Platform voor de bouw
7 op de 10 bouwondernemingen zien orderboeken stevig afnemen sinds losbarsten coronacrisis

7 op de 10 bouwondernemingen zien orderboeken stevig afnemen sinds losbarsten coronacrisis

Uit een enquête van de Confederatie Bouw blijkt dat 39% van de bouwondernemingen hun orderboeken zeer zwaar heeft zien dalen sinds midden maart en het begin van de quasi-lockdown in ons land. Bij 33% gaat het om een zware daling in de orderboeken, terwijl 23% spreekt van een status quo. “Tot voor kort waren de orderboeken tot 6 maanden gevuld, maar op een aantal weken is dat werkvolume uitgegomd”, betreurt Robert de Mûelenaere, gedelegeerd bestuurder van de Confederatie Bouw.

Uit onderzoek dat de Confederatie Bouw medio februari 2020 publiceerde, bleek dat de orderboekjes de sector meer dan 6 maanden werk opleverden. Dat was meer dan in de tien voorbije jaren. De situatie is nu, een handvol weken later, helemaal omgeslagen. 39% van de bouwondernemingen zag hun orderboeken zeer zwaar terugvallen, terwijl 33% hun gepland werk zwaar zag afnemen. Enkel bij 23% is er sprake van een status quo. Dat blijkt uit een enquête van de Confederatie Bouw waaraan 346 bouwbedrijven deelnamen.

Robert de Mûelenaere, gedelegeerd bestuurder van de Confederatie Bouw: “De bouwsector heeft op korte tijd een ware ravage meegemaakt. Onze sector stond er tot aan het losbarsten van de coronacrisis goed voor, uitzonderlijk goed zelfs. Niet alleen waren de orderboekjes bijzonder goed gevuld, de groei in onze sector zou met 2 à 3% gevoelig hoger liggen dan de groei in alle sectoren samen. De aannemers die twee maanden geleden nog boordevol vertrouwen zaten, zagen dat vertrouwen slinken.” 66% van alle bouwbedrijven is nu niet of slechts gedeeltelijk aan de slag, zo blijkt verder uit de enquête van de Confederatie Bouw. De sectorfederatie wil dat er nu vooral gewerkt wordt aan de heropstart van de volledige sector.

De bouw is een niet-essentiële sector met als gevolg dat bedrijven zelf mogen beslissen om geheel of gedeeltelijk aan de slag te blijven dan wel de deuren te sluiten. De bouwsector heeft er, gezien de snel oprukkende moeilijkheden, alle baat bij om zo snel mogelijk volledig terug op te starten, met alle respect voor de regels van sociale afstand en andere gezondheidsbepalingen. Er is daarbij in onze sector op dit moment vooral nood aan duidelijkheid die zorgt voor continuïteit in werken.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details