Platform voor de bouw
Gasabsorptiewarmtepomp verduurzaamt stookplaats technische school
Op het dak hebben de warmtepompen voldoende buitenlucht waaraan ze energie kunnen onttrekken.

Gasabsorptiewarmtepomp verduurzaamt stookplaats technische school

Stookplaatsrenovaties zijn een stiel apart. Die heeft installatiebedrijf Verwarmingstechnieken Verelst (VTV) ondertussen goed in de vingers. De onderneming uit Loenhout mocht ook bij het Provinciaal Instituut voor Technisch Onderwijs (PITO) in Stabroek aan de slag. Met de gasgestookte absorptiewarmtepompen van Remeha gaven ze de school een duurzamer karakter.

Een gebouwrenovatie staat deze dagen vaak in functie van een energiezuinige en duurzame werking. Soms zijn een elektrische warmtepomp of zonnepanelen een logische en goede keuze. In andere gevallen is het niet zo eenvoudig om die technieken te installeren. Dan blijkt een gasabsorptiewarmtepomp (gas HP) steeds vaker het ideale alternatief om het fossiele energieverbruik drastisch terug te dringen. Zo ook bij het schoolgebouw van PITO.

Het Provinciaal Instituut voor Technische Onderwijs (PITO) in Stabroek verduurzaamde zijn stookplaats met een gas HP.

Hybride renovatiekampioen

Dat de gasabsorptiewarmtepomp vooral bij renovatie of ketelvervanging wordt ingezet, heeft zo zijn redenen. “Je creëert een hybride systeem en moet het afgiftesysteem of de gebouwschil daardoor niet noodzakelijk mee vernieuwen. Doe je dat toch, dan biedt het evenwel een meerwaarde, doordat de stooktemperatuur dan lager ligt en de cv-ketel minder moet bijspringen”, legt producent Remeha uit. “Bestaande of eventueel nieuwe cv-ketels brengen de aanvoertemperatuur op het juiste niveau. De gas HP levert een basis van maximaal 65 °C en de cv-ketel waardeert die verder op volgens de noden van het verwarmingssysteem.” 

De impact van een gasabsorptiewarmtepomp is duidelijk voelbaar: deze hoofdverwarming heeft een efficiëntie van 165 procent. De cv-ketel, die als back-up dient, moet dus veel minder hard werken en dat haalt het gasverbruik meteen serieus naar beneden. Het systeemrendement neemt met andere woorden drastisch toe door deze slimme combinatie.

Specialist in stookplaatsrenovaties

Het vernieuwen van de stookplaats in de Stabroekse school werd door de provincie in een openbare aanbesteding gegoten. Verwarmingstechnieken Verelst wist te overtuigen met zijn expertise in stookplaatsrenovaties voor grote gebouwen zoals scholen, sporthallen, gemeentehuizen enzovoort. Zaakvoerder Luc Verelst: “We installeerden twee gasgestookte water-luchtabsorptiewarmtepompen, in cascade opgesteld. Ze werken met vloeibare ammoniak, die wordt uitgedampt en later weer door het water wordt geabsorbeerd. Het is precies die ammoniak die, opgelost in het water, de warmte aan de buitenlucht onttrekt.”

Op het dak hebben de warmtepompen voldoende buitenlucht waaraan ze energie kunnen onttrekken. Beide verbruiken slechts 76 kW en voeden daarmee, sinds de plaatsing zo’n twee jaar geleden, vlot circa 300 kW aan verwarmingselementen. “In de praktijk bespaart dit systeem ongeveer een derde op het gasverbruik, een aanzienlijke stap vooruit”, weet Luc Verelst. “Bovendien valt het geluid erg goed mee, vermits dit systeem niet met een compressor werkt. Op 10 meter afstand bedraagt het geluidsniveau amper 46 tot 49 dB.”

De twee gasgestookte water-luchtabsorptiewarmtepompen zijn in cascade opgesteld.

Twee ideale scenario’s

Waarom je in een renovatieproject dan precies voor een gas HP zou kiezen en niet voor een gewone warmtepomp? Fabrikant Remeha ziet twee hoofdredenen. “Om op een elektrische warmtepomp over te stappen, is soms een substantiële verzwaring van de elektrische aansluiting nodig. De kosten om van één fase naar drie fasen over te schakelen, kunnen flink oplopen. En dan biedt een gasabsorptiewarmtepomp soelaas. Een andere reden zijn de mooie subsidies. Die drukken de aanschafkosten aanzienlijk en maken van een gasabsorptiewartepomp een slimme keuze.”    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details