Platform voor de bouw
Duurzame campus voor het nieuwe werken
De patio’s zijn een ontmoetingsplek en een kleine groene long in Brussel.

Duurzame campus voor het nieuwe werken

Wandel je vandaag in hartje Brussel de AG Campus binnen, dan zie je meteen wat onder ‘a new way of working’ verstaan wordt. Kantoren zijn vervangen door auditoria, hybride werkplekken en webinarruimtes. Licht, ruimte en comfort winnen het van grijze, onpersoonlijke hokjes. Voor de doorgedreven renovatie van zijn kantoren rekende AG Insurance op Group Jansen. Sarai Bervoets, CCO bij Group Jansen, praat ons bij over deze bekroonde renovatie.

Het ontwerp trekt natuurlijk licht naar binnen.

Bij een kantoor in Brussel denk je al snel aan beton, glas en bureaucratie. Met zijn twee patio’s, buitenterrassen en houten gevel springt de AG Campus ertussen uit. Maar niet alleen de buitenkant verraadt het innovatieve karakter van het gebouw. “Vroeger werd vooral aandacht besteed aan hoe een pand eruitzag als je ervoor stond”, legt Sarai Bervoets uit. “Dankzij de groeiende aandacht voor welzijn en comfort – onder meer door de war on talent – wint de binnenkant van een gebouw aan belang. En dat is onze sterkte.”

De twee auditoria kunnen in elkaar overvloeien tot een zaal voor vierhonderd toeschouwers.

Van stukadoor tot allrounder

Group Jansen – oorspronkelijk een pleisterbedrijf – groeide op vijftig jaar tijd uit tot een general contractor met 735 medewerkers in dienst. De originele focus op afwerking bleef steevast de rode draad in hun verhaal en werd hun absolute sterkte. De talrijke renovatieprojecten van dit familiebedrijf zijn hiervan het beste bewijs. Group Jansen heeft de kennis, medewerkers en producten in huis om kleine en grote projecten te voltooien. Zelfs een eigen designcel (LUBDUB), R&D- en BIM-afdeling behoren tot het plaatje. Op deze manier biedt Group Jansen zijn klanten een a-tot-z-benadering: van technieken tot de laatste finishing touches van de schilders. 

Het leer- en innovatiecentrum telt twintig zalen en lokalen van verschillende types.

Sterke partnerships

Voor dit project sloeg Group Jansen de handen ineen met enkele deskundige partners. Zo was AG Real Estate de hoofdaannemer van deze renovatie, terwijl Socatra de ruwbouw voor zijn rekening nam. De ontwerpers van evr-architecten zorgden voor de creatieve noot. Niet zonder succes trouwens, want ze wonnen met dit project al in 2019 een be.exemplary-prijs voor Brusselse duurzame voorbeeldgebouwen voor architectuur, maatschappelijke impact, milieu en sociale aspecten. In 2022 volbrachten de vier partijen deze duurzame renovatie, waarmee Brussel een architecturale parel rijker is.

Het nieuwe werken

AG Campus is niet enkel een leer- en innovatiecentrum, maar leent zich door zijn ontwerp ook tot een prima ontmoetingsplek voor AG-medewerkers en externe events. De patio’s en buitenterrassen geven zuurstof en ruimte. Net als de auditoria en interactieve ruimtes nodigen ze uit om in gesprek te gaan en samen te werken. Vaarwel afgesloten kantoor, welkom landschapskantoor? “Om werknemers zelf te laten kiezen hoe zij het best werken, koos AG voor hybride ruimtes”, zegt Sarai Bervoets. “Afhankelijk van taak en persoonlijke voorkeur verplaatsen medewerkers zich doorheen de campus, die goed is voor een oppervlakte van 4.700 vierkante meter. Naast flexibiliteit wint ook comfort aan belang in de nieuwe manier van werken. Klimaatregeling, akoestiek en natuurlijk licht garanderen een aangename plek om te vertoeven. Dat het er goed uitziet, draagt zeker bij aan het werkgeluk van iedereen op de AG Campus.”

Overal zijn plekken ingericht om met elkaar in gesprek te gaan.

Circulair en energiezuinig

De duurzaamste grondstoffen zijn de elementen die je al hebt. Daarom koos AG ervoor om verschillende materialen opnieuw te gebruiken. Denk aan de tegeltjes in het sanitair, het houtfineer op de wanden en de bestaande schuifwanden. “Verder hebben we groendaken aangelegd en voorzien zonnepanelen ondertussen in energie”, vult Sarai Bervoets aan. “We installeerden laadpalen, kozen voluit voor energiezuinige technieken en werkten enkel met FSC-gecertificeerd hout.” Het nieuwbouwgedeelte is bovendien demonteerbaar en CO2-neutraal. Met die focus op duurzaamheid is dit gerenoveerde gebouw een campus voor de toekomst.    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details