Platform voor de bouw
Woon & Werkgebouwen

Eerste Belgisch Well Building-gebouw staat in Turnhout

IDEWE-Turnhout-204_1920_0_96_RGB

Tekst | Koen Mortelmans

Beeld | IDEWE

15 juli 2022 Leestijd 12 minuten

Deel dit artikel

Het nieuwe kantoorgebouw van IDEWE in Turnhout is opgetrokken volgens de WELL Building Standard. Het kan het eerste of een van de eerste Belgische gebouwen met een WELL Building-certificaat worden. Deze standaard legt de focus op gezondheid en welzijn in een hypermoderne werkomgeving.

Het certificaat wordt uitgereikt door de onafhankelijke organisatie Green Business Certification Inc (GBCI). IDEWE is als externe dienst voor preventie en bescherming op het werk een logische pionier om dit certificaat na te streven. “De WELL Building-standaard integreert gezondheid en welzijn tijdens de ontwerp-, bouw- en exploitatiefase”, legt architecte Liesbeth Reekmans uit, die bij IDEWE verantwoordelijk is voor de divisie ‘bouwen en gebouwen’. “Bedrijven kunnen hiermee hun verhaal inzake maatschappelijk verantwoord ondernemen concretiseren in de gebouwen waarin hun medewerkers hun taken uitvoeren.”

Bij IDEWE Turnhout werken arbeidsartsen, verpleegkundigen, ingenieurs, psychologen, ergonomen en klantenservicemedewerkers – samen ongeveer tachtig mensen. Zij staan garant voor de veiligheid en gezondheid van meer dan 65.000 werknemers bij drieduizend klanten. Hun nieuwe onderkomen is een bestaand gebouw langs de Steenweg op Tielen, dat volledig werd gestript en een nieuwe invulling kreeg. De beslissing om hiermee het welzijnscertificaat na te streven, viel nog voor het uitbreken van de
COVID-19-pandemie.

Architecte Liesbeth Reekmans, die bij IDEWE verantwoordelijk is voor de divisie ‘bouwen en gebouwen’.

Medisch-wetenschappelijke basis

Als externe preventiedienst adviseert en begeleidt IDEWE zijn klanten bij alles wat te maken heeft met de veiligheid en gezondheid van hun werknemers. Onder dit gezondheidsluik vallen heel wat omgevingsgerelateerde parameters zoals kantoorinrichting, luchtkwaliteit, akoestiek en ergonomie. IDEWE beschikt over eigen geaccrediteerde WELL Building-specialisten en een onderzoeksafdeling die innovatieve kenmerken onderbouwt op medisch-wetenschappelijke basis. “Bij de renovatie en inrichting van ons Turnhoutse kantoor hebben we op alle mogelijke vlakken rekening gehouden met het welzijn van medewerkers en bezoekers. Zo beantwoordt de luchtkwaliteit aan optimale standaarden. Ook aan factoren als temperatuur, luchtsnelheden en geluid van de ventilatie hebben we maximaal aandacht besteed”, vertelt Reekmans. “Door de luchtkwaliteit continu te monitoren, garanderen we dat het gebouw optimaal blijft presteren.”

De grote raampartijen laten veel daglicht binnen.

Akoestiek en natuurlijk licht

Het is wetenschappelijk bewezen dat geluid een van de belangrijkste oorzaken is van concentratieverlies en vermoeidheid. Op lange termijn kan het zelfs tot ernstige gezondheidsklachten leiden. “In het nieuwe kantoor zijn die risico’s tot het absolute minimum beperkt. De akoestiek werd vanaf het begin van de renovatie ingebed in elk detail. Onder meer dankzij akoestische barrières in de scheidingswanden is de geluidsoverdracht tussen de ruimtes miniem, zodat vertrouwelijke gesprekken in de beste omstandigheden kunnen plaatsvinden en iedereen zich optimaal kan concentreren.”

De grote raampartijen, die bovendien uitgeven op een groene omgeving, zorgen voor veel natuurlijke lichtinval. “In dit kantoor zit zo goed als elke werknemer niet verder dan 7,5 meter van een raam. Daarnaast zijn de inrichting en indeling zo open en ‘activity-based’ mogelijk opgevat. Tegelijk is er een heel divers aanbod aan types werkplekken: open spaces, vergaderlokalen, zetelhoekjes …”    

Kruisbestuiving

“We hebben er bewust voor gekozen om via een gemeenschappelijke werkvloer zoveel mogelijk kruisbestuiving toe te laten”, aldus regionaal administratief directeur Jef Van Lint. “Hier werken immers veel verschillende types kennismedewerkers. Zij horen elkaar te inspireren, maar moeten zich uiteraard ook heel goed kunnen concentreren. Deze werkruimte verenigt beide voorwaarden, mede dankzij de uitstekende akoestiek. Alles is hier zo ingericht dat je je – waar je ook bent – altijd een deel van het team voelt, terwijl bepaalde plekken je alle nodige privacy en rust bieden. Veel van onze mensen voeren immers regelmatig vertrouwelijke gesprekken. Ook dat kan hier perfect.”

Voordien was IDEWE gevestigd in het historische Paterspand, midden in het stadscentrum. “Een prachtig gebouw, ideaal voor ceremoniële en representatieve events, maar minder geschikt voor hedendaags kantoorwerk. Sommige ramen waren erg klein”, stelt Reekmans. “Daarnaast was de ligging niet optimaal voor medewerkers en bezoekers van buiten Turnhout.”

