Platform voor de bouw
Woon & Werkgebouwen

Fraai inbreidingsproject creëert stedelijke oase

°D1265_Hastrid_Hasselt_220330_01
‘Hastrid’ biedt plaats aan zestig nieuwe wooneenheden, verspreid over een gerenoveerd kantoorgebouw en twee nieuwbouwvolumes.

Tekst | Tim Janssens

Beeld | dbv architecten

9 augustus 2022 Leestijd 10 minuten

Deel dit artikel

Door het voortschrijdende gebrek aan binnenstedelijke ruimte zijn ambitieuze inbreidingsprojecten een absolute must. Dat dit unieke mogelijkheden biedt om nieuwe (woon)dromen te realiseren, blijkt sinds begin dit jaar in Hasselt. Daar kreeg een statig kantoorgebouw op een steenworp van het centrum een tweede leven als residentieel complex. Bovendien werden er in het achterliggende binnengebied twee bijkomende nieuwbouwblokken opgetrokken. Zo ontstond er een groene stad-in-de-stad die alle voordelen van de uitzonderlijke locatie verenigt met de rust en het comfort van een landelijke leefomgeving.

“De densiteit van de bebouwing combineren met de gewenste openheid en het natuurlijke cachet van het binnengebied was een delicate evenwichtsoefening”, vertelt Luc Baert.

Het kantoorgebouw in kwestie bevond zich langs de Koningin Astridlaan, dateerde uit de jaren 70 en vormde al langer een doorn in het oog van de fiere Hasselaars. Wat velen echter niet wisten, is dat er nog een heel binnengebied achter schuilging. Projectontwikkelaar Ciril rook het potentieel, kocht de site over en nam dbv architecten onder de arm. “Van meet af aan was duidelijk dat dit project een stuk verder ging dan de reconversie van het kantoorgebouw, dat vrij diep was. Door er aan de achterzijde een stuk af te knippen, konden we ook het bijbehorende binnengebied tussen de Geraetsstraat, de Bampslaan en de Brendelstraat reanimeren. Na intensief overleg en verschillende ontwerpwijzigingen gaf de stad ons toestemming om er twee aanvullende nieuwbouwblokken op te trekken en een groene binnentuin aan te leggen. Zo konden we als het ware een heel nieuw stadsdeel realiseren, dat de toepasselijke naam ‘Hastrid’ kreeg”, vertelt Luc Baert, architect-partner bij dbv architecten.

Blok C is geconcipieerd als een vrijstaande parkvilla.

Gevarieerd doelpubliek

‘Hastrid’ biedt plaats aan zestig nieuwe wooneenheden. Het gerenoveerde kantoorgebouw (blok A) is goed voor 33 appartementen, het grootste nieuwbouwblok (blok B) herbergt 22 appartementen en het kleinere nieuwbouwblok (blok C) vijf appartementen. “Het uitgangspunt was om een gevarieerd doelpubliek aan te spreken”, legt Luc Baert uit. “In blok A gaat het om starterswoningen, die zijn ingericht als gaanderijappartementen met leefruimtes aan de achterzijde, zodat de bewoners minder last hebben van het verkeer in de Koningin Astridlaan. Blok B en C omvatten grotere appartementen die rechtstreeks aansluiten op het groene binnengebied. Dankzij het doordachte materiaalgebruik past het project perfect in de omgeving. Blok A heeft een uitgesproken stedelijk karakter, waarbij de gevel aan de Koningin Astridlaan is opgevat als een dynamisch samenspel tussen de opgefriste betonstructuur, open houten regelwerk en zandkleurig genuanceerd metselwerk. De nieuwbouwblokken zijn opgetrokken in hetzelfde metselwerk, gecombineerd met zwart schrijnwerk en witte uitpandige terrassen. Blok B sluit aan op de bebouwing van de Brendelstraat en blok C is geconcipieerd als een vrijstaande parkvilla.”

De bestaande parkeerkelder van het voormalige kantoorgebouw is uitgebreid met een nieuw gedeelte om het bovenliggende binnengebied autovrij te kunnen houden.

