Platform voor de bouw
De grenzeloze mogelijkheden van houtbouw
De volledige structuur van dit gebouw is gemaakt van hout.

De grenzeloze mogelijkheden van houtbouw

De herontwikkeling van het industrieterrein Buda, ontworpen door A229 en evr-architecten en gelegen langs het Kanaal in Neder-over-Heembeek, valt op door het centrale gebouw dat bijna volledig uit hout bestaat. Met dank aan de gespecialiseerde aannemer Structure Wood, dat werd ingeschakeld door de tijdelijke maatschap Socatra – Louis De Waele, verantwoordelijk voor de algemene coördinatie van het project. Door te kiezen voor hout slaagden de verschillende betrokken partijen erin een uniek project te realiseren dat optimale prestaties combineert met een stijlvolle esthetiek.

Structure Wood, een bedrijf gevestigd in Marche-en-Famenne, was verantwoordelijk voor de studie, het ontwerp en de productie van alle raamwerken en houten constructies in de breedste zin van het woord. Een belangrijke opdracht binnen dit grote project. “Dit omvatte de afvalsorteerhal, met vakwerkliggers in behandeld Douglas hout, en het gebouw op verdieping 2 voor de kantoren van het personeel van Net Brussel, met een gelamineerd palen-balkensysteem, CLT-vloeren en houten gevelwerk. De volledige structuur van dit gebouw is gemaakt van hout, met als eyecatcher de voorgevel, bestaande uit een gelamineerde constructie achter de glazen gevel”, legt Frédéric Bertrand, CEO van Structure Wood, uit.

Hout biedt niet alleen veel voordelen op het gebied van prestaties en duurzaamheid, maar het geeft ook een esthetische meerwaarde aan het project.

Niet inboeten aan esthetiek of veiligheid

Afgezien van de centrale betonnen kern is het centrale gebouw volledig uit hout opgetrokken. Hout biedt niet alleen veel voordelen op het gebied van prestaties en duurzaamheid, maar het geeft ook een esthetische meerwaarde aan het project: “We hebben er vooral op gelet dat de verbindingen zo onzichtbaar mogelijk zijn. We hebben ook alle verbindingen zorgvuldig bestudeerd op het vlak van brandwerendheid en vervolgens werd alles ook nog eens gecontroleerd door het ontwerpbureau en het architectenbureau”, voegt Frédéric Bertrand eraan toe. Structure Wood gebruikte deze ontwerpbenadering ook voor de vakwerkligger van de industriële hal, met onzichtbare verbindingen die vergelijkbaar zijn met die in het centrale gebouw. Bovendien zorgde het gebruik van Douglas hout ervoor dat de kolommen in deze hal buiten konden gerealiseerd worden, omdat het perfect bestand is tegen de weerselementen.

Structure Wood, een bedrijf gevestigd in Marche-en-Famenne, was verantwoordelijk voor de studie, het ontwerp en de productie van alle raamwerken en houten constructies.

Een duurzaam project dat de weg wijst

“Een project van deze omvang in Belgisch hout, ontworpen door Belgische architecten en uitgevoerd door Belgische aannemers en een Belgisch montageteam… dit is een voorbeeldproject dat aantoont dat korte ketens en circulariteit perfect werken in de bouw”, vertelt Frédéric Bertrand enthousiast. “Alleen al door de herkomst en de aard van het hout onderscheidt het gebouw zich door zijn zeer lage koolstofimpact.” Het Douglas hout werd gekapt en behandeld in Marche-en-Famenne en alle houten onderdelen werden geprefabriceerd in de werkplaatsen van Structure Wood. Frédéric Bertrand: “Dit project is een perfect voorbeeld van de korte keten die de koolstofimpact van materialen en hun transport vermindert.” 

Bovendien vermindert prefabricage de werkelijke tijd die op de bouwplaats wordt doorgebracht, en dus ook het risico op vertragingen door onvoorziene gebeurtenissen, zoals het weer of transportproblemen. “Tegenwoordig kunnen we ongeveer 70% van een project op locatie uitvoeren, waardoor we minder tijd op de bouwplaats doorbrengen en de kosten beter in de hand hebben”, besluit Frédéric Bertrand.    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details