Platform voor de bouw
Nieuws

Bouw klaar om mee te werken aan federaal relanceplan

Naamloos-2 kopiëren

1 februari 2021 Leestijd 2 minuten

Deel dit artikel

Wel blijft het voor bepaalde projecten nog wachten op concrete plannen. “Sowieso wil en kan de bouw een belangrijke partner zijn in dit relanceverhaal”, zegt Robert de Mûelenaere, gedelegeerd bestuurder van de Confederatie Bouw.

De federale regering heeft een akkoord over de lijst met projecten die ze wil financieren met geld uit het Europese relancefonds. Europa raakte het in de zomer eens over een Europees herstelfonds van meer dan 750 miljard euro. Ons land krijgt daarvan 5,95 miljard, waarvan 1,25 miljard voor het federale niveau. De lidstaten moeten hun nationale relanceplannen in april voorleggen aan de Europese Commissie, maar de federale regering maakt nu al haar projecten bekend. Zo gaan volgende bedragen naar bouwgerelateerde projecten: 

  • offshore windenergiezone en interconnecties
  • vervoer van CO2 en H2
  • spoorwegnet
  • elektrische laadpalen
  • renovatie van het overheidsgebouwenpark 
  • Beliris (investeren in Brusselse openbare ruimte)
  • open militaire campussen

100 mln

95 mln

365 mln

30 mln

170 mln

50 mln

100 mln

De Confederatie Bouw is op het eerste zicht tevreden met deze federale relance-uitgaven. Op papier zijn veel van deze investeringen gunstig voor de bouw, zoals de investeringen in het spoorwegnet en de renovatie van de overheidsgebouwen. Voor andere investeringen blijft het echter nog wachten op de concrete plannen om het bouwgedeelte ervan exact te kunnen bepalen. “De federale regering lijkt, overigens terecht, op onze sector te rekenen als belangrijke relance-actor. De bouw is er klaar voor om ons land in een nieuw kleed te steken en heeft bovendien een belangrijk multiplicator-effect naar andere sectoren van de economie”, weet gedelegeerd bestuurder Robert de Mûelenaere.

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Nicolas Piert

Projectmanager

Uw organisatie promoten via het Bouwen aan Vlaanderen netwerk? Ik help u graag verder.

0%

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details