Platform voor de bouw
Dynamische uitstraling door uniek samenspel van glas en aluminium
Belnine valt op door zijn speelse architectuur en atypische gordijngevel.

Dynamische uitstraling door uniek samenspel van glas en aluminium

In het hart van de Europese wijk in Brussel prijkt een indrukwekkende nieuwbouw: Belnine is een ontwerp van het architectenbureau ArtBuild dat met een gewaagd design de typische bouwstijl in de omgeving doorbreekt. Op het eerste kruispunt van de drukke Belliardstraat vormt het originele samenspel van glas en aluminium een echte eyecatcher voor wie de hoofdstad buitenrijdt.

Door de horizontale lamellen geniet je binnenin van het vergezicht over Brussel.

Sinds eind 2022 pronkt Belnine op een unieke en tegelijk uitdagende locatie in het centrum van Brussel. Projectontwikkelaar Kairos wilde met het nieuwe kantoorgebouw een pronkstuk realiseren om zo zijn stempel te drukken op de architectuur van de Europese wijk. De keuze voor ArtBuild hoeft dan ook niet te verbazen. Naast hun architecturale expertise stoelt het internationale architectenbureau op een jarenlange en grondige stedenbouwkundige kennis van de Brusselse markt. Als architect en projectleider bij ArtBuild stond hij in voor het ontwerp, de bouwaanvraag, de coördinatie van het bouwteam en de opvolging van de werf. “De samenwerking met Kairos was voor ons een primeur en meteen een geslaagd traject. 

Kairos had een duidelijke ambitie om iets bijzonders te maken en gaf ons veel vrijheid qua ontwerp. BAM Interbuild stond in voor de aannemingswerken. Met hen realiseerden we in het verleden al verschillende projecten.”

De uitvoering van de aluminium gevelbekleding vroeg een doordachte aanpak.

Esthetische elegantie

Belnine is een kantoorgebouw pur sang en omvat 6.500 vierkante meter bureauruimte en 2.000 vierkante meter parking verdeeld over twee kelderniveaus. De nieuwbouw is elf verdiepingen hoog. Op het gelijkvloers bedraagt de binnentuin met terras zo’n honderd vierkante meter. Het gebouw kreeg het certificaat BREEAM excellent bij oplevering. Alle aandacht in dit gebouw gaat naar de opvallende gevel van glas en aluminium.

Ivan Franck: “We wilden afstappen van de typische gordijngevel in deze wijk en kozen voor een bijzondere architectonische creatie met hoge esthetische waarde. Het resultaat is een vloeiend geheel van speelse contouren en zachte lijnen doorheen het kantoorgebouw. Door aluminium lamellen van verschillende vorm en diepte op wisselende hoogte te plaatsen, vervagen we de perceptie van verdiepingen en krijgt het gebouw een sculpturaal uitzicht. Daarnaast doen deze lamellen ook dienst als zonwering en als filter van binnen naar buiten. Zo kijk je van binnenuit naar het vergezicht van de stad en niet naar het drukke verkeer in de straat. De opbouw van de gevel biedt de nodige privacy en tegelijk een maximale lichtinval.”

Tijdens de ruwbouwwerken liet ArtBuild de street artist Spear een muurhoog schilderij in de lobby maken.

Complexe werf

De locatie van het gebouw aan de Belliardstraat bracht een zekere complexiteit met zich mee. “Op deze drukke verkeersas konden we geen groot machines inzetten. Daardoor duurden de afbraakwerken relatief lang”, gaat Ivan Franck verder. “Daarnaast waren we gebonden aan de stedenbouwkundige voorschriften: de totale hoogte en hetzelfde aantal verdiepen moesten we behouden. Omdat de huidige bouweisen en marktstandaarden een pak strenger zijn, was het geen sinecure om alle hedendaagse technieken in de beschikbare hoogte van 3,05 meter – van niveau tot niveau – te voorzien. We hebben de structuren, het valse plafond en de valse vloeren tot een minimum beperkt om zo toch een vrije hoogte van 2,65 meter per verdiep te verkrijgen. Hierdoor was geen toevoer van verse lucht mogelijk via het plafond en is dit uitgewerkt via een reeks kleine verticale kanalen aan de gevel.”

De houten muurbekleding in de lobby trekt de aandacht van voorbijgangers.

Voor een optimale isolatie is de glasgevel uitgevoerd met FINEO-glas van AGC. Dit innovatieve vacuümglas evenaart de thermische prestaties van driedubbele beglazing, maar is drie tot vier keer dunner. Belnine is het eerste Belgische kantoorgebouw dat hiermee is uitgerust. Tot slot vormde de creatieve opzet van de aluminium gevelbekleding een interessante opdracht voor onderaannemer Groven+. Deze specialist in geavanceerde gevelprojecten staat bekend om zijn uitzonderlijke realisaties, zoals het Havenhuis in Antwerpen. “Het was zoeken naar een optimale balans tussen esthetiek, haalbaarheid en veiligheid naar wind- of sneeuwbelasting toe. Toch slaagde het bouwteam erin dit prestigeproject tot een goed einde te brengen, met behoud van onze architecturale visie.”

Het nieuwe kantoorgebouw staat op het eerste kruispunt van de drukke Belliardstraat.

Holvoet Gebroeders – Technisch binnenschrijnwerk

Voor het gloednieuwe kantoorgebouw Belnine rekende hoofdaannemer BAM Interbuild op het vakmanschap van Holvoet Gebroeders. Het West-Vlaamse afwerkingsbedrijf leverde een tweehonderdtal technische binnendeuren met onder andere brandwerende en akoestische eigenschappen, geplaatst op scharnier en op vloerveer. “We staan bekend voor onze technische expertise en proactieve aanpak. Het was opnieuw een aangename samenwerking met BAM Interbuild, ondanks de krappe timing en de uitdagende locatie”, vertelt gedelegeerd bestuurder Dieter Vandewege. “In Brussel hebben we een lokaal team, ideaal om dit prestigeproject te realiseren. Door onze plaatselijke aanwezigheid zijn we zeer actief op de Brusselse deurenmarkt en in diverse mooie projecten. Daarnaast hebben we ook een afdeling die zich richt op de uitvoering en coördinatie van totaalprojecten voor binnenafwerking.” Belnine werd uitgevoerd in een turbulente periode, die gekenmerkt werd door grote prijsschommelingen en een moeilijke toelevering. Daarnaast vormde de logistiek rondom het gebouw, dat gelegen is op een drukke verkeersas in het centrum van Brussel, een interessante uitdaging. “Toch haalden we de strakke deadline door transparant te communiceren en oplossingen aan te reiken die voor alle betrokken partijen gunstig waren.”

TECHNISCHE FICHE
  • Bouwheer Kairos (Antwerpen, Brussel)
  • Architect ArtBuild (Brussel)
  • Hoofdaannemer(s) BAM Interbuild (Antwerpen)

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details