Platform voor de bouw
Woon & Werkgebouwen

Bedrijfsgebouw met mondiale uitstraling

Naamloos-2 kopiëren
De nieuwe Nutrex-site bestrijkt 12.500 m². Daarop liet Jeni circa 2.000 m² kantoor- en sociale ruimte, bijna 3.000 m² productiehallen en ruim 3.500 m² magazijnruimte optrekken.

Tekst | Tekst Koen Mortelmans | Beeld Bob Reijnders fotografie

30 december 2020 Leestijd 9 minuten

Deel dit artikel

Nutrex is gespecialiseerd in de ontwikkeling, productie en wereldwijde verkoop van hoogwaardige toevoegingsmiddelen voor dierenvoeding. Het bedrijf was al een kwarteeuw gevestigd in het nabijgelegen Lille, maar barstte daar uit zijn voegen. Vastgoedontwikkelaar Jeni Real Estate beschikte in Olen al over de nodige bouwgronden. De nieuwe Nutrex-site bestrijkt 12.500 m². Daarop liet Jeni circa 2.000 m² kantoor- en sociale ruimte, bijna 3.000 m² productiehallen en ruim 3.500 m² magazijnruimte optrekken, naar een ontwerp van mortelmans van tricht architecten.

Het kantoorgedeelte bevindt zich aan de voorzijde en het productiegedeelte aan de achterzijde.

Slimme machine

“Het productiegedeelte is ondergebracht in een hoog volume aan de achterzijde van het gebouw. Daarin zijn de diverse silo’s en de volautomatische productie- en verpakkingsinstallaties gecombineerd tot een slimme verticale machine”, zegt project-architect Chris Schelkens (mortelmans van tricht architecten). Op de begane grond wordt afgewerkt en verpakt, geëxpedieerd of opgeslagen in het
stofarme magazijn.

De kantoren genieten van een overvloedige natuurlijke lichtinval.

“Het productiegedeelte was in bouwtechnisch opzicht uiterst complex, vermits dit met zeer hoge precisie moest worden afgestemd op het machinegedeelte”, legt Schelkens uit. “We moesten het gebouw en de machine als het ware samenvoegen tot één geheel. Ook het brandveiligheidsconcept vergde bijzondere aandacht, aangezien dit type gebouw buiten de reguliere brandnormering valt.” Mede dankzij het advies van de deskundigen van FPC Risk kwam er een concept met een efficiënte compartimentering en beperking van het risico op stofexplosies tot stand, dat tegelijk rekening houdt met de eisen van het Federaal Voedselagentschap én een werkbare productieomgeving. “Een grappig detail in de marge: de inplanting van de 27 meter hoge productietoren werd niet bepaald door de bedrijfsprocessen van Nutrex, maar louter door de stedenbouwkundige 45°-regel die de gemeente Olen oplegt.”  

Ook de pendelarmaturen dragen bij aan het representatieve karakter van de nieuwbouw.

Ingespeeld op terreinoriëntatie

Het kantoorgedeelte bevindt zich aan de voorzijde van de site. “We hebben de hoekverdraaiing tussen het perceel en de openbare weg slim aangewend om de kantoorruimtes te combineren met een ruime ‘plaza’ met vide, bruikbare buitenruimtes, terrassen en een overdekte inkomzone. De plaza is de centrale ruimte in het kantoor waar mensen elkaar ontmoeten om kort te overleggen, wat te eten en te drinken of even te ontspannen. “De veeleer private zones voor het werk dat meer concentratie vergt, hebben we ingeplant aan de buitenranden (lees: weg van de plaza).” 

Een vleugel van het kantoorgebouw is afzonderlijk gecompartimenteerd en voorlopig ingericht voor verhuur. “Op termijn kan dit kantoorgedeelte gebruikt worden om de eigen groei van Nutrex op te vangen.”

Baliemeubel in geaderd Italiaans marmer.

