Qua gevelafwerking werd er gekozen voor witte crepi op isolatie, met zwarte aluminium vlakken tussen de raampartijen op de terrassen.

01:52
04-11-2019

Gent Green Tower | Gent krijgt nieuw landmark met eigenzinnige woontoren

Op de Sint-Lievenslaan in Gent bevindt zich sinds kort een indrukwekkende woontoren. Met substantiële groenelementen op elke verdieping, een grote gemeenschappelijke daktuin met een buitenkeuken, groenteserre, jacuzzi, ‘swimspa’ en yogaterras geeft de ‘Green Tower’ wonen in de stad een totaal nieuwe dimensie. Binnen staat luxe centraal, met een wellness en natuurlijk een hoogkwalitatieve afwerking van de appartementen.

De ‘Green Tower’ drukt met zijn grillige organische vormen een progressieve stempel op de omgeving. De insteek van het ontwerp was echter niet louter esthetisch, maar ook functioneel. “Rondom elk privéterras is een soort van plantenbak met duurzaam groen voorzien. De spectaculaire vorm van de gevel garandeert dat elke plantenbak voldoende zon en water kan krijgen”, vertelt Wouter Naert, senior project engineer van Mevaco Bouwbedrijf, dat het project realiseerde. “Een innovatief concept dat echter met de nodige bouwkundige uitdagingen gepaard ging. Om de betonnen elementen te prefabriceren, dienden we speciale kisten te maken. Bovendien moesten we samen met de leveranciers van toeslagstoffen op zoek naar de perfecte betonsamenstelling.”

De spectaculaire vorm van de gevel garandeert dat elke plantenbak van de privéterassen voldoende zon en water kan krijgen.

Creatief omspringen met uitdagingen

De grillige vorm was niet het enige waarvoor het team van Mevaco Bouwbedrijf zijn expertise en creativiteit moest inzetten. “Omdat de werf langs een erg drukke invalsweg lag, moest alle aan- en afvoer binnen strikte tijdssloten gebeuren”, legt Wouter Naert uit. “Ook de realisatie van een droge bouwput tot 6,5 meter onder het maaiveld was geen evidentie, gezien de nabijheid van de Schelde en de historische geklasseerde muurschilderingen in een naburig pand. Vandaar dat we eerst een kuip met een 18 meter lange verankerde palenwand tot in de kleilaag gemaakt hebben. Vervolgens is deze drooggezet door middel van filters op twee niveaus.”

De woontoren omvat een grote gemeenschappelijke daktuin met een buitenkeuken, groenteserre, jacuzzi, swimspa en yogaterras.

Voor ieder wat wils

De ‘Green Tower’ telt negen bovengrondse bouwlagen, goed voor ongeveer 1.150 m² bewoonbare  oppervlakte. Daarnaast zijn er nog 470 m² houten terrassen, 130 m² plantenbakken, 120 m² groendaken en een ondergrondse verdieping met parkeerautomaat (veertien plaatsen) voorzien. De eerste drie niveaus omvatten samen negen compactere woonunits. Op de vierde en zesde verdieping is telkens één ruim drieslaapkamerappartement ingericht dat voor 75 % omgeven is door een terras. Het vijfde herbergt een studio en appartement, en tot slot is er nog een luxepenthouse met uitzicht op de skyline van Gent.   

“Voorts is er nog een fantastisch ‘town house’: een modern huis dat aan het hoofdgebouw gekoppeld is”, vertelt Wouter Naert. “Dit heeft een eigen zonnige tuin, die wordt beschaduwd door impressionante zwarte notenbomen.”

De ‘Green Tower’ drukt met zijn grillige organische vormen een progressieve stempel op de omgeving.

Gebouw met uitstraling

Het complex is opgetrokken in een betonstructuur, die is ingevuld met grote glaspartijen in zwart aluminium schrijnwerk. Qua gevelafwerking werd er gekozen voor witte crepi op isolatie, met zwarte aluminium vlakken tussen de raampartijen op de terrassen. “In combinatie met de witgelakte balustrades en witgekleurde betonnen borstweringen resulteert dit in een bijzonder stijlvolle uitstraling”, aldus Wouter Naert. “Dit project is een nieuw landmark in Gent, waarbij Mevaco heeft aangetoond dat het als promotor van de geijkte paden durft af te wijken én als aannemer in staat is om complexe opdrachten op een moeilijke locatie uit te voeren.”    

