Met zijn grote glaspartijen en felrode kleur is het nieuwe gebouw dé blikvanger op de campus.

01:29
23-12-2019

Aalter, Basisschool Emmaüs | Turnzaal en refter in nieuw jasje Kleurrijke blikvanger op scholencampus

Via de realisatie van een gebouw met maximale vrije ruimte en een speelse rode gevelbekleding kreeg Basisschool Emmaüs een grondige facelift. Het nieuwe volume biedt plaats aan de turnzaal en de refter. Het vervangt enkele gebouwen uit de jaren 50, die getekend waren door de tand des tijds.

De samenwerking tussen Architectenbureau Lievens & De Craemer en de Broeders van Liefde kent een rijke geschiedenis. Dat ze opnieuw met elkaar in zee gingen voor het nieuwe schoolgebouw van Basisschool Emmaüs in Aalter, hoeft dan ook niet te verbazen. Het subsidiedossier was al opgestart in de jaren 90. Nu start Emmaüs het nieuwe schooljaar eindelijk met een gloednieuwe turnzaal en refter.

 Maximale hoogte in turnzaal

Vanaf het prille begin van de ontwerpfase stond optimaal ruimtegebruik voorop. De twee oude gebouwen maakten plaats voor één gecombineerde nieuwbouw. Zo werd er meteen ook open, groene ruimte gecreëerd voor de leerlingen. “De turnzaalvloer bevindt zich op de kelderverdieping, in een betonnen kuip van 3 meter diep. Ook het gelijkvloers maakt deel uit van de turnzaal. Het resultaat van die keuze is een hoogte van goed 7 meter. Ideaal voor alle sporten, zonder meteen al te hoog te moeten bouwen”, licht architect Yves De Creamer toe. Uiteraard zijn er eveneens kleedruimtes en voldoende berging voorzien. De refter bevindt zich op de eerste verdieping en is bereikbaar via de centrale trap. 

Rood accent tussen grijze betonstructuren

De overige gebouwen dateren van de jaren 70. Het traditionele metselwerk heeft een grijze, ietwat grauwe uitstraling. “Het nieuwe gebouw is opgevat als een industriebouw. Het heeft een metaalstructuur met kolommen en balken. De gevels en het dak zijn bekleed met rode sandwichpanelen. Deze lichte constructie vergt weinig onderhoud.”    

In de eerste 3D-renders introduceerde de architect de opvallende rode kleur. Het idee werd meteen goed ontvangen. Dat het bordeaux terugkeert in het logo van Emmaüs is eerder toevallig, maar is achteraf bekeken een extra troef. In een nieuw kleuterschoolgebouw, dat de campus binnenkort zal vervolledigen, wordt het gesmaakte rood opnieuw de accentkleur, zij het in een ander concept. 

Akoestiek en moderne technieken

Binnen in de refter en de turnzaal is gewerkt met akoestische panelen in functie van een optimaal gebruikscomfort. De technieken voldoen aan de recentste normen. Zo is het gebouw volledig uitgerust met ledverlichting en is er een ventilatiesysteem D geïnstalleerd. “Voor de verwarming hergebruikten we de vernieuwde installatie van het oude gebouw, met lagetemperatuur-convectoren en luchtverhitters in de turnzaal. Bovendien is er deels sprake van natuurlijke verwarming dankzij de zonne-inval.”

In de toekomst kan het gebouw ook ingezet worden voor buitenschoolse activiteiten. Zowel de turnzaal als de refter zijn rechtstreeks toegankelijk vanaf de openbare weg. Zo kunnen verenigingen zoals sportclubs het gebouw na de schooluren gebruiken.    

Tekst: Tekst Stephanie Demasure
Beeld: Beeld Architectenbureau Lievens & De Craemer 

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Lees ons « Privacy statement » voor nadere informatie.

Participanten aan het woord

Dobbelaere Painting – Brandwerend schilderwerk

Een openbaar gebouw, zoals een school, moet aan heel wat normen voldoen. Een van de belangrijke aandachtspunten is brandveiligheid. Door de opvallende ronde kolommen, het metaal en de dakelementen af te werken met brandwerende verf, realiseerde Dobbelaere Painting de minimumvereiste van 60 minuten brandwerendheid.

Dobbelaere is intussen ruim tien jaar actief in de sector. Behalve in totaalafwerkingen – hoofdzakelijk in een industriële context – is het bedrijf uit Lembeke ook gespecialiseerd in algemene en brandwerende schilderwerken. Een expertise die in dit project goed van pas kwam. Door de atypische vorm van de kolommen in de gebouwstructuur was dit geen alledaagse klus. Dat de kolommen zowel aan de binnen- als aan de buitenzijde van het gebouw zichtbaar aanwezig zijn, vroeg bovendien om een specifieke verfkeuze. Het toegepaste verfsysteem van Aalterpaint bestaat uit een Apecoat E-fir-grondlaag, FIRETEX FX2002-zwelverf en FIRETEX C75 met een tweecomponenten polyurethaantoplaag voor buitentoepassing.

Zwelling voor langere stabiliteit

Een opzwellend verfsysteem moet bij staal- of staalbetonbouw de stabiliteit bij brand verbeteren. Het bestaat steeds uit twee lagen. Het reactieve product FIRETEX FX2002 brengt bij intense hitte een chemische reactie op gang. Als de zwelverf blootgesteld wordt aan een sterke temperatuurstijging , vormt ze een beschermende schuimlaag (‘char’) die verschillende centimeters dik kan worden. 

Die chemische reactie zorgt ervoor dat de stalen constructie via thermische isolatie en afkoeling beschermd wordt tegen brand, wat uiteraard ook de stabiliteit en het draagvermogen van het gebouw verhoogt. Het staal kan met zwelverf een brandweerstand tot 120 minuten krijgen. “En zo weet de brandweer bij aankomst hoeveel tijd ze nog hebben om mensen te redden die zich nog binnen bevinden en op een veilige manier het gebouw te betreden”, zegt zaakvoerder Lieven Dobbelaere.

“De hoeveelheid brandverf hangt af van de profielfactor: hoe kleiner het profiel, hoe meer verf we moeten aanbrengen. Onze leverancier Aalterpaint berekende hoeveel verf we in het nieuwe schoolgebouw moesten aanbrengen om 60 minuten brandwerendheid te garanderen. Na het spuiten van de verf meten we telkens of de brandwering voldoet aan de vereiste laagdikte, volgens de norm EN13381-8. Tot slot plaatsen we er een waterdichte eindlaag bovenop om de zwelverf te beschermen tegen weersinvloeden en vochtbelasting. Dat kan in elke RAL-kleur. Zo zijn er geen beperkingen op het vlak van afwerking.”

Bouwen aan Vlaanderen partners

Bouwinfo

Bouwheer

VZW Provincialaat der Broeders van Liefde (Gent)

Architect

Architectenbureau Lievens & De Craemer (Aalter)

Hoofdaannemer

Mathieu Gijbels – Zetel West (Drongen)