Interieur

Binnen zijn ontzorgingsconcept biedt Jeni Real Estate zijn – industriële en residentiële – klanten niet alleen cascogebouwen met basisafwerking aan, maar ook een compleet afgewerkte interieurinrichting. Nutrex maakte daar dankbaar gebruik van. “In de representatieve ruimtes ontvangt Nutrex klanten vanuit heel de wereld”, vertelt Tamara Vermeersch, projectleider interieur bij Jeni. “Daarom moest het interieur een tijdeloze uitstraling krijgen, die niet naar een specifieke cultuurzone neigt. Een andere prioriteit was de onderhoudsvriendelijkheid.”

Het tijdloze interieur neigt niet naar een specifieke cultuurzone.

Een blikvanger is het baliemeubel, dat is opgetrokken in Fior di Bosco, een grijsbruine, geaderde, Italiaanse marmervariëteit. De vloeren
van de gemeenschappelijke ruimtes zijn, naargelang de functie van de ruimte, bekleed met beige keramische tegels van 60 x 60 en 90 x 90 cm. “In de kantoren en vergaderruimtes liggen dan weer tapijttegels. Hun glaswanden zijn gekozen vanwege hun uitstekende akoes-tische eigenschappen.”    


Vossal – Aluminium buitenschrijnwerk

De plaatsing van het aluminium buitenschrijnwerk en de beglazing van het nieuwe Nutrex-gebouw was een kolfje naar de hand van Vossal (Beerse). “We hebben de gordijngevel opgetrokken met CW 50-profielen van Reynaers Aluminium en de overige ramen en deuren met het ML 8-systeem, eveneens van Reynaers”, vertelt zaakvoerder Hans Eysermans. Verder plaatste Vossal Fixscreen-zonwering en lamellenroosters van Renson.

Vossal kwam in 1978 tot stand. Hoewel het intussen een zestigtal medewerkers telt, is het nog altijd een echt familiebedrijf. “Wij leggen ons zowel toe op projecten van deze omvang als op kleinere opdrachten en particuliere woningen. Daarbij houden we alle deelaspecten van de uitvoering in eigen handen. Engineering, tekenwerk en assemblage gebeuren in onze werkplaats en onze eigen plaatsingsploegen staan in voor de montage op de werf. Momenteel zijn we aan het werk in de nieuwe zorggebouwen en het dagcentrum van vzw Borgerstein in Sint-Katelijne-Waver, een ontwerp van archipelago en Stéphane Beel Architects. We werken ook mee aan de realisatie van een nieuw onderzoeksgebouw voor het UZA in Edegem, tussen het bestaande ziekenhuis en het zorghotel. Deze nieuwbouw, een ontwerp van SVR-ARCHITECTS, zal ook een donorcentrum van het Rode Kruis huisvesten.”


Alterieur – Gietvloer en wanden in doucheruimte

Hoewel hun doucheruimte geen ramen heeft, genieten de medewerkers van Nutrex er wel van een lichte omgeving. “Dat komt doordat we de gietvloer en de wanden hebben uitgevoerd in RAL 9010, een witte kleur”, zegt Erik Hendrix, oprichter en zaakvoerder van Alterieur (Turnhout). “Polyurethaan is een flexibel materiaal, dat ‘meeleeft’ met het intensieve gebruik van de ruimte. Doordat we het gieten, is er geen naad tussen vloer en wand, zodat er zich geen schimmels of andere vormen van vervuiling kunnen nestelen.”

Intussen is het al vijftien jaar geleden dat Alterieur werd opgericht. “Kunststof gietvloeren waren niet nieuw, maar het gebruik ervan beperkte zich toen grotendeels tot de industrie en publieke gebouwen. Daardoor was het vooral een markt voor grotere spelers. Zelf zagen we dat er ook mogelijkheden lagen in de residentiële sector. Bij eigenaars van privéwoningen wegen naast de hygiënische voordelen ook het strakke uiterlijk en de talrijke tinten en kleurcombinaties door. Vandaag telt Alterieur zes medewerkers, maar we zijn volop extra mensen aan het aanwerven”, aldus de zaakvoerder.


TECHNISCHE FICHE

Bouwheer Jeni Invest (Turnhout)

Architect mortelmans van tricht architecten (Antwerpen)

Hoofdaannemer(s) De Pelsmaeker (Westerlo)

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Nicolas Piert

Projectmanager

Uw organisatie promoten via het Bouwen aan Vlaanderen netwerk? Ik help u graag verder.

0%

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details