Platform voor de bouw
Woon & Werkgebouwen

Brandveiligheid die digitaal wordt aangestuurd

Kanaalwerk met ventilatoren in de technische ruimte.

Tekst | Geoffrey Sabbe

Beeld | Kingspan Light + Air

10 mei 2022 Leestijd 2 minuten

Deel dit artikel

Een toren van 100 meter hoog en met 150 appartementen vraagt bijzondere aandacht voor de brandveiligheid. Kingspan Light + Air uit Melle bouwde in SKY Tower One een overdrukinstallatie met honderd ontrokingskleppen die digitaal worden aangestuurd. “Een groot voordeel op het vlak van bekabeling, kosten en flexibiliteit.”

“Voor SKY Tower One hadden we de eer om in opdracht van Vastgoedgroep Degroote de overdrukinstallatie in de traphallen en vluchtwegen te bouwen”, zeggen Louis Mortier en Robby De Roeck, Lead Engineer en Fire Safety Engineer bij Kingspan Light + Air. “De woon-toren valt onder de categorie hoogbouw, wat de vereisten op het vlak van brandveiligheid serieus verstrengt. We werkten met een honderdtal ontrokingskleppen, conform EN 12101-8. Deze kleppen zijn niet apart bekabeld, maar worden digitaal aangestuurd via één lus. Het is een flexibel en modern systeem dat minder bekabeling, kosten en plaats vergt.” 

Betrouwbare brandveiligheid begint steeds met een principetekening.

Axiaalventilatoren en rookgordijnen

Kingspan Light + Air installeerde ook twee axiaalventilatoren voor het op overdruk plaatsen van de trappenhallen en drie axiaalventilatoren voor het ontroken van de centrale gang. Er zijn brandwerende kanalen aanwezig en sensoren zorgen ervoor dat de vereiste drukken en debieten worden geleverd. In de ondergrondse parkeergarages van twee niveaus plaatste Kingspan Light + Air een rook- en warmteafvoerinstallatie (RWA). “We gebruikten één grote axiaalventilator en zestien automatische rookgordijnen die opnieuw digitaal worden aangestuurd. Beide niveaus kunnen apart worden ontrookt via kleppenregisters. Het doel van de brandveiligheidsinstallaties is om de bewoners veilig te evacueren, de interventie van de brandweer te vereenvoudigen en de gebouwstructuur zoveel mogelijk te beschermen”, aldus Louis Mortier en Robby De Roeck.

Kingspan voert in België meer dan zevenhonderd projecten per jaar uit en heeft meer dan vijfduizend onderhoudscontracten lopen. De hoofdactiviteiten zijn ontrokingsinstallaties, daglichtoplossingen, ventilatiesystemen en branddetectiesystemen.    

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Pieter-Jan Vansteelandt

Projectmanager

Benieuwd naar de mogelijkheden? Ik vertel u graag alles over onze samenwerkingspakketten.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details