Platform voor de bouw
Baksteen ontpopt zich tot kunstobject in MAS van Kesselt

Baksteen ontpopt zich tot kunstobject in MAS van Kesselt

Na een meer dan succesvol 2018 gaat Nelissen Steenfabrieken voort op hetzelfde innovatieve elan. Het familiebedrijf plaatst zijn vernieuwingsdrang letterlijk in de kijker via een kersvers hoofdkantoor met showroom, een indrukwekkende blikvanger aan de Kiezelweg in Kesselt (Lanaken). Het nieuwe gebouw illustreert de drievoudige grondslag van het bedrijf: innovatie, cocreatie en duurzaamheid. Een bijnaam liet niet lang op zich wachten: het MAS van Kesselt. 

Met de opening van een state-of-the-artkantoorgebouw en een experimentele showroom, naar een ontwerp van Architectengroep PSK en UAU collectiv, maakte Nelissen Steenfabrieken zijn ambities begin dit jaar meteen duidelijk: meer dan ooit op het voorplan treden in de baksteenbranche. Een atrium dat volledig is uitgevoerd in de meermaals gelauwerde Dubio-steen, kunstige claustra’s en zelfs steenstrips die gelijmd zijn op een grote glaspartij: Nelissen toont in zijn nieuwe hoofdzetel dat alles kan met baksteen. 

Het atrium is uitgevoerd in de meermaals gelauwerde Dubio-steen.

 

Digitale krachttoer

De nieuwe showroom biedt het neusje van de zalm. In de stenotheek staat een bijzondere werktafel, die gekoppeld is aan een groot scherm. Als je een steen op de tafel legt, wordt deze gescand aan de hand van een RFID-tag. Zo kan je met verschillende stenen virtueel nieuwe mixen creëren. Daar blijft het echter niet bij. Een showroom met een museale route, digitale experimenteerruimtes voor ontwerpers, een Experience Room met een groot, gebogen 180°-scherm voor levensechte visualisaties en vergaderzalen die te reserveren zijn voor project- of andere besprekingen vormen de ideale voedingsbodem voor creatievelingen die de bouwsector op duurzame wijze vooruit willen helpen. Bezoekers ontdekken de baksteen als kunstobject – zowel in de echte als in de virtuele realiteit.

Huzarenstukje

Om innovatie de boventoon te laten voeren in het ontwerp, stapte Nelissen af van het idee van een klassiek kantoorgebouw of een standaardshowroom. Het koos daarentegen voor een (letterlijke) opeenstapeling van drie volumes. Een ingewikkelde en vernieuwende constructie”, aldus Massimo Pignanelli van UAU collectiv. Bovendien wil Nelissen Steenfabrieken een voortrekker zijn op energetisch vlak en streeft het naar een bijna-energieneutrale bedrijfssite. “De performante buitenschil heeft een erg gunstige U-waarde”, zegt Guido Ieven, architect-bestuurder bij Architectengroep PSK. “De technische installaties werken voornamelijk op basis van gratis energiebronnen, waardoor we een E-peil bekomen dat beduidend beter scoort dan de vooropgestelde eisen voor een kantoorgebouw.”

 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details