Platform voor de bouw
Nieuws

Fraai hoogstapelmagazijn onderstreept ambities voor de toekomst

Meat & More investeert in een hoogstapelmagazijn met kantoren en een winkel.

Tekst | Els Jonckheere 

Beeld | Sonar Architecten

1 november 2021 Leestijd 3 minuten

Deel dit artikel

Op zijn site in Aalter schrijft Meat & More een nieuw hoofdstuk in zijn succesverhaal. De groep achter Buurtslagers en Bon’Ap investeert er immers in een hoogstapelmagazijn met kantoren en een winkel. Het wordt een gebouw met een interessante architectuur, waarbij open en gesloten vlakken naadloos in elkaar overvloeien.

Het volledige rekkensysteem en de bijbehorende transportbanden mogen geen hinder ondervinden van de structuur van het gebouw.

Wat in 1990 begon met een slagerij in de AD Delhaize van Aarsele en de Profi in Sleidinge, is vandaag uitgegroeid tot een groep met 170 winkelpunten en meer dan 1.500 medewerkers. Toch heeft Meat & More zijn top nog niet bereikt. Het management blijft dan ook investeren in verdere uitbreiding. Dit jaar wordt een grote stap vooruit gezet met de ‘Distri Store’, een gebouw met een benutbare oppervlakte van 16.700 m². Het grootste gedeelte wordt ingenomen door het hoogstapelmagazijn. Daarnaast is er sprake van kantoren en sociale lokalen, alsook een Bon’Ap-winkel van 600 m².

Complex project

De constructie werd volledig gebouwd op een paalfundering. Het magazijn is uitgevoerd in een betonskeletstructuur en witgrijze betonsandwichpanelen. “De rest kreeg een staalskelet en is afgewerkt met Rockpanel, in combinatie met aluminium vliesgevels met bovenaan dakterrassen”, aldus Jo Mortier, bestuurder van Morti nv, dat de uitdagende opdracht kreeg om het vooruitstrevende architecturale concept naar de praktijk te vertalen. “Wij staan in voor de volledige waterdichte ruwbouw en de stabiliteitsstudie. Dat laatste vergde heel wat expertise omdat we tot een volume moesten komen waarin het volledige rekkensysteem en de bijbehorende transportbanden geen hinder ondervinden van de structuur van het gebouw. De overlasten variëren van 800 tot 2500 kg/m², waardoor we paalfunderingen met een draagkracht tot 550 ton moesten toepassen.”

Volledige ontzorging

Momenteel is het op de site van Meat & More nog een drukte van jewelste. Het project zit immers nog in volle uitvoeringsfase. Voor Morti is het een van de vele werven waar het momenteel actief is. “Jaarlijks leveren we gemiddeld een 65-tal gebouwen op in de industriebouw, woning- en appartementsbouw of agrosector”, vertelt Jo Mortier. “Dankzij onze veelzijdige expertise en knowhow verloopt het realisatietraject nagenoeg volledig in eigen beheer. Zo minimaliseren we de doorlooptijd, garanderen we kwaliteit en kunnen we de bouwheer volledig ontzorgen met een a-tot-z-aanpak.”

Bouwheer
Meat & More (Aalter)
Architect
Sonar Architecten (Ruiselede)
Hoofdaannemer(s)
Morti nv (Drongen)

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Nicolas Piert

Projectmanager

Uw organisatie promoten via het Bouwen aan Vlaanderen netwerk? Ik help u graag verder.

0%

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details