitenschrijnwerk in zijn geheel konden aanpakken. Kortom: we hebben in dit project als groep kunnen tonen waartoe we in staat zijn.”

TECHNISCHE FICHE
  • Bouwheer BuildingStories (Kortrijk)
  • Architect TM Link Lab – MARKLAND architecten (Kortrijk)
  • Hoofdaannemer(s) Govaere (Kuurne)
  • Studiebureau stabiliteit COBE ingenieurs (Brugge)

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details