Platform voor de bouw
Kenniscentrum voor hout- en meubelindustrie inspireert
Tijdens inspirerende projecten delen experten en (ver)bouwprofessionals boeiende inzichten over innovatieve houttoepassingen.

Kenniscentrum voor hout- en meubelindustrie inspireert

Op weg naar een innovatieve en duurzame hout- en meubelindustrie

WOOD.BE, het Belgische kenniscentrum voor de hout- en meubelindustrie, speelt al vele jaren een cruciale rol in het ondersteunen en bevorderen van duurzaam gebruik van hout in de bouwsector. Deze organisatie fungeert als een bron van kennis, expertise en netwerkmogelijkheden voor (ver)bouwprofessionals, van architecten tot aannemers. Eén ding is zeker: door innovatieve technologieën en ontwikkelingen biedt hout niet alleen traditionele schoonheid, maar ook moderne designmogelijkheden.

Deze leerrijke projecten zijn the place to be voor diverse professionals, van architecten tot aannemers.

WOOD.BE heeft een duidelijke missie: ondernemingen in de hout- en meubelindustrie ondersteunen bij het realiseren van een innovatieve en duurzame toekomst. Een team van experten stelt haar kennis en technologische competenties ter beschikking van professionals die houten bouwelementen maximaal willen inzetten in bouwprojecten. WOOD.BE is een onestopshop voor vragen over houttechnologie, innovatie, certificatie, testen, veiligheid en meer.

Opgericht door en voor de Belgische hout- en meubelindustrie, omvat WOOD.BE verschillende deelsectoren: van de meubelindustrie, producenten van houten plaatmateriaal en houten bouwelementen tot fabrikanten van houten verpakkingen en houtverwerkers. De waardeketenbenadering loopt als een rode draad doorheen deze deelsectoren, met een open samenwerking tussen diverse ondernemingen, organisaties en kennisinstellingen uit andere schakels van de waardeketen. Denk aan bosbouw, houtzagerijen, toeleveranciers van de hout- en meubelindustrie en dienstverleners zoals ontwerpers, productontwikkelaars en architecten.

Ontdek vernieuwende toepassingen en ontwerpen in hout.

Focus op duurzaamheid en circulariteit

Met thema’s als duurzaamheid en circulariteit hoog op de agenda en snel wijzigende
Europese regelgeving, moeten bedrijven in de houtsector voldoen aan alsmaar strengere eisen, normen en richtlijnen. WOOD.BE wil de ondernemingen hierin zoveel mogelijk bijstaan. De vakorganisatie staat aan de bron van alle belangrijke informatie en ontwikkelt deze ook zelf via collectieve en individuele onderzoeksprojecten. Om de impact te vergroten, verspreidt WOOD.BE deze info zo breed mogelijk via events, workshops, lerende netwerken en uiteraard ook een-op-eencontacten. 

Die intensieve samenwerking tussen WOOD.BE en bedrijven binnen de houtsector levert heel wat waardevolle kennis op die ook voor architecten zinvol kan zijn. Denk bijvoorbeeld aan ontwerpen met het oog op duurzaamheid (“durability and sustainability”): het juiste materiaal op de juiste plaats, met een optimale toepassing van hout. Of nog, circulariteit binnen projecten: een tweede leven voor houten restmaterialen en ontwerpen voor toekomstige recuperatie. En ook: hoogtechnologische toepassingen die het gebruik van hout naar nieuwe niveaus tillen.

Het HoP_HoVer-project levert nieuwe inzichten met betrekking tot het mechanisch gedrag van houtconstructies en hun structurele verbindingen.

Inspirerende projecten

Aan inspirerende projecten is er bij WOOD.BE geen gebrek. Op vraag van de sector of in opdracht van een bedrijf of een consortium van bedrijven kan WOOD.BE optreden als kennispartner in projecten van onderzoek en/of ontwikkeling, al dan niet met overheidssteun. We zetten drie projecten in de kijker. Het HoP_HoVer-project – dat op 1 oktober 2023 startte en eindigt op 30 september 2025 – is een samenwerking tussen WOOD.BE en UHasselt dat de brede houtbouwsector, en in het bijzonder ontwerp- en studiebureaus, nieuwe inzichten wil bieden met betrekking tot het mechanisch gedrag van houtconstructies en hun structurele verbinden. 

Een ander project is Thermo-Fit, dat van 1 december 2023 tot 30 november 2025 focust op de eigenschappen van thermisch gemodificeerd hout voor toepassingen in gevelbekleding en terrassen. Tenslotte is er het afgeronde project Recurwood, dat bedrijven en hun adviseurs wil wapenen tegen de alsmaar strenger wordende eisen die aan gebouwen gesteld worden en het bouwproces complexer maken: innovatieve oplossingen voor houtbouw stonden hierbij centraal. De webinars over diverse thema’s, zoals brandweerstand, hout en vocht, akoestiek, …, die tijdens het project werden georganiseerd zijn overigens nog steeds te bekijken via recurwood.be

Meer info over deze projecten vind je op www.wood.be.    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details