Platform voor de bouw
Overig

4,5 kilometer funderingspalen voor nieuwe sportschool

Tekst | Tim Janssens

Beeld | Dupont, Philippe van Gelooven

18 mei 2021 Leestijd 3 minuten

Deel dit artikel

“Het gaat om vrij zware funderingspalen, wat ook blijkt uit de belastingen die ze moeten opvangen: van 40 ton trekbelasting tot 175 ton drukbelasting”, vertelt Geert Dewinter, technisch directeur bij funderingsspecialist Dupont.

Er zijn vrij zware funderingspalen geplaatst, wat ook blijkt uit de belastingen die ze moeten opvangen: van 40 ton trekbelasting tot 175 ton drukbelasting.

Dupont speelde een thuismatch op de site van de GO! Next-sportschool. De Hasseltse onderneming plaatste er in opdracht van STRABAG Belgium de uit de kluiten gewassen paalfundering. “De dubbel grondverdringende schroefpalen zijn goed voor een totale lengte van 4,5 kilometer”, vertelt Geert Dewinter. “De funderingsplaat van het sportgebouw bevindt zich onder het grondwaterpeil. Om voldoende weerstand te bieden aan de opwaartse grondwaterdruk, moesten heel wat funderingspalen in staat zijn om trekkrachten tot 40 ton op te nemen. De zwaarbelaste drukpalen zorgen op hun beurt voor een solide basis onder de dragende structuur. De constructieve samenwerking met alle betrokken partijen binnen dit PPS-project zorgde voor een uitstekend verloop van onze werken, zowel in de ontwerp- en studiefase als tijdens de uitvoering. Kortom: we hebben alleen maar positieve herinneringen aan dit project vlak bij onze deur.”

Kolfje naar de hand

De GO! Next-sportschool was voor Dupont een vrij courant project. Gelijk-aardige recente referenties zijn het servicestation van Texaco langs de E40 in Groot-Bijgaarden (280 grondverdringende schroefpalen van 110 ton) en Living Tomorrow in Vilvoorde (143 grondverdringende schroefpalen met hoge belastingen tot 200 ton). “Dergelijke realisaties zijn een kolfje naar onze hand”, beaamt Geert Dewinter. “Onze firma tracht zichzelf voortdurend opnieuw uit te vinden, om zo een totaalpakket te kunnen aanbieden op het vlak van funderings- en beschoeiingstechnieken. Dankzij ons high-end machinepark, onze eigen studie- en transportdienst en ons VCA-veiligheidscertificaat kunnen we als erkende klasse 4-aannemer steevast de beste kwaliteit en service bieden. Dat hebben we eens te meer bewezen op de werf van de GO! Next-sportschool.”    

“Onze firma tracht zichzelf voortdurend opnieuw uit te vinden om een totaalpakket te kunnen aanbieden”

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Pascal Op de Beeck

Projectmanager

Meer online zichtbaarheid creëren via Bouwen aan Vlaanderen? Neem contact met mij op.

0%

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details