Platform voor de bouw
Nieuws

Extreem lange houten elementen voor een overdekt zwembad

mw_holzbau_amann_070-kopieren

3 juni 2019 Leestijd 3 minuten

Deel dit artikel

Het Duitse architectenbureau Auer Weber ontwierp de dakconstructie voor het nieuwe overdekte zwembad van sportcentrum Cents in Luxemburg. Het dak is gemaakt met behulp van extreem lange houten elementen, met een lengte tot 23,75 meter. Dit maakte de grote overspanningen en het aantrekkelijke ontwerp van het dak mogelijk. De sleutel hiervoor was het gebruik van het snelle, lichte en groene Kerto LVL (gelamineerd fineerhout) van Metsä Wood.

Aeur Weber Cents Zwembad Houten dakconstructie

Het zwevende, verlaagde houten plafond is ontworpen met slanke ribben en een bovengemiddelde balkhoogte.  Het ontwerp van de opbouw en de berekeningen zijn uitgevoerd door de constructeurs van Knippers Helbig en de uitvoering is gedaan door het houtconstructiebedrijf Holzbau Amann. De constructie was mogelijk door het toepassen van Kerto® LVL Q-panelen.

De afmetingen van het dak zijn indrukwekkend. Het doel van de architectuur was het creëren van een houten ribbenplafond met diepe cassettes met grote overspanningen om het royale ruimtelijke volume te creëren. De dimensionale stabiliteit van het Kerto LVL web was hier een groot voordeel. De constructie werd geproduceerd met behulp van de Kerto LVL-balk met een hoogte van  1.10 meter en een dikte van slechts 75 millimeter.

Aeur Weber Cents Zwembad Houten dakconstructie

Hendrik Pfeffinger, projectmanager bij Holzbau Amann, legt uit: “We zijn verder gegaan dan de normen voor de verhouding tussen de dikte en de hoogte van de balken, dus er moesten speciale oplossingen worden uitgewerkt die enerzijds voldeden aan de constructieve eisen van Knippers Helbig en die anderzijds ook in overeenstemming waren met de bouwkundige analyses en goedkeuringen in Luxemburg.” Voor de uitvoering van deze slanke afmetingen waren de Q-panels dankzij hun hoge draagkracht nagenoeg voorbestemd voor deze taak.

De houten dakelementen werden in de fabriek van Holzbau Amann geprefabriceerd en met extra grote trailers naar de bouwplaats gebracht. Hoewel de elementen bijna 24 meter lang zijn, waren ze snel te installeren en waren er maar twee montagelui nodig op de bouwplaats. De kopkanten werden afgewerkt met eindpanelen om het uiterlijk van het dak af te ronden.

Lees de volledige details over de grote overspanningen van deze houtstructuur.

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Pascal Op de Beeck

Projectmanager

Meer online zichtbaarheid creëren via Bouwen aan Vlaanderen? Neem contact met mij op.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details