Platform voor de bouw
Akoestiek in het kwadraat dankzij innovatieve raam-, deur- en geveloplossingen
Een eerste prioriteit is het buitenhouden van het geluid. Daarbij probeert Schüco ramen, deuren en (vlies)gevels zo geluidsdicht mogelijk te maken.

Akoestiek in het kwadraat dankzij innovatieve raam-, deur- en geveloplossingen

Tal van wetenschappers kwamen de voorbije jaren tot een eenduidige conclusie: een slechte akoestiek maak ziek. Vandaar dat er met betrekking tot buitenschrijnwerk niet langer alleen over energiezuinigheid en U-waarden wordt nagedacht, maar ook over geluidsreductie. Als specialist in aluminium systeemoplossingen voor ramen, deuren en (vlies)gevels ontwikkelde Schüco innovatieve toepassingen die niet enkel de gebouwakoestiek optimaliseren, maar ook het geluidsniveau in binnenstedelijke omgevingen reduceren. Denk onder meer aan speciale vensters, waardoor je kan ventileren zonder lawaaihinder toe te laten, en zelfs aan een gebruiksvriendelijke calculatietool die een realistische simulatie van de beoogde geluidsreductie mogelijk maakt. 

Stress, concentratieproblemen, een slechte nachtrust …: de nefaste gevolgen van een gebrekkige akoestiek zijn legio. Vandaar dat de Wereldgezondheidsorganisatie richtlijnen opstelde om het geluidsniveau in steden naar beneden te krijgen en zo de algemene leefbaarheid te bevorderen. “Wij nemen graag onze sociale verantwoordelijkheid bij de realisatie van een aantrekkelijke bebouwde omgeving. Daarom hebben wij specifieke oplossingen ontwikkeld die de akoestiek in en rond gebouwen mee op punt stellen”, vertelt Joep Römgens, Head of Engineering BeLux bij Schüco. 

Via de SoundCal-calculatietool kan je de geluidsreductie van de gekozen raamconfiguratie simuleren aan de hand van een audiofragment.

Balans tussen akoestiek en ventilatie

Een eerste prioriteit is het buitenhouden van het geluid. Daarbij probeert Schüco ramen, deuren en (vlies)gevels zo geluidsdicht mogelijk te maken. “Dit gaat gepaard met een spannende zoektocht naar een ideale balans tussen akoestiek en ventilatie, een ander cruciaal aandachtspunt met het oog op het comfort en de gezondheid van gebouwgebruikers”, legt Joep Römgens uit. “Zo ontwikkelden we onder meer akoestische ramen die hun geluidswerende kwaliteiten behouden als je ze op kipstand zet. Ze zijn uitgerust met een bijkomend profieltje, waarin geluidsisolerende cassettes verwerkt zijn. Deze zorgen ervoor dat alle binnenkomende verse lucht eerst door een akoestische buffer passeert, terwijl de akoestische dichting gewoon gesloten blijft.”

“We beschikken zowel over een eenschalig systeem (AWS 90 AC SI, goed voor een geluidwering van 30 à 32 dB) als een tweeschalig systeem met een groter ventilatievolume (AWS 120 AC SI, goed voor een geluidwering van 30 à 39 dB). Een ander voorbeeld zijn onze ‘Kastenfenster’, waarbij twee afzonderlijk van elkaar te openen ramen achter elkaar in een box geplaatst zijn, inclusief een tussenliggende luchtruimte die als thermische en akoestische isolatie fungeert. Tot slot zijn er projectoplossingen zoals loggia’s, waarbij de afsluitbare balkons als akoestische buffer fungeren, en kunnen we desgewenst ook puur maatwerk afleveren.” 

Meedenken met ontwerpers

Schüco is echter veel meer dan een leverancier van hoogwaardige raam-, deur- en gevelsystemen. Het denkt ook graag mee met ontwerpers om het geluidsniveau in de bebouwde omgeving te verlagen. “Dit door gevels op een bepaalde manier vorm te geven, geluidsabsorberende materialen toe te passen, op strategische plaatsen reliëf of perforaties te voorzien …”, verduidelijkt Joep Römgens. “Zo hebben we met de Schüco AF UDC 80 Green Façade een aangename groene gevel in ons productgamma die tevens een geluiddempende werking heeft. Daarnaast is er het FACID 65-systeem, waarbij we geperforeerd textiel over een geluidsabsorberende achtergrond spannen. Geluidsabsorberende lamellen en microgeperforeerde profielen behoren uiteraard ook tot de mogelijkheden.” Zeker wanneer er geïntegreerde projectoplossingen gevraagd worden, is het noodzakelijk om de Schüco-specialisten er zo vroeg mogelijk bij te betrekken, benadrukt Joep Römgens. “Enkel dan kunnen we samen naar de beste oplossing zoeken. In plaats van dure speciale profielen of beglazing toe te passen, is het misschien veel interessanter om de geluidsbelasting aan de buitenzijde te verlagen door middel van een geschikte geveloplossing. Zo sla je twee vliegen in één klap: een betere leefomgeving met minder geluidsoverlast én een betere akoestiek binnen in het gebouw.”

“We denken graag mee met ontwerpers om het geluidsniveau in de bebouwde omgeving te verlagen”, benadrukt Joep Römgens.

Calculatietool en akoestisch testcentrum

Het blijft echter niet bij product- en projectoplossingen. Schüco lanceerde immers ook een online calculatietool (Schüco SoundCal) waarmee je zelf een specifieke raamconfiguratie kan samenstellen. “Afhankelijk van het type profiel en beglazing dat je kiest, zal je een bepaalde geluidsreductie bekomen, die je auditief kan simuleren via een audiofragment van het omgevingsgeluid met een open en gesloten raam. Zo kan je perfect anticiperen op de reële situatie en storende akoestische euvels vermijden”, legt Joep Römgens uit.

Tot slot beschikt Schüco in zijn technologie-centrum in het Duitse Bielefeld over een akoestische testzone. “In deze realtime-
opstelling kan je tot wel vier ruimtes testen op onderlinge geluidstransmissie en flankerend geluid via de gevel”, vertelt Römgens. “Aangezien het belang van een goede akoestiek blijft toenemen, gaan we er de komende twee jaar nog veel meer in investeren. We zullen onze testcapaciteit voor geluidswerende elementen nog eens verdubbelen, terwijl we nu al een van de grootste akoestische testcentra van Europa hebben!”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details