Platform voor de bouw
Thema's

“Circulair bouwen met prefabbeton hoeft niet duur te zijn”

afbeelding-1-kolomverbinding-kopieren

30 april 2020 Leestijd 2 minuten

Deel dit artikel

Als het aan Peikko ligt, wordt prefabbeton in de toekomst niet meer gesloopt. Na geslaagde referentieprojecten in Ternat en Amsterdam zal het in toekomstige projecten ook zijn beproefde betonverbindingstechnologie toepassen. Deze stalen schroefverbindingen leveren een bouwmethode op die behalve snel, veilig en efficiënt ook circulair is.

Veel aannemers stappen over van een traditionele verankeringsmethode naar de innovatieve verankeringsmethode van Peikko. Dankzij de HPKM-kolomschoenverbinding kunnen ze deze kolommen schoorvrij monteren, net zoals stalen kolommen. Na het aandraaien van de moeren ontstaat namelijk meteen een momentvaste verbinding. Een prefabbetonkolom kan zo op amper tien minuten tijd gemonteerd worden, met een drastische vermindering van man- en kraanuren tot gevolg.

afbeelding-2-wandverbinding-kopieren

De wandschoenen kunnen ook gebruikt worden voor het koppelen van prefabelementen in horizontale richting.

 

Omkeerbare verbinding

De SUMO-wandschoenen nemen de trekbelastingen op tussen gekoppelde prefabbetonwanden. SUMO-wandschoenen worden gebruikt in combinatie met HPM- en PPM-ankerbouten met speciaal ontworpen AL-volgplaten van Peikko. De productrange is geschikt voor verbindingen met lichte tot zware belastingen. Een combinatie van het onzichtbare PCs-consolesysteem en de BECO-balkschoenverbinding maakt het mogelijk om ook prefabbetonbalken in de toekomst te demonteren met het oog op hergebruik.

Circulair bouwen

Doordat deze Peikko-verbindingen omkeerbaar zijn, zijn ze bij uitstek geschikt voor circulair bouwen. Er zijn verschillende methodes ontwikkeld om de schroefverbinding te beschermen tegen corrosie en brand, terwijl ze in een later stadium tóch eenvoudig te demonteren is. Peikko zet samen met zijn klanten volop in op de doorontwikkeling van deze betonverbindingstechnologie. Zo wil het bijdragen aan de standaardisering van circulaire bouwoplossingen, om op die manier een betere toekomst te creëren voor de volgende generaties. “Circulair bouwen met prefabbeton is niet langer een utopie en hoeft zeker ook niet duur te zijn”, benadrukt Peikko.   

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Pieter-Jan Vansteelandt

Projectmanager

Benieuwd naar de mogelijkheden? Ik vertel u graag alles over onze samenwerkingspakketten.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details