Platform voor de bouw
Belang van waterbesparend sanitair neemt toe
De rvs-producten van Delabie zijn vandalismebestendig en 100 % recycleerbaar.

Belang van waterbesparend sanitair neemt toe

Het is immers op publieke plaatsen dat mensen zich anders gedragen dan thuis en anders omgaan met sanitaire voorzieningen. Dit kan nefaste gevolgen hebben voor het waterverbruik en de staat waarin de installaties worden achtergelaten. Bovendien leven we nu in tijden van corona, waarbij mensen nog vaker hun handen zullen wassen en rekening zullen houden met hygiënemaatregelen. “Het gebruik van sanitair neemt dus alleen maar toe”, klinkt het bij Delabie. “Net daarom is het voor de bouwheer van groot belang om hierop in te spelen en de juiste oplossingen op het vlak van duurzaam en waterbesparend sanitair aan te bieden.”

In publieke gebouwen vertonen bezoekers vaak een heel ander gedrag dan thuis. Zo wordt er veel meer water verbruikt tijdens een sanitair bezoek. Per persoon ligt het verbruik 50 % hoger dan het gemeten waterverbruik thuis. De gebruiker hoeft de waterfactuur immers niet te betalen en is slechts passant, wat meestal lijdt tot onverschillig gedrag ten opzichte van waterverspilling. Bovendien wordt het sanitair in publieke ruimtes intensief gebruikt, waardoor het verbruik per definitie aanzienlijk hoger ligt.

De elektronische zeepdispenser van Delabie garandeert niet alleen optimale handhygiëne, maar is ook vandalismebestendig en verbruikt door de ingebouwde batterijen geen energie.

Automatische zelfsluiting

Ook eigenaars van publieke gebouwen zijn zich bewust van deze problematiek en gaan daarom op zoek naar duurzame oplossingen. Delabie, Europees leider in kranen en sanitaire voorzieningen voor publieke ruimtes, biedt al meer dan negentig jaar producten aan die zowel verantwoord als duurzaam en stijlvol zijn. De zelfsluitende mechanische en elektronische wastafelkranen van Delabie zorgen niet alleen voor een beperkt debiet, maar ook voor een ‘onderbroken’ gebruik en een gegarandeerde automatische zelfsluiting. Met een beperkt debiet van 3 l/min (tot 1,5 l/min) wordt al veel water bespaard, maar enkel een vermindering van het debiet is niet voldoende om een duurzaam verbruik te garanderen. 

Om een optimale waterbesparing te realiseren, heeft Delabie daarom een innovatief systeem met automatische zelfsluiting ontwikkeld: tijdens het inzepen van de handen wordt de waterstroom automatisch onderbroken om waterverspilling tegen te gaan. “60 % van de verspilling tijdens het wassen van de handen vindt namelijk plaats tijdens het inzepen. Vervolgens is het spoelen van de handen mogelijk in slechts 7 seconden, waarna de kraan automatisch sluit. Bovendien beperkt het onderbreken van de waterstraal ook de nalatigheid van de gebruikers. Dankzij kranen met dit innovatieve systeem met automatische zelfsluiting behaalt de bouwheer de beste resultaten voor zijn gebouw met het oog op keurmerken als LEED en BREEAM”, aldus Delabie.

Met zijn debiet van 3 l/min garandeert de TEMPOMATIC 4 elektronische wastafelkraan een waterbesparing van 90 %.

Stevige materialen

Het beperkte debiet van 3 l/min voor de wastafelkranen behoort tot de laagste ter wereld. Toch is dit niet de enige factor die bijdraagt tot een verminderd waterverbruik. Het sanitair in publieke ruimtes wordt intensief gebruikt, wat niet alleen risico’s met zich meebrengt zoals het niet sluiten van een kraan door de gebruiker. Ook eventuele lekken komen geregeld voor. Dergelijke lekkages kunnen voorkomen worden mits er gekozen wordt voor de juiste sanitaire installaties. Met name voor installaties die bestand zijn tegen vandalisme en intensief gebruik. 

Publieke ruimtes krijgen vrijwel altijd met vandalisme te maken, moedwillig of niet. Zelfs diefstal is een vaak voorkomend fenomeen op drukbezochte locaties. Om bestand te zijn tegen elke vorm van vandalisme zijn de Delabie-producten vervaardigd uit zeer stevige materialen zoals rvs, messing of versterkte stoffen met glasvezel. “Onze producten hebben over het algemeen een strakke vormgeving, zonder grip, waardoor het losrukken ervan verhinderd kan worden. Bepaalde kraanmodellen zijn eveneens uitgerust met aan antiblokkeerveiligheid om waterverspilling en misbruik tegen te gaan. Voorts kunnen de kranen met installatie ingebouwd in de muur of in een technische ruimte de juiste oplossing bieden: het mechanisme en de bevestigingen zijn immers niet toegankelijk voor de gebruiker. Op die manier wordt elke vorm van schade of waterverspilling zoals lekkages vermeden”, besluit Delabie.    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details