Platform voor de bouw
De Dreve biedt vernieuwende architectuur in een historisch kader
PVL Architecten verzoende het historische karakter van Veurne met een knap nieuwbouwontwerp.

De Dreve biedt vernieuwende architectuur in een historisch kader

Veurne is een van de snelstgroeiende steden van West-Vlaanderen. Een van de laatste nieuwe bouwwerken is nieuwbouwproject De Dreve, dat eind 2022 werd opgeleverd in het charmante centrum. In het ontwerp koos PVL Architecten voor vernieuwende architectuur die zich toch verzoent met de omliggende erfgoed- en andere gebouwen. Het ontwerpbureau wil aantonen dat je ook met nieuwe, kwalitatieve architectuur tijdloze gebouwen realiseert die blijven. 

De Dreve ligt op de hoek van de Lindendreef en de Zuidstraat en omvat 18 appartementen en 3 handelspanden. Die laatste bevinden zich op het gelijkvloers en vormen een transparante sokkel voor de appartementen erboven. Ondanks de ligging in stedelijk gebied werd slechts 51 procent van de beschikbare oppervlakte bebouwd, zodat ruimte ontstond voor elf bovengrondse parkeerplaatsen ‘ingegroend’ door struiken, bomen en beplanting. Ondergronds is nog parking voorzien en ook bergplaatsen. 

Pieter Popeye van PVL Architecten ontwierp het project, met Steenoven als projectcoördinator, in opdracht van bouwheer SDF Construct. “Ik wilde vernieuwende architectuur verzoenen met het historische karakter van Veurne”, vertelt hij. “Daar gelden strikte bouwregels en er moet ook rekening gehouden worden met de kwaliteitsnormen voor meergezinswoningen”, zegt de architect.

De gevel is meer dan 50 meter lang, maar blijft door een bepaalde ritmiek steeds verrassen.

 “Mijn eerste ontwerp was zeer strak, maar evolueerde naar een eerder verticale uitlijning om zowel qua vormgeving als qua materiaalgebruik aan te sluiten bij de bestaande bebouwing van de historische Veurnse binnenstad. De gevel is meer dan 50 meter lang, maar door de toepassing van een bepaalde ritmiek van grote glaspartijen, volglazen balustrades, erkers en verschillende breedtes en verhoudingen, blijft hij toch verrassen. De baksteen, Tongerse Rijnvorm, heeft een genuanceerd rood accent. Hij werd atypisch verwerkt in wildverband met dunbedmortel en gecombineerd met strak zwart aluminium schrijnwerk en lichtgrijs architectonisch beton.” 

Voor het buitenschrijnwerk van De Dreve werd gekozen voor ramen en hefschuiframen van SAPA. Die kenmerken zich door hun slank design, groot gebruiksgemak en een systeemgarantie op de hoge prestaties van lucht-, wind- en waterdichtheid. Bovendien legt het schrijnwerk sterke akoestische prestaties voor en is het goed bestand tegen corrosie, belangrijk me de nabijheid van de zee. Ook het milieuvriendelijke karakter mag niet vergeten worden. Alle ramen van SAPA worden al jaren lang gemaakt van gerecycleerd zogenaamd Circal-aluminium en minstens 75 procent post-consumerscrap, met een uitzonderlijk lage CO2-voetafdruk als resultaat.

Oplossing voor metselwerk

Bouwbedrijf Furnibo uit Veurne staat gekend om de aanpak van totaalprojecten en om prefabgevelmetselwerk voor eigen gebruik of voor derde partijen. Voor De Dreve in hun thuisstad maakten ze graag eens een uitzondering. Op vraag van projectontwikkelaar Steenoven realiseerden de aannemer de open ruwbouw in een betonconstructie. “Dat was voor ons even terug naar de roots. We groeiden namelijk uit van ruwbouwaannemer naar totaalaannemer”, zegt Bart Naeyaert, projectleider bij Furnibo. 

De uitkragende terrassen in architectonisch beton vormden een uitdaging. Ook de steenstrips van de gevel die doorliepen aan de onderzijde van de terrassen, vroegen wat studiewerk. “Er is meer en meer vraag naar metselwerk. Maar metsen is arbeidsintensief en je vindt moeilijk werkkrachten”, licht Bart Naeyaert toe. 

“Daarom ontwikkelden we een inhouse atelier om de steenstrips in een prefabdal te gieten. De maatvoering was gekend, dus we konden dat perfect doen.”

De steenstrips van de gevel lopen door aan de onderzijde van de terrassen.

Nieuwe constructiemanier voor binnenmuren

Voor de constructie van de binnenmuren gebruikt Furnibo normaal de gipsblokken. Die kunnen niet tegen het vocht, waardoor het dak al dicht moet zijn om de technieken er te kunnen inslijpen. Furnibo paste daarom voor De Dreve voor een van de eerste keren VHP-blokken toe. Die zijn sterker, vochtbestendig en leveren betere akoestische prestaties. Bart Naeyaert: “We merken dat die blokken steeds gebruikt worden. Het nadeel is wel dat je de maatvoering al exact moet kennen. Wie nog een muur wil aanpassen in zijn appartement, is eraan voor de moeite als met VHP-blokken wordt gewerkt. Het positieve is dat je veel sneller kan starten met de technieken.”