Heldere indeling

“Op basis van contacten met de eerdere gebruiker van het gebouw langs de Steenweg op Tielen kenden we de pluspunten en de gebreken. Het is ongeveer twintig jaar oud en heeft een heldere indeling met een eenvoudige, degelijke structuur en grote raampartijen rond een centrale kern. Maar de ventilatie en de akoestiek voldeden niet. Bovendien was er veel te weinig sanitaire infrastructuur. Onder meer om die reden hebben we de volledige technische uitrusting uitgebroken en vervangen door aangepaste oplossingen. Een van de delicaatste oefeningen was de akoestische verbetering van de grote vide ter hoogte van de begane grond en de eerste verdieping. Daar konden we een akoestische buffer tot stand brengen zonder het visuele contact tussen beide niveaus te verbreken. Het auditieve contact blijft ook, maar is niet storend. Dat is zeker een meerwaarde.”    

Lunoo – Verlichting

Lunoo (Oostrozebeke) leverde de verlichting voor het nieuwe IDEWE-kantoor in Turnhout. “Niet alleen conform de WELL Building-certificering en de wettelijke normen voor kantoorverlichting, maar ook in functie van het Beddeleem-klimaatplafond en het concept dat interieurbouwer Projectatelier uittekende”, onderstreept key accountmanager Sven Meert. “Om te voldoen aan de WELL-normen combineerden we functionele (Nora, Apollo, en Blip) en decoratieve verlichting (Lustro, Swing-o, Cornetta). Dit bevordert de productiviteit én het welbehagen van de werknemers. Alle verlichtingselementen zijn uitgerust met leds en
DALI-lichtregeling. DALI stemt de verlichting af op de hoeveelheid daglicht die binnenvalt. Dit bespaart elektrische energie, net als de leds. In de inkomzone zijn Aura’s en Hexa’s opgehangen. Die combineren functionaliteit en decoratieve verlichting in één toestel.”

Voor de algemene verlichting is vooral gebruikgemaakt van Blip IV, met modules die een rendement van 185lm/W behalen. “De 60°-lenzen met een energetisch rendement van 95 % zorgen voor een goede lichtspreiding, bij een UGR-waarde van 18. “Deze lage waarde is nodig om verblinding te voorkomen.” De led drivers voldoen aan de hoogste TLA-eisen (Temporal Light Artefact) om ongewenste effecten in de visuele waarneming door mensen tegen te gaan. “Dergelijke effecten, zoals flikkering, kunnen leiden tot hoofdpijn, stress en epilepsie.” 

Lunoo werd opgericht in 1983 (toen onder de naam Toplight) en telt vandaag veertig medewerkers. Het vormt een groep met Bis Lighting. Dat richt zich op installatiebedrijven in België, terwijl Lunoo zich op de Europese retail- en kantoormarkt begeeft.

Kantoorinrichting die alle zintuigen positief prikkelt

Projectatelier (Kasterlee) verzorgde volgens een turnkey-formule de volledige kantoorinterieurinrichting van het nieuwe IDEWE-kantoor. “Deze opdracht paste helemaal in onze eigen sfeer”, vertelt Chris Huybrechts, bestuurder en marketeer van Projectatelier. “Alles draaide immers rond het bevorderen van het welzijn van de medewerkers en het aangenaam maken van de werkomgeving.”

Tekst Koen Mortelmans    |    Beeld IDEWE

“Wij leggen ons toe op het creëren van werkomgevingen waarin de mens centraal staat en waar alle zintuigen positief worden geprikkeld”, vertelt Chris Huybrechts. “We spreken dan over een optimale balans tussen horen (akoestiek), ergonomie, kijken (licht en kleur), ruiken (geur), voelen (tactiele materialen) en proeven (smaakvolle inrichting en gezonde snacks op kantoor). Voor het ontwerp werkten onze eigen interieurarchitecten samen met interieurarchitect Jan Elewaut.”

Projectatelier maakt maximaal gebruik van producten van Belgische bedrijven die duurzaam produceren. “Het gaat onder meer om wanden en plafonds van Bedeleem, vloeren van Forbo en meubilair van Robberechts uit Turnhout”, zegt bestuurder en interieurarchitect Peter Monden. “Bij IDEWE stonden we in voor alle afbraak-werken, het plaatsen van nieuwe vloeren, wanden, technieken, plafonds, verlichting, los en vast meubilair en voor de groenbeleving.”

Belevingscentrum

In 2006 richtten interieurarchitect Peter Monden en marketeer Chris Huybrechts Projectatelier op. In 2017 verhuisde hun bedrijf naar een nieuw gebouw met een oppervlakte van 2.000 m². Daarin is Office lab ingericht, een belevingscentrum voor kantoor-
inrichting. Vandaag telt Projectatelier veertien vaste medewerkers. “Daarnaast werken we al zestien jaar samen met vertrouwde onderaannemers. Dit laat ons toe om heel flexibel in te spelen op de vragen van onze klanten.” Projectatelier werkt voor diverse grote en kleine ondernemingen en organisaties in heel België, zowel in de privé- als in de openbare sector.  

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Nicolas Piert

Projectmanager

Uw organisatie promoten via het Bouwen aan Vlaanderen netwerk? Ik help u graag verder.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details