Platform voor de bouw
Woon & Werkgebouwen

Architecturale parel in de duinen

De gevelpanelen met zandsteenprint maken dat het gebouw perfect in de duinomgeving past.

Tekst | Hanne Verhaegen

Beeld | 3ARCHITECTEN

27 maart 2023 Leestijd 7 minuten

Deel dit artikel

Op een boogscheut van de kust in Oostduinkerke (Koksijde) vind je een luxueus appartementsgebouw met een dynamisch lijnenspel en een aantrekkelijke duintuin. Over de details van elk van de twaalf ruime woningen is grondig nagedacht. Hoogwaardige materialen en technieken garanderen een zalig verblijf aan zee.

Architecte Barbara Ostyn van 3ARCHITECTEN ontdekte via Olivier Construct enkele vrije percelen in Koksijde. Deze lagen in een grote verkaveling en waren initieel voorbehouden voor een villa of villa-appartementen. Na intensief onderhandelen met de gemeente kreeg het bouwteam toelating om een mooie tuin aan te leggen en een ruim appartementsblok over twee percelen heen te bouwen. Aannemer Bouwwerken Lammertyn nam het project graag in handen. De werken startten in de herfst van 2020, waarna ze ondanks de coronaonderbrekingen en grondstoffencrisis goed vlotten. Alle bewoners namen er voor de zomer van 2022 hun intrek, klaar om van een aangenaam seizoen te genieten aan de kust.

“Er bestond een goede wisselwerking tussen ons”, vertelt Barbara Ostyn. “Samen hebben we het gebouw tot in de kleinste details op punt gesteld, in een bouwstijl die ook aansloot bij de aanpak van Lammertyn.” Mare Dunes bestaat uit twaalf ruime appartementen, met ondergronds een fietsenstalling en achttien parkeergarages. “We sloten een overeenkomst met het naburige gebouw dat we hun bestaande inrit konden gebruiken voor de parkeergarage”, vertelt Geert Lammertyn. “Dat we zo een extra ondergrondse toegang wisten te vermijden, is een grote troef voor de buitenaanleg.” 

De gevel werd bekleed met keramische panelen.

Dynamische gevel

Voor Mare Dunes ging de architect op zoek naar een speelse uitvoering van een klassiek concept: compact, veel glas en lichtinval, voldoende buitenruimte en connectie met de natuur. “De gevel oogt dynamisch door de spielerei met luifels, zonwering en groendaken. Er zijn eigenlijk amper rechte lijnen te bespeuren”, vertelt Barbara Ostyn. “De slimme plaatsing van terrassen en afsluitingen garandeert een optimale privacy, terwijl de zon maximaal binnen kan schijnen.”

Elk van de twaalf appartementen heeft zijn eigenheid door de variatie in oppervlakte en buitenruimte. Het gebouw is opgevat als vier appartementen op één kern. Vermits er geen draagmuren in de weg staan, konden de bewoners de indeling van hun droomappartement helemaal naar hun hand zetten. Dit betekent ook dat alles op een later moment volledig heringedeeld kan worden. “De herbruikbaarheid van de ruimtes past goed in onze circulaire visie”, zegt Geert Lammertyn. “De appartementen behalen bijna allemaal een E-peil van 20 en zijn uitgerust met vierseizoensglas, zonnepanelen en optimale isolatie. Ze zijn stuk voor stuk voorzien van domotica. Bediening op afstand is een groot voordeel als je een weekendje naar zee komt.”

Het appartementsgebouw biedt een riante lichtinval, voldoende buitenruimte en connectie met de natuur.

High-end materialen en aangename tuin

De hoogwaardige afwerking van het appartementsgebouw blijkt uit de geselecteerde materialen en weloverwogen details. De voordeur ligt op één lijn met de achterdeur om een aangenaam doorlichte sas te creëren. In de tuin werd gekozen voor inheemse duinplanten en een irrigatiesysteem. “We investeerden bewust in volwassen bomen en planten, zodat de duintuin meteen goed tot zijn recht komt”, zegt Barbara Ostyn. Dat groene karakter is ook terug te vinden op de groendaken, met afwisselend lage beplanting of hoge grassen.

De gevel werd bekleed met keramische panelen van Dekton. De subtiele print van zandsteen maakt dat het gebouw perfect in de duinomgeving past. Het gebruik van deze gevelbekleding is een primeur aan de kust. Wat verder opvalt aan de gevel is de speelse combinatie tussen glas en houten spijltjes aan de terrassen. “We kozen resoluut voor houten details om het gevoel van warmte en natuur binnen te brengen in het project. Het samenspel tussen de verschillende hoogwaardige materialen vroeg de nodige brainstormsessies, maar het resultaat mag er zijn.”    

Mare Dunes bestaat uit twaalf ruime appartementen, met ondergronds een fietsenstalling en achttien parkeergarages.

Vandenbussche – Gevelbekleding en -isolatie

Vandenbussche is al jaren gespecialiseerd in algemeen schrijnwerk en gevelbekledingen. Het bedrijf uit Beveren-Leie werkt zowel voor grote als kleine projecten met de beste vakmensen volgens de strengste kwaliteitsnormen. Bij de realisatie van Mare Dunes stond Vandenbussche in voor de gevelbekleding en -isolatie. Omdat het appartementsgebouw vlak bij de zee gelegen is, moesten de gekozen materialen uiteraard bestand zijn tegen de wisselende omgevingsfactoren, namelijk wind, water, zout, zand en zon. Hiervoor werkte Vandenbussche samen met Cosentino, dat gespecialiseerd is in duurzame designoppervlakken voor architectuur en interieurvormgeving. “Hun ervaring met bouwrealisaties in Spanje was hiervoor een heel goede referentie”, licht werfleider Seppe Vandenbussche toe. In overleg met bouwheer Lammertyn kwam Dekton-gevelbekleding uit de bus als afwerking voor de buitengevels. Deze composietsteen heeft een prachtige natuursteenlook, maar is veel lichter, duurzamer en stabieler, waardoor hij perfect geschikt is voor het zeeklimaat aan de Belgische kust. De natuurlijke materialen geven het luxueuze woonproject een prachtige look, die naadloos overgaat in het omringende duinlandschap. 

TECHNISCHE FICHE
  • Bouwheer Steenhuyse (Lendelede)
  • Architect 3ARCHITECTEN (Roeselare)
  • Hoofdaannemer(s) Lammertyn Bouwwerken (Lendelede)
Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Pascal Op de Beeck

Projectmanager

Meer online zichtbaarheid creëren via Bouwen aan Vlaanderen? Neem contact met mij op.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details