Platform voor de bouw
Gedurfde evenwichtsoefening met kleur
Het effect van de felgele gevels wordt getemperd door een ingenieuze vormgeving met aandacht voor symboliek en detail.

Gedurfde evenwichtsoefening met kleur

In het Old Road Business Park in Mechelen pronkt sinds kort het nieuwe hoofdkantoor van FANUC Benelux. Conform de richtlijnen van het Japanse moederbedrijf is het een bedrijfshub waar herkenbaarheid en soberheid subtiel in balans zijn. Het effect van de felgele gevels wordt getemperd door een ingenieuze vormgeving met aandacht voor symboliek en detail. Het resultaat is een uniek en kleurrijk gebouw dat intrigeert in plaats van choqueert.

De grote glaspartijen staan symbool voor de transparantie en trots van het bedrijf.

Automatisering en robotisering spelen meer dan ooit een cruciale rol in de Europese maakindustrie. Het gaat de Japanse multinational FANUC dan ook voor de wind. Gezien de specialisatie in industriële robots, CNC-besturingen en frees-, EDM- en servogestuurde spuitgietmachines zag deze belangrijke speler zijn marktaandeel gestaag groeien. “Ook in de Benelux hebben we een erg sterke marktpositie”, aldus managing director Paul Ribus. “Dankzij onze kwaliteitsvolle producten en excellente service zagen we het klanten- en personeelsbestand de laatste vijf jaar meer dan verdubbelden. Hierdoor barstte de oorspronkelijke uitvalsbasis compleet uit zijn voegen. In onze zoektocht naar een nieuwe locatie bleek Resolve Real Estate de meest interessante optie te zijn. Deze projectontwikkelaar kon een ‘build to suit’-gebouw aanbieden op de voormalige DME-site, op een halve kilometer van ons vroegere adres. Omdat er op dat moment nog geen ontwerp was, kregen we bovendien carte blanche qua architectuur en inrichting. Kortom: deze oplossing was een win-win op alle vlakken.”

Het gebouw is opgetrokken in staalskeletbouw en afgewerkt met geïsoleerde stalen sandwichpanelen in de huiskleuren van FANUC.

Compromis tussen twee culturen

De nieuwe uitvalsbasis van FANUC moest ontworpen worden volgens de strikte richtlijnen van de Japanse multinational. “Herkenbaarheid creëren via een prominente toepassing van de gele bedrijfskleur was een absolute vereiste”, aldus architect Joeri Windmolders van Tecro & Krea Architects. “Dit plaatste ons voor een culturele clash op het vlak van architectuur. Gekleurde gebouwen worden in België al snel met ‘oubollig’ geassocieerd. In de naoorlogse periode werd kleur immers te pas en te onpas gebruikt. In deze opdracht kwam het er dus op aan om een evenwicht te vinden tussen de Japanse vereisten en een stijl die binnen onze hedendaagse stedenbouw past. We ontwikkelden een concept met twee in elkaar grijpende volumes van respectievelijk twee en drie bouwlagen. Het tweelagige deel is evenwijdig aan de openbare weg afgesneden en geeft de illusie dat een grijs blok is opengewerkt om het geel vanbinnen zichtbaar temaken. Deze gevel staat dan ook bol van de symboliek. Het is een verwijzing naar het geel dat letterlijk de kern van FANUC vormt, terwijl de grote glaspartijen symbool staan voor de transparantie en trots van het bedrijf.”      

Maximale lichtinval

Het gebouw heeft een benutbare oppervlakte van iets meer dan 5.000 m²  en huisvest – naast de kantoren en een warehouse – ook een ‘Experience Centre’ met een demoruimte, showroom en leslokalen. Het werd opgetrokken in staalskeletbouw en afgewerkt met geïsoleerde stalen sandwichpanelen in de huiskleuren van FANUC. “Om een maximale lichtinval te creëren, voorzagen we in het tweelagige deel een atrium waarrond alle leslokalen gegroepeerd zijn”, aldus Joeri Windmolders. “Bovendien loopt er een brede gang doorheen het hele gebouw (in de langsrichting), waar meerdere lichtkoepels geïntegreerd zijn. De inrichting is door de binnenhuisarchitect perfect afgestemd op de wensen van FANUC en met veel oog voor detail uitgevoerd.”

Herkenbaarheid creëren via een prominente toepassing van de gele bedrijfskleur was een absolute vereiste.

Doordachte realisatie

Het ingenieuze ontwerp werd naar de praktijk vertaald door Verelst Bedrijfsbouw. Logisch, aangezien Resolve een joint-venture is tussen Aannemingen Verelst, Eddy van Arwegen en Francis Hendrickx. Maar ook praktisch, want Groep Verelst beschikt over een eigen staal- en betonfabriek. “Dit laat ons toe om snel te schakelen en de structuur van het gebouw bijna altijd volledig zelf op te bouwen”, vertelt senior projectleider Michaël Van Baarle. “De nieuwe FANUC-hoofdzetel hebben we instapklaar afgeleverd, inclusief de volledige binnenafwerking en technieken. Het gebouw is BEN of bijna-energieneutraal. Om dit te bereiken en alles zo aangenaam mogelijk te maken voor de gebruikers, zochten we naar de beste mix tussen kwaliteit en budget. Uiteindelijk werd er geopteerd voor een combinatie van vloerverwarming/-koeling en een VRV-systeem. Deze oplossingen zijn – net als alle andere elektrische componenten – aan een centraal domoticasysteem gekoppeld. Om tijdens de uitvoering conflicten tussen het leidingwerk te vermijden, hebben we sterk ingezet op 3D-tekenwerk. Samen met de onderaannemers en het studiebureau werd alles op voorhand minutieus uitgetekend. Dit leidde tot een bijzonder geslaagde realisatie waarop we erg trots zijn.” Dat het resultaat de verwachtingen overtrof, kan ook Paul Ribus beamen. “Met dit gebouw hebben we de uitstraling, functionaliteit en mogelijkheden om verder te groeien en onze marktpositie te consolideren.”  

KA Construct – Vliesgevel

In de nieuwe hoofdzetel van FANUC Benelux speelt glas een prominente rol. Vooral de 400 m² grote vliesgevelconstructie van de kantoren bezorgt het gebouw extra cachet. Hiermee heeft KA Construct er een erg mooie referentie bij, want deze firma uit Beerse bestendigde opnieuw haar reputatie als specialist in technisch vooruitstrevende aluminium gevelconstructies. “Voor dit project gebruikten we de raam- en vliesgevelprofielen van Sprangers”, vertelt projectleider Herman Vorsselmans. “Dankzij de toepassing van zonwerende beglazing (type dark grey) vervolledigt de vliesgevel het visuele plaatje, waarin de kleuren geel en grijs centraal staan. Voor dergelijke projecten wordt niets meer ingemeten. Alles wordt op basis van maatafspraken geproduceerd, wat natuurlijk een behoorlijke graad van detaillering en een bijzonder goede communicatie en coördinatie tussen alle bouwpartners vereist. Voor FANUC was de perfecte afstemming met de aannemer voor de gevelbekleding uiterst noodzakelijk. Het was dus geen evidente opdracht, maar het is net met dit soort projecten dat we graag het verschil maken.”

TECHNISCHE FICHE

Bouwheer Resolve Real Estate (Antwerpen)
Architect Tecro & Krea Architects (Mechelen)
Hoofdaannemer(s) Verelst Bedrijfsbouw (Putte)

 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details