Platform voor de bouw
Jette Esseghem 2 | Afgeleefd appartementsgebouw krijgt broodnodige facelift

Jette Esseghem 2 | Afgeleefd appartementsgebouw krijgt broodnodige facelift

Het akoestisch comfort, de energiescore, veiligheid en esthetiek naar een hoger niveau tillen: dat was het opzet bij de gevel- en dakrenovatie die Esseghem 2, een sociaal woonblok in de Brusselse geme ente Jette, onderging. “De gevel, die her en der versprong in dikte, werd ‘uitgedikt’ met een houten constructie en zo gelijkgetrokken, waardoor het gebouw een pak strakker oogt”, vertelt Bart Claeys van PIT Antwerpen.

Staal en vooral hout voerden daarbij de boventoon. “We hebben de gevel ‘uitgedikt’ met een houtconstructie. Die is niet overal even breed, aangezien de oorspronkelijke gevel versprong in dikte. Met de constructie, die op haar breedste punt zo’n 50 centimeter bedraagt, hebben we de gevel dus vereffend, waardoor die veel strakker oogt. Een uitdrukkelijke wens van de architect, die met zijn ontwerp streefde naar meer eenheid.”

Blinkende golfplaten

“Die houtconstructie werd opgevuld met ROCKWOOL-isolatie en PIR en afgewerkt met een dampscherm”, vult hoofdprojectleider Filip Van Straeten aan. “Op die constructie vezen we vervolgens T-profielen, waar we dan als afwerkingslaag blinkende golfplaten op aanbrachten. Aan de westzijde hebben we al het buitenschrijnwerk vervangen door houten schrijnwerk en aan de andere kant enkel de schuiframen van de terrassen, want daar waren de gewone ramen eerder al eens vernieuwd.” PIT Antwerpen deed echter nog meer. Zo isoleerde het ook het dak met Foamglas en bracht het nieuwe isolatie aan in de plafonds van de technische ruimtes op het gelijkvloers, waar het ook nieuwe stalen schuifdeuren plaatste. Daarnaast rustte de aannemer de kopgevels, die destijds waren afgewerkt met gevelplaten, uit met nieuw metselwerk. 

De kopgevels kregen een nieuw bakstenen kleedje.

Uitdagingen

Bij dat alles kwamen toch wel wat uitdagingen kijken. “Zo verankerden we de houten structuur chemisch in de betonnen structuur van het gebouw – kortom: doorheen de betonnen platen en spouw.  Bovendien zijn de appartementen horizontaal en verticaal bekleed met Promatec om te vermijden dat een eventuele brand kan overslaan van de ene flat naar de andere. Dat materiaal is niet zo eenvoudig te bewerken, dus die ingreep kostte ons heel wat uren aan zaagwerk”, vertelt Claeys.

 Vlotte samenwerking met huisvestingsmaatschappij

“Tijdens het metselen van de kopgevels, waarvoor we om de 3,5 meter geveldragers plaatsten, moesten de nooddeuren constant beschikbaar blijven, wat om de nodige creativiteit vroeg bij het opstellen van de stellingen. Het gebouw bleef immers bewoond tijdens de werken, die startten in mei vorig jaar en nu in hun eindfase zitten – de oplevering is voorzien voor september”, aldus Van Straeten. “Dat feit noopte ook tot goede en duidelijk afspraken met de bewoners, die tijdig hun meubels aan de kant moesten zetten. LOJEGA, de sociale huisvestingsmaatschappij, speelde daarin een belangrijke rol. Haar stewards garandeerden dat alles vlot verliep. Zij waren op de hoogte van onze planning en zorgden ervoor dat wij toegang hadden tot appartementen waarvan de bewoners niet thuis waren op het moment dat we er ramen moesten plaatsen. Ik moet zeggen dat ik op dat gebied nooit eerder zo’n vlotte samenwerking heb ervaren.”

 10 kilometer houten balken

“De troeven van deze renovatie voor de bewoners zijn legio: een hoger akoestisch comfort, lagere stookkosten, esthetische meerwaarde door de mooie strakke gevel en veel veiligere terrassen dan vroeger”, zegt Van Straeten, die afsluit met enkele cijfers. “We gebruikten in dit project 10 kilometer houten balken, plaatsten in totaal 1.100 m² Promatec