Platform voor de bouw
Zonwering

Architecturale zonwering als eyecatcher

DSC_4902
Het moest een functioneel en budgetvriendelijk gebouw worden dat tegelijkertijd architecturaal aantrekkelijk is. Missie geslaagd!

Tekst | DUCO

Beeld | DUCO

6 oktober 2022 Leestijd 3 minuten

Deel dit artikel

Almax-EasyLab is een mondiale autoriteit in de productie van hogedrukgereedschap en -oplossingen voor wetenschappelijk onderzoek. Het oorspronkelijke bedrijfsgebouw werd in 2003 opgetrokken in de vorm van een atelier met kantoor en woonhuis op de WVI-terreinen in Diksmuide. Na een fusie in 2013 werd het echter al snel te klein. Almax-Easylab had nood aan ruimere kantoren en een tweede productieruimte. Aluminium buitenzonwering vormt de functionele en esthetische kers op de taart.

Om de nodige ruimte te creëren, werd beslist om het oude en het nieuwe gebouw met elkaar te verbinden via een kleiner tussenvolume met slechts één bouwlaag. Vanaf de ontwerpfase tot de uiteindelijk oplevering in april 2019 werd bijzondere aandacht besteed aan functionaliteit en energiezuinigheid. Zo werd er overal vloerverwarming geïnstalleerd, evenals een condenserende gasketel, PV-panelen, balansventilatie enzovoort.

Strak, functioneel en energiezuinig

De energetische en functionele ambities worden ook weerspiegeld door de gevel. De voorgevel is over twee niveaus uitgerust met aluminium DucoSun Cubic-lamellen, die het gebouw een semitransparant en eigentijds karakter geven. Architecturaal zijn ze een ware streling voor het oog. Bovendien fungeren de lamellen als camouflage, waardoor de raamindeling puur functioneel kon worden gehouden. Bert Laridon, architect bij SOM Architecten: “We werkten al eerder samen met DUCO in het kader van verschillende projecten: particuliere woningen, appartementen, bedrijfsgebouwen enzovoort. Ook voor dit project hebben we niet lang getwijfeld om opnieuw met hen in zee te gaan, met name voor het ontwerp en de uitwerking van de detaillering van de voorzetgevel, alsook voor de installatie van de nodige ventilatietechnieken.”

Maximale privacy in een mooi design

De keuze voor buitenzonwering werd ingegeven door twee vereisten: architecturaal design en maximale privacy. Naast het moderne design zorgen de aluminium lamellen ook voor een verminderde inkijk in de kantoren, wat de privacy van de medewerkers ten goede komt. Tegelijkertijd blijft de natuurlijke lichtinval intact en zorgen de lamellen voor een mooie esthetische uitstraling. Bert Laridon: “Het idee achter het design was om een soort ‘eenvoudige doos’ te creëren. Het moest een functioneel en budgetvriendelijk gebouw worden dat tegelijkertijd architecturaal aantrekkelijk is. Dankzij de samenwerking met DUCO slaagden we hier met verve in en dankzij de DucoSun Cubic-lamellen is de gevel een ware eyecatcher geworden. Tegelijkertijd zorgt de ventilatie in de gebouwen voor een optimaal binnenklimaat. De reacties die we kregen, zijn dan ook zeer positief.”    

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Nicolas Piert

Projectmanager

Uw organisatie promoten via het Bouwen aan Vlaanderen netwerk? Ik help u graag verder.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details