Platform voor de bouw
Woon & Werkgebouwen

Euroports-loods, Kallo | Felblauwe havenloods in recordtempo gerealiseerd

lucid_ask_euroports_01-kopieren

24 april 2020 Leestijd 5 minuten

Deel dit artikel

Een totale oppervlakte van 17.372 vierkante meter, een lengte van 202 meter, een breedte van 86 meter en een hoogte van 17 meter: de cijfers die schuilgaan achter de nieuwe Euroports-loods in Kallo – een van de grootste in de Antwerpse haven – spreken boekdelen. Zeker als je weet dat ze op amper vier maanden volledig wind- en waterdicht was. Het felblauwe magazijn wordt gehuurd door Zimmer Staal en is ook op maat van de gereputeerde staalproducent ontworpen en gerealiseerd door ASK Romein.

lucid_ask_euroports_04-kopieren

De felblauwe sandwichpanelen zorgen ervoor dat het geheel sterk in het
oog springt.

 

Euroports is een internationale terminaloperator met vier terminals in de Antwerpse haven. Aan het Vrasenedok op Linkeroever liet het een uit de kluiten gewassen loods optrekken, die onlangs in gebruik is genomen door de Lierse firma Zimmer Staal. Allerhande staalcomponenten uit exotische contreien zoals India of China – 120.000 ton per jaar – kunnen er worden opgeslagen alvorens te worden verscheept naar andere Europese landen. De bouw van de nieuwe loods vertegenwoordigt een investering van circa 20 miljoen euro en kadert perfect in de ambitie om de staaltrafiek in de Antwerpse haven verder aan te zwengelen.

lucid_ask_euroports_13-kopieren

Twee grote samengestelde vakwerkspanten overspannen elk 41 meter, terwijl er over de volledige breedte van de loods vier vakwerkkolommen geplaatst zijn.

 

1030 ton staal

De nieuwe loods is een van de grootste magazijnen in de Antwerpse haven. “Ze bestaat uit een imposante staalstructuur, die wind- en waterdicht gemaakt is met behulp van steeldeck, betonnen plinten en felblauwe sandwichpanelen, die ervoor zorgen dat het geheel sterk in het oog springt”, vertelt Tom Vroon, projectleider bij aannemer ASK Romein. “Twee grote samengestelde vakwerkspanten overspannen elk 41 meter, terwijl er over de volledige breedte van de loods vier vakwerkkolommen geplaatst zijn (twee per helft). In totaal is er maar liefst 1.030 ton S355-staal in de constructie verwerkt.” ASK Romein bouwde de loods in opdracht van Euroports, maar stemde ze wel volledig af op de noden van huurder Zimmer Staal. In het platte dak is een lichtstraat geïntegreerd die voor een over-vloedige natuurlijke lichtinval zorgt, waardoor er kan worden bespaard op de elektriciteitskosten voor kunstmatige verlichting. Over de volledige lengte van het magazijn is een loopbordes van 2,54 meter breed voorzien. Zimmer Staal beschikt niet alleen over een straalmachine voor het versnijden van staalplaten, maar ook over een verfinstallatie en vier rijzige rolbruggen die staalcomponenten tot 20 ton kunnen tillen – vandaar de grote hoogte van het complex.

lucid_ask_euroports_16-kopieren

Vier rijzige rolbruggen kunnen staalcomponenten tot 20 ton tillen. Vandaar de grote hoogte van het complex.

 

Zeer strakke deadline

ASK Romein blikt terug op een uiterst geslaagde realisatie. “We zijn bij ASK Romein sinds jaar en dag gespecialiseerd in het optrekken van grote industriële loodsen”, zegt Tom Vroon, “dus vanuit technisch oogpunt was het voor ons geen uitzonderlijk project. Daar stond echter wel tegenover dat de deadline zeer strak was. Op vier maanden tijd moest de loods volledig wind- en waterdicht zijn. Een race tegen de klok die we met verve gewonnen hebben! Tot grote tevredenheid van Euroports.”    

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Pieter-Jan Vansteelandt

Projectmanager

Benieuwd naar de mogelijkheden? Ik vertel u graag alles over onze samenwerkingspakketten.

0%

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details