Platform voor de bouw
Nieuws

Gordijngevels op maat voor zwembad- en horecagedeelte

schuco—Terhills-Resort-5994-0621
​Aangezien geen enkele gevel identiek is, was het puur maatwerk.

Tekst | Tim Janssens

Beeld | Marc Sourbron

26 juli 2021 Leestijd 4 minuten

Deel dit artikel

Kijk bijvoorbeeld maar naar het zwembad- en horecagebouw, die meteen in het oog springen dankzij hun gebogen dakvlakken en vloeiende volumetrie. De metershoge gordijngevels in de Schüco-profielsystemen werden op maat geproduceerd en vakkundig geplaatst door Corswarem, een gouden combinatie die al in menig prestigeproject wist te scoren.

Schüco en Corswarem waren samen verantwoordelijk voor het aluminium buitenschrijnwerk van het zwembad- en horecagedeelte van Terhills Resort. “Het ging om 1000 m² FWS 50-gordijngevels en 400 m² AWS 65-ramen en ADS 65 HD-deuren”, vertelt Robin Ramaekers, projectleider bij Corswarem. “De gordijngevels kregen een horizontale regel met een aanzichtbreedte van 75 mm (in plaats van de standaard 50 mm), die specifiek voor het project werd ontworpen om de grote glaspartijen in het horeca- en zwembadgebouw te kunnen dragen. Door deze grotere breedte neemt het traagheidsmoment over de Y-as aanzienlijk toe. Dat we in een zwembadomgeving moesten werken, had eveneens bepaalde consequenties. Alle profielen kregen een extra beschermlaag door vooranodisatie alvorens ze gelakt werden. Ook qua bevestigingselementen en luchtdichtheid moest er rekening gehouden worden met het vochtige en agressieve milieu. Zo zijn er onder meer inoxbouten met A4-kwaliteit gebruikt bij de montage (in plaats van de gebruike-lijke A2-kwaliteit).” 

Veel teken- en studiewerk

Het was dus niet zomaar een standaardproject voor Schüco en Corswarem, integendeel! Aangezien geen enkele gevel identiek is, was het puur maatwerk. “Qua uitvoering hebben we alles geënt op het BIM-model van de houten basisstructuur, dat we via de SchüCal-software hebben omgezet naar gedetailleerde productiemodellen (inclusief alle koppelingen, gaatjes, uitfrezingen …)”, legt Robin Ramaekers uit. “Schuine delen, variabele hoogtes, hellende dakvlakken …: er is veel teken- en studiewerk aan voorafgegaan om alles 100 % juist te krijgen. Pittig detail: de gordijngevels van het horecagedeelte zijn geplaatst toen het terrein nog niet was aangevuld en het maaiveld dus nog op kelderniveau lag. Door het hoogteverschil van circa 6 meter moesten er hoogtewerkers worden ingeschakeld om de grote glaspartijen op hun plaats te krijgen. De lange gevel van het zwembadgedeelte bevat dan weer vier buiten- en vier binnenglashoeken, vier dubbele deuren voor toegang tot het buitenterras en twee openingen met een rolluik, dat naadloos moest aansluiten op een sluis die het binnen- en buitenbad van elkaar kan scheiden. Veel tolerantie was er dus niet.”

Ideale partner

“Het was een zeer intens project, niet alleen door de complexiteit, maar ook omdat de planning vrij strak was”, besluit Robin Ramaekers. “Gelukkig beschikken we met Schüco over de ideale partner om dergelijke uitdagende opdrachten met vereende krachten tot een goed einde te brengen. We kunnen altijd bij hen terecht voor advies en ze spelen steevast kort op de bal, wat tijdens de uitvoering van grote en/of complexe projecten uitermate belangrijk is. En dan hebben we het nog niet over hun handige softwaretools en de topkwaliteit van hun producten gehad. Kortom: Terhills Resort is een realisatie waar we met z’n allen wederom zeer fier op mogen zijn!”    

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Pascal Op de Beeck

Projectmanager

Meer online zichtbaarheid creëren via Bouwen aan Vlaanderen? Neem contact met mij op.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details