Binnentuin als kers op de taart

Opvallend is dat de site bijna volledig onderkelderd is. Op niveau -1 is een ondergrondse parking met 91 autoparkeerplaatsen en 118 fietsstalplaatsen gerealiseerd. “De bestaande parkeerkelder van het voormalige kantoor-gebouw is uitgebreid met een nieuw gedeelte om het bovenliggende binnengebied autovrij te kunnen houden”, verduidelijkt Luc Baert. “De densiteit van de bebouwing combineren met de gewenste openheid en het natuurlijke cachet van het binnengebied was een delicate evenwichtsoefening, net als het garanderen van de privacy van bewoners en omwonenden. Vandaar dat de nieuwbouwvolumes evenwijdig met het kantoorgebouw zijn ingeplant. De binnentuin is ontworpen door Buro Landschap, inclusief de nodige glooiingen. Deze groene oase is de spreekwoordelijke kers op de taart. Door het binnengebied deels doorwaadbaar te maken, wilden we de troeven van de centrale locatie extra uitspelen. Zo is de Brendelstraat – in het verleden niets meer dan een klein doodlopend steegje – doorgetrokken tussen blokken A en B om een extra entree voor voetgangers en fietsers te creëren. Daarnaast hebben we tevens een doorgang onder blok B voorzien om een rechtstreekse link te leggen met de binnentuin. Dat de appartementen snel uitverkocht waren, bewijst dat dit concept zeker gesmaakt wordt.”    

De Brendelstraat is doorgetrokken tussen blokken A en B om een extra entree voor voetgangers en fietsers te creëren.

Specifieke uitdagingen

De realisatie van ‘Hastrid’ had heel wat voeten in de aarde. Vooral de renovatie van het oude kantoorgebouw was best uitdagend, benadrukt projectleider Alexander Verlaak. “Het was in stabiliteitstechnisch opzicht geen evidentie om zomaar even een stuk van dat gebouw af te zagen. Zo moesten de kolommen van de betonnen voorgevelstructuur in volle uitvoeringsfase verstevigd worden met staal. Het is een hele zoektocht geweest om een methode te vinden die de vooropgestelde esthetiek niet in het gedrang bracht. Het staal is toon-op-toon gematcht met het beton en nadien gecementeerd om de visuele impact te minimaliseren. Daarnaast was de bestaande betonstructuur zo verweerd dat we hem niet zomaar in het zicht konden laten. We hebben hem dus eerst nog een opknapbeurt moeten geven vooraleer we de voorzetgevel konden afwerken. Ook de aansluiting tussen het bestaande en het nieuwe keldergedeelte was geen sinecure (onder meer qua waterdichtheid). En de verwijdering van de aanwezige asbesthoudende producten was evenmin kinderspel. Kortom: het was een project dat enkele specifieke uitdagingen met zich meebracht, maar dat maakt de voldoening des te groter. Het resultaat mag er absoluut wezen!”    

De gevel aan de Koningin Astridlaan is opgevat als een dynamisch samenspel tussen de opgefriste betonstructuur, open houten regelwerk en zandkleurig genuanceerd metselwerk.

Duall – Verwarming, ventilatie en sanitair

De installatie van de verwarming, de ventilatie en het sanitair in Hastrid was een kolfje naar de hand van specialist Duall (Herk-de-Stad). “Qua klimatisatie is er geopteerd voor decentrale verwarming via individuele ThermoMaster-gascondensatieketels van Bulex en een ventilatiesysteem D van Ventilair, waarvan de leidingen mee zijn ingestort op de preplaten. Qua sanitair ging het om eigen keuzes van de bewoners”, vertelt projectleider Niels Vanoppen. “De grootste uitdaging situeerde zich in de gigantische kelder, die zich uitstrekt over de volledige site. Dit zorgde voor ellenlange tracés van gasleidingen, waterleidingen en afvoeren. Gezien die complexiteit moest de kelder volledig in 3D uitgewerkt worden. Dat maakte het dus wel bijzonder, al waren we qua grootteorde zeker niet aan ons proefstuk toe. Gelijkaardige referenties zijn Kapellehof in Heusden en Vlinderpark in Genk. Bij de realisatie van Hastrid hebben we voortgebouwd op het basisconcept van het studiebureau technieken, maar we kunnen desgewenst ook volledig van nul beginnen dankzij onze Design to Build-aanpak. Dat bewijzen we deze dagen in Vorselaar, waar kinder- en jongerencampus De Knipoog wordt opgetrokken. We ontwerpen én bouwen er alle HVAC- en sanitaire installaties, inclusief opstart en naservice. Zo kunnen we de klant maximaal ontzorgen.”

TECHNISCHE FICHE
  • Bouwheer THV Hasstrid (Hasselt)
  • Architect dbv architecten (Hasselt)
  • Hoofdaannemer(s) Democo (Hasselt)
Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Pieter-Jan Vansteelandt

Projectmanager

Benieuwd naar de mogelijkheden? Ik vertel u graag alles over onze samenwerkingspakketten.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details