Platform voor de bouw
Nieuws

GEEN ENERGIEKOSTEN MEER?

Schermafbeelding-2022-10-21-om-12.30.29

21 oktober 2022 Leestijd 5 minuten

Deel dit artikel

In december 2020 werden in Roeselare 2 bestaande woningen gesloopt om plaats te maken voor 1 grote nieuwbouwwoning. Deze nieuwbouwwoning is volgens de EPB-voorstudie energieneutraal (E-peil 0). Concreet wil dat zeggen: geen energiekosten meer voor de bewoners.

Simon en Chloé zijn de bestuurders van All-Bouw, een totaalaannemer uit Roeselare. Zij beslisten in 2019 om hun bestaande woning te renoveren. Na de aankoop van de aanpalende woning werd een plan opgemaakt: de 2 bestaande woningen zouden samen één vormen. Bij de calculatie bleek de renovatie financieel echter niet voordeliger dan een sloop en hernieuwbouw. Er werd dan ook snel voor nieuwbouw gekozen.

Het nieuwbouwen had nog een voordeel: nu konden alle registers open getrokken worden. De limieten die er in het renovatieproject waren, vielen weg. Dit privéproject zou alle kandidaat-bouwheren van All-Bouw ten goede komen. Er werd gefocust op de toekomstige uitdagingen: water en energie.

Waterrecuperatie

In ontwerpfase werden alle pistes uitgebreid behandeld. Wateropslag, waterrecuperatie en waterbeheer kwamen eerst aan bod. Chloé legt uit waarom dit zo’n belangrijk punt was: “Op een dag stond ik groenten te spoelen. Dit water kun je gerust gebruiken voor de planten, dacht ik. Het verdwijnt echter zonder pardon in de afvoer. Ik heb daarom een tijd een teil onder de kraan gezet, maar het blijft een gedoe. Ik dacht: Waarom kan dat niet structureel aangepakt worden?” Om water gericht op te slaan en te recupereren was de tuin van 300 m² echter net te klein. Toch is het in de toekomst absoluut noodzakelijk om deze optie open te laten voor woningen op wat grotere bouwpercelen en voor kleine tot grote verkavelingen. Denk daarbij aan wadi’s, maar zeker ook aan waterzuivering in eenvoudige bloemenborders. Voor deze nieuwbouw was het bijvoorbeeld mogelijk geweest om ‘grijs’ water op te vangen, dat water te zuiveren en te hergebruiken in de toiletten. Deze inzichten kunnen nu alvast gretig gedeeld worden met kandidaat-bouwheren.

Energiemanagement

Het volgende punt was energiebeheer en meer bepaald energiemanagement, het stokpaardje van Simon. De woning werd voorzien van een warmtepomp lucht-water voor vloerverwarming en -koeling. Het sanitair warm water wordt geproduceerd door 2 warmtepompboilers. Voor de airconditioning (verwarming en koeling) in de slaapkamers was een warmtepomp lucht-lucht nodig. Om de elektriciteit voor de warmtepompen op te wekken werden zonnepanelen voorzien.

De thuisbatterijen en de gebouwautomatisatie zorgen voor de optimalisatie en de spreiding van het energieverbruik. Simon legt uit: “Alle nieuwbouwwoningen zouden baat hebben bij een lichte vorm van gebouwautomatisatie. Bij het woord ‘domotica’ denken de mensen echter nog te vaak aan het in- en uitschakelen van de lichten via de smartphone. In onze woning wordt het vooral ingezet om slim met energie om te gaan. Stijgt de temperatuur in de woonkamer boven de 25 graden, dan gaan de screens naar beneden om te vermijden dat er intensief gekoeld moet worden. Als er een zonnige namiddag is, kan de thuisbatterij opgeladen worden, maar misschien geeft het systeem wel voorrang aan de wasmachine, de vaatwas of de droogtrommel.” Simon gaat verder: “Je moet alleen het huishouden een beetje anders organiseren. Het is te vergelijken met het nachttarief: je steekt ’s avonds om 21u de was klaar en je stelt de activatie uit tot middernacht om van het voordelige tarief te kunnen genieten. Nu er bij de regering een tarifering op basis van piekverbruik op tafel ligt, zullen alle huishoudens zich sowieso daaraan moeten aanpassen. Gebouwautomatisatie is momenteel de enige structurele manier om de energiefactuur onder controle te houden.”

In november wordt deze energieneutrale nieuwbouwwoning in de Iepersestraat opgeleverd en in oktober wordt het éénmalig opengesteld op Nieuwbouwzondag 23 oktober 2022.

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Pascal Op de Beeck

Projectmanager

Meer online zichtbaarheid creëren via Bouwen aan Vlaanderen? Neem contact met mij op.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details