Platform voor de bouw
Architecturaal drieluik combineert verschillende functies

Architecturaal drieluik combineert verschillende functies

De intussen al iconische woontorens Ascot en Windsor maken deel uit van het prestigieuze totaalproject Waterfront in Waregem. De omgeving rond de Elindus Arena onderging de voorbije jaren een spectaculaire transformatie. Het onbestemde gebied werd omgetoverd tot een levendig nieuw stadsdeel. 

Waterfront ligt tussen het Regenboogpark en de zuidelijke binnenring van Waregem, op wandelafstand van het centrum. Dit gebied was lang een parking en verzamelplaats voor de voetbalfans die in de Elindus Arena supporterden en bijgevolg de ideale locatie om een antwoord te bieden op de toenemende vraag naar stedelijk wonen. Stad Waregem verkocht drie gronden aan ION, Steenoven en Alheembouw, waarna een masterplan werd ontworpen voor een aantrekkelijke buurt waar wonen, werken en ontspannen hand in hand gaan. De architectuurwedstrijd maakte duidelijk welke voorzieningen aanwezig moesten zijn: twee woontorens, een kantoorgebouw en een hotel met bar, verankerd in een groene publieke setting die zich integreert in de binnenstad.

In het masterplan is plaats voor twee woontorens, een kantoorgebouw en een hotel met bar. (Beeld: Jami Productions)

Gelaagd totaalconcept

“Door verouderde structuren anders te organiseren, kunnen restzones getransformeerd worden tot boeiende stadsdelen die zich kwalitatief inpassen in het bestaande weefsel”, zegt Tim Wielfaert, architect en zaakvoerder bij Wielfaert Architecten. “Samen met B2Ai maakten we van Waterfront een gelaagd totaalconcept dat een evenwicht biedt tussen het publieke en private domein.”

Stijn Colpaert, ingenieur-architect bij B2Ai, vult aan: “Het kantoorgebouw, hotel en de woontorens vormen een architecturaal drieluik, waarbij elk gebouw zich op zijn eigen manier verhoudt tot de context. Deze nieuwe volumes hebben elk een specifieke vormgeving en inplanting. Door middel van ritmiek, volumetrie en materialisatie creëren we eenheid in verscheidenheid. Het hotel en kantoorgebouw zijn afgeronde paviljoenen met horizontale boorden in architectonisch beton. Een knipoog naar het nabijgelegen voetbalstadion.”

De spiegelvijver verenigt meerdere functies in het geheel. (Beeld: Klaas Verdru)

Gebouwen zonder richting

Daartegenover staan de Y-vormige woontorens met dertien bouwlagen en onregelmatige uitkragingen van de hogere verdiepingen. Ze verbreden in de hoogte, zodat het maaiveld en het zicht tussen de gebouwen open blijft. “Zo ontstaat een spel tussen densiteit en openheid, bebouwd en onbebouwd, privé en publiek. Dat zet de dynamiek van de gebouwen nog meer kracht bij. Geen enkel volume heeft een voor- of achterkant. Het zijn gebouwen zonder richting”, benadrukt Xavier Callens, architect, CCD en partner bij B2Ai. “De torens lijken de gedaante van een gestapelde verkaveling aan te nemen.”

De twee woontorens spreken tot de verbeelding. Hun uitgesproken volumetrie gaat gepaard met een zekere lichtheid door het materiaalgebruik (glas, zandkleurige natuursteen en bronskleurig aluminium). “Dit uittorenende duo creëert een warm, ontvankelijk poortgebouw aan de ingang van Waregem. De sculpturale kwaliteit waarborgen we door de kartelvormige terrassen en een gevarieerd gevelbeeld. Geen enkel terras is hetzelfde. Ingeklemde glazen borstweringen bieden een oneindig uitzicht over de omgeving en worden onderbroken door stenen wanden die beschutting en variatie bieden”, zegt Xavier Callens. “Een variatie die zich ook binnen doorzet. Alle woonunits hebben een andere beleving door verschillende oriëntaties, zichten en indelingen. Zo is elk appartement aangepast aan de unieke identiteit en leefwereld van de bewoners.”

De vormgeving van het kantoorgebouw is een knipoog naar het nabijgelegen voetbalstadion. (Beeld: Klaas Verdru)

Groene stadsbiotoop

In grootschalige projecten met een mix van functies is de bundeling van energetische technieken de oplossing van de toekomst. Om restenergie te beperken en optimaal te benutten, zijn de technische installaties zoveel mogelijk gecentraliseerd op de site, is er een miniwarmtenet aangelegd en kunnen bewoners diverse energieopwekkers slim inzetten in functie van een zo laag mogelijke energiefactuur. 

“De ambitie van het masterplan was om een plek van verbinding en ontmoeting te creëren, als zuidelijke schakel richting de binnenstad, inclusief een uitnodigende en toegankelijke atmosfeer met een meerwaarde voor stad, bewoner, bezoeker en fauna en flora”, zegt Pieterjan Vermoortel, ingenieur-architect en CEO bij B2Ai. “Om en rond de gebouwen ontluiken allerlei doorsteken, semipublieke zones en terrassen, omgeven met veel groen. Zo is er tussen hotel en torens een spiegelvijver ingericht. Die vormt niet enkel een intrigerend beeld en verfrissend spelelement, maar faciliteert ook de richting en zonering. Banken creëren zitplekken in het verlengde van de mooiste zichten. De zuidelijke rand van Waregem vervelt zo tot een levendige stadsbiotoop waar mens en natuur samen gedijen, tussen wonen, werken, verblijven en ontspannen in.”    

TECHNISCHE FICHE
  • Bouwheer ION (Waregem) en Steenoven (Roeselare)
  • Architect B2Ai architects (Roeselare) en Wielfaert Architecten (Waregem)
  • Landschapsarchitect Atelier Arne Deruyter (Roeselare)
  • Hoofdaannemer woontorens en hotel BAM Interbuild (Antwerpen)
  • Hoofdaannemer kantoorpaviljoen Alheembouw (Oostnieuwkerke)

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details