Die technieken bestaan uit gaswandketels, ventilatiesystemen D, zonnepanelen, een doeltreffende energetische schil, vloerverwarming en de opvang en hergebruik van regenwater. “Het volledige project is vlot verlopen”, vertelt Bart Naeyaert nog. “De gevel was wel een detaillistisch werk waar we extra mensen voor moesten inzetten. Alle timings werden echter gehaald. Dit is een project waar Veurne trots op mag zijn.”   

D-Glas – glazen balustrades

Voor De Dreve in Veurne produceerde en plaatste D-Glas alle glazen balustrades van de terrassen. Voor de eerste, tweede en derde verdieping gebeurde dat op prefabelementen, op de vierde verdieping op een betonbalk die wat teruggetrokken was. Daarmee was de Oostendse glascentrale niet aan haar proefstuk toe. “Dit is een redelijk standaardproject, met geharde en gelaagde glaspartijen voor de omranding van de terrassen”, zegt projectleider Jan Labaere. “We realiseren projecten van de kleinste spiegel tot de meest indrukwekkende glaswand. Door een goede samenwerking met de andere partijen is dit zeer vlot verlopen.”

D-Glas werd vijftien jaar geleden opgericht en groeide uit van 2 naar 50 werknemers. Ook de activiteiten evolueerden, van herstellingen en vervangingen van glas naar een klein- en groothandel in bouwglas voor exterieur- en interieurbeglazing en glasbalustrades. In 2020 werd het bedrijf verticaal geïntegreerd in de Willy Naessens Group. “We hebben een ruime stock van SABCO aluminium profielen”, zegt Jan Labaere nog. “Voor dit project waren die 2,5 meter lang. We hebben het glas opgemeten, het ontwerp uitgetekend in AutoCAD, laten goedkeuren, het glas geplaatst en de profielen vervolgens afgewerkt met een cover voor een net resultaat.”

Complexiteit van de werf geen obstakel voor ervaren schrijnwerker

Duralu uit Menen verzorgde het schrijnwerk voor De Dreve. De complexiteit van de werf vormde geen obstakel voor de ervaren schrijnwerker. Een goede samenwerking met de partners garandeerde een vlotte plaatsing van het duurzame aluminum schrijnwerk, waarvoor vaste partner SAPA de profielen leverde.

Tekst Anastasia Verleysen    |    Beeld Francis Vermeulen

Duralu is een familiebedrijf waar meerdere generaties samenwerken. Met Kjell Geldhof staat vandaag de tweede generatie aan het roer. Al meer dan veertig jaar draagt Duralu vakmanschap en kwaliteit hoog in het vaandel. In het eigen atelier in Menen worden de ramen, schuiframen en gevels op maat van de talrijke projecten geproduceerd. “Dat geeft ons maximale flexibiliteit en laat ons toe om snel te schakelen, de levertermijnen in te korten en een project van begin tot einde nauwkeurig op te volgen”, aldus Kjell Geldhof. 

Sterke partner

Voor de zaakvoerder is de keuze van de aluminium profielen gebaseerd op hoogwaardige techniciteit en kwaliteit waarbij een duurzame aanpak een cruciale factor is. “Als familiebedrijf kiezen we vol vertrouwen voor SAPA als leverancier en behoren we tot het zogenaamde SAPA Aluminium Vakmannen-netwerk”, aldus Kjell Geldhof. “Voor De Dreve viel onze keuze specifiek op de ramen en schuiframen uit de Avantis- en Confort-reeks.”

SAPA maakt deel uit van het Noorse Norsk Hydro ASA, dat het volledige proces van aluminiumproductie in eigen beheer heeft. Van de ontginning van bauxiet tot het smelten, hersmelten en extruderen van aluminium: met een doorgedreven verticale integratie heeft het Noorse bedrijf de volledige keten in handen. Zo kan het de CO2-uitstoot van het aluminium aanzienlijk minimaliseren. Het aluminium schrijnwerk van SAPA bestaat dan ook standaard uit Circal 75R, gerecycleerd aluminium dat uit minimaal 75 procent post-consumerscrap bestaat en zo een voetafdruk heeft van 2,3 kilogram CO2 per kilogram aluminium, een fractie van het Europese gemiddelde van 8,6 kilogram. 

“Voor een aluminium raam van 28 kilogram, levert dat dus een besparing op van 175 kilogram CO2-uitstoot. Als SAPA Aluminium Vakman weten we exact hoeveel het schrijnwerk van elk project weegt en berekenen we ook de CO2-voetafdruk voor het SAPA buitenschrijnwerk. We willen als familiebedrijf op een duurzame manier voldoen aan de behoeften van de particuliere en de projectmarkt”, besluit Kjell Geldhof.    

TECHNISCHE FICHE
  • Bouwheer SDF Construct (Roeselare)
  • Architect PVL Architecten (Oostduinkerke)
  • Hoofdaannemer(s) Furnibo (Veurne)
  • Projectcoördinator Steenoven (Roeselare)

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details