Platform voor de bouw
Turnova, Turnhout | Grote variatie aan lifttoepassingen  voor Turnova-project

Turnova, Turnhout | Grote variatie aan lifttoepassingen voor Turnova-project

Wonen, winkelen en beleven: het kan allemaal in Turnova, de nieuwe wijk in het centrum van Turnhout. Dankzij de strakke architectuur en uitgekiende inplanting creëert dit omvangrijke reconversieproject een eigen identiteit die het stadshart versterkt. De hele realisatie ademt toekomstgerichtheid en comfort. Vandaar dat er ook op het vlak van verticaal transport niets aan het toeval is overgelaten …

De voormalige site van Drukkerij Brepols onderging de voorbije jaren een complete make-over. In een publiek-privaat samenwerkingsverband toverden Stad Turnhout en Armada Projectontwikkeling het desolate terrein om tot een typevoorbeeld van hoe ‘de stad van de toekomst’ er moet uitzien. Rondom drie pleinen werden tal van woonunits gecombineerd met winkels, een resem cafeetjes en restaurants, een nieuwe uitvalsbasis voor de Stedelijke Academie, een viersterrenhotel en een grote ondergrondse auto- en fietsparking.

beeld-schindler-lift-kopieren

De kleinere appartementenblokken zijn uitgerust met een Schindler 3300: een eenvoudige allroundlift met een capaciteit van 675 kg die toegankelijk is voor mindervaliden.

 

Betrouwbaar en energiezuinig

De grootste aandachtstrekker is de Turnova-toren, die met zijn 72 meter het hoogste gebouw van de regio is. De verticale circulatie tussen de 22 niveaus wordt verzekerd door drie Schindler 5500-liften. “In dergelijke gebouwen zijn betrouwbaarheid en snelheid een must”, vertelt Wim Stockx, sales, marketing & productmanager new installations Belux van Schindler. “De gekozen types kenmerken zich door hun enorme snelheid van 3 m/sec, en dit op een energiezuinige manier. De liften werken immers regeneratief en zijn uitgerust met het PORT-besturingssysteem, dat nutteloze ritten vermijdt en het aantal starts op een intelligente manier minimaliseert. De gebruikers kunnen op alle comfort rekenen: de liften van 1.000 kg kunnen in één keer dertien personen transporteren, zijn uiterst betrouwbaar en kunnen tegen een stootje dankzij hun robuuste afwerking met geborstelde inox.”

En er is nog meer

Om het verticaal transport in alle hoeken van het gebouw te kunnen verzekeren, zijn er in de Turnova-toren ook nog zes andere Schindler 5500- liften geïnstalleerd: vier met een hefvermogen van 2.500 kg en twee met een hefvermogen van 1.275 kg. Ze circuleren voornamelijk tussen de vier laagste niveaus en kenmerken zich vooral door hun grotere kooi, waarmee gemakkelijk meerdere personen of goederen kunnen worden vervoerd. Tot slot zijn er voor de zwaarste lasten nog twee Schindler 2400-liften met een uitzonderlijk hoog hefvermogen van 4.000 kg geplaatst. Deze krachtpatsers kenmerken zich door een kooi met hoge stijfheid die niet vervormt onder zware gewichten en die dus een grote stabiliteit garandeert.”

port-1-black-kopieren

De personenliften van de Turnova-toren zijn uitgerust met het PORT-besturingssysteem, dat nutteloze ritten vermijdt en het aantal starts op een intelligente manier minimaliseert.

 

Speciaal voor residentiële omgevingen

Ook in de andere gebouwen werd resoluut voor Schindler gekozen. De kleinere appartementenblokken zijn uitgerust met een Schindler 3300-lift. “Een eenvoudige allroundlift met een capaciteit van 675 kg die toeganke- lijk is voor mindervaliden. Perfect op maat van deze toepassing”, legt Wim Stockx uit. “Kwaliteit, energiezuinigheid en betrouwbaarheid zijn de sleutelwoorden om de 3300 te omschrijven. Ontwikkeld en getest in Zwitserland, is hij bestemd voor efficiënt gebruik in residentiële omgevingen. Dankzij zijn specifieke ontwerp worden geluid en trillingen in het gebouw tot een minimum herleid.”

Meerwaarde voor Turnova

Met Turnova heeft Schindler in ieder geval opnieuw een mooi referentieproject op zak. “In totaal hebben we er twintig liften geïnstalleerd”, aldus Wim Stockx. “Bovendien is er sprake van een grote verscheidenheid qua types, volumes en stopplaatsen. Met andere woorden: een ultieme kans om onze kennis en kunde te demonstreren. Want een eenvoudig project was het niet. Niettemin is de installatie van de liften vlot verlopen dankzij een minutieuze planning en voorbereiding. En het resultaat mag er zijn. We durven zelfs te stellen dat de liften een meerwaarde bieden aan deze prachtige reconversie.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details