 

Tekst: Tekst Els Jonckheere
Beeld: Beeld Mevaco Bouwbedrijf

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Lees ons « Privacy statement » voor nadere informatie.

Participanten aan het woord

Augustijns Keukens & Interieur – Keukens en interieurelementen

Kwaliteit en comfort vormden de kernwoorden bij de afwerking van Green Tower. Geen wonder dus dat er voor het gros van de keukens een beroep werd gedaan op Augustijns Keukens & Interieur uit Wuustwezel. Al zeven generaties lang zit houtverwerking in het DNA van dit familiebedrijf. Maatwerk is er de standaard, en hierbij gaat het verder dan alleen maar keukenbouw. Ook volledige interieurs zitten immers in het pakket, een belangrijke troef die in dit project eveneens werd uitgespeeld. Sinds 1792 is Augustijns een gereputeerde naam in de wereld van de houtverwerking. De bal ging echter pas goed aan het rollen in 1954, toen de firma zich op maatwerkkeukens en -interieur begon toe te leggen. “Hoewel we ons initieel als Augustijns Keukens profileerden, maken we dus met evenveel plezier badmeubilair, dressings, tv-meubels … Intussen hebben we ook ‘interieur’ in onze naam verwerkt”, vertelt zaakvoerder Jef Augustijns. “We werken elke oplossing van a tot z uit: van ontwerp over productie in ons atelier van 12.000 m² tot de installatie. Je kan dus werkelijk van Belgisch vakmanschap spreken! Intussen beschikken we over drie toonzalen, met medewerkers die continu de nieuwste trends opvolgen en interieurvormgevers die de klant begeleiden bij het maken van hun keuze.” In Green Tower was Augustijns Keukens & Interieur verantwoordelijk voor de uitwerking en plaatsing van tien keukens. “In sommige appartementen leverden we eveneens andere interieurelementen”, vervolgt Jef Augustijns. “Dit was ons eerste project in het Gentse, wat de nodige logistieke uitdagingen met zich meebracht. Het was zelfs mee de aanleiding om een extra showroom in Lochristi te openen, waardoor we nu klanten tot aan de kust kunnen bedienen. De bewoners van Green Tower kregen de mogelijkheid om hun eigen keuze te maken binnen een vast budget. Qua materialen werd er vooral voor fineer en laminaten gekozen, terwijl de keukentoestellen voornamelijk van het merk AEG zijn.”


Ecoworks – Plantenbakken en beplanting

De grote plantenbakken die de Green Tower kenmerken, moeten ook op termijn groen blijven ogen. Vandaar dat de beplanting in handen van een specialist werd gegeven: Ecoworks. Deze onderneming uit Vilvoorde werkt sinds 2006 met gepassioneerde groene vingers aan de stad van de toekomst. “We leggen onze focus op groen op, tegen en in gebouwen, met groendaken en groengevels. Daarnaast bouwen we ook natuurlijke zwembaden”, vertelt zaakvoerder John Kinnen. “Voor de Green Tower hebben we geopteerd voor plantenbakken uit verduurzaamd hout en een afwerking met Tricoya-platen. Daarnaast zorgden we voor de juiste voedingsbodem en beplanting. Tevens ontwikkelden we een centraal gestuurd irrigatieprogramma dat ervoor moet zorgen dat de vegetatie altijd overleeft. Hiermee kunnen we de situatie immers continu vanop afstand opvolgen (vanuit onze kantoren). Green Tower is een mooi referentieproject voor ons omdat nog maar weinig gebouwen op zo’n geïntegreerde manier met balkontuinen omgaan.”

Lees meer over: gent , Green Tower , woontoren

Bouwen aan Vlaanderen partners

Bouwinfo

Bouwheer

Mevaco (Aalter)

Architect

EGUS architecten (Gent)

Hoofdaannemer(s)

Mevaco Bouwbedrijf (Aalter)