Platform voor de bouw
Gent Green Tower | Gent krijgt nieuw landmark met eigenzinnige woontoren

Gent Green Tower | Gent krijgt nieuw landmark met eigenzinnige woontoren

Op de Sint-Lievenslaan in Gent bevindt zich sinds kort een indrukwekkende woontoren. Met substantiële groenelementen op elke verdieping, een grote gemeenschappelijke daktuin met een buitenkeuken, groenteserre, jacuzzi, ‘swimspa’ en yogaterras geeft de ‘Green Tower’ wonen in de stad een totaal nieuwe dimensie. Binnen staat luxe centraal, met een wellness en natuurlijk een hoogkwalitatieve afwerking van de appartementen.

De ‘Green Tower’ drukt met zijn grillige organische vormen een progressieve stempel op de omgeving. De insteek van het ontwerp was echter niet louter esthetisch, maar ook functioneel. “Rondom elk privéterras is een soort van plantenbak met duurzaam groen voorzien. De spectaculaire vorm van de gevel garandeert dat elke plantenbak voldoende zon en water kan krijgen”, vertelt Wouter Naert, senior project engineer van Mevaco Bouwbedrijf, dat het project realiseerde. “Een innovatief concept dat echter met de nodige bouwkundige uitdagingen gepaard ging. Om de betonnen elementen te prefabriceren, dienden we speciale kisten te maken. Bovendien moesten we samen met de leveranciers van toeslagstoffen op zoek naar de perfecte betonsamenstelling.”

De spectaculaire vorm van de gevel garandeert dat elke plantenbak van de privéterassen voldoende zon en water kan krijgen.

Creatief omspringen met uitdagingen

De grillige vorm was niet het enige waarvoor het team van Mevaco Bouwbedrijf zijn expertise en creativiteit moest inzetten. “Omdat de werf langs een erg drukke invalsweg lag, moest alle aan- en afvoer binnen strikte tijdssloten gebeuren”, legt Wouter Naert uit. “Ook de realisatie van een droge bouwput tot 6,5 meter onder het maaiveld was geen evidentie, gezien de nabijheid van de Schelde en de historische geklasseerde muurschilderingen in een naburig pand. Vandaar dat we eerst een kuip met een 18 meter lange verankerde palenwand tot in de kleilaag gemaakt hebben. Vervolgens is deze drooggezet door middel van filters op twee niveaus.”

De woontoren omvat een grote gemeenschappelijke daktuin met een buitenkeuken, groenteserre, jacuzzi, swimspa en yogaterras.

Voor ieder wat wils

De ‘Green Tower’ telt negen bovengrondse bouwlagen, goed voor ongeveer 1.150 m² bewoonbare  oppervlakte. Daarnaast zijn er nog 470 m² houten terrassen, 130 m² plantenbakken, 120 m² groendaken en een ondergrondse verdieping met parkeerautomaat (veertien plaatsen) voorzien. De eerste drie niveaus omvatten samen negen compactere woonunits. Op de vierde en zesde verdieping is telkens één ruim drieslaapkamerappartement ingericht dat voor 75 % omgeven is door een terras. Het vijfde herbergt een studio en appartement, en tot slot is er nog een luxepenthouse met uitzicht op de skyline van Gent.   

“Voorts is er nog een fantastisch ‘town house’: een modern huis dat aan het hoofdgebouw gekoppeld is”, vertelt Wouter Naert. “Dit heeft een eigen zonnige tuin, die wordt beschaduwd door impressionante zwarte notenbomen.”

De ‘Green Tower’ drukt met zijn grillige organische vormen een progressieve stempel op de omgeving.

Gebouw met uitstraling

Het complex is opgetrokken in een betonstructuur, die is ingevuld met grote glaspartijen in zwart aluminium schrijnwerk. Qua gevelafwerking werd er gekozen voor witte crepi op isolatie, met zwarte aluminium vlakken tussen de raampartijen op de terrassen. “In combinatie met de witgelakte balustrades en witgekleurde betonnen borstweringen resulteert dit in een bijzonder stijlvolle uitstraling”, aldus Wouter Naert. “Dit project is een nieuw landmark in Gent, waarbij Mevaco heeft aangetoond dat het als promotor van de geijkte paden durft af te wijken én als aannemer in staat is om complexe opdrachten op een moeilijke locatie uit te voeren.”    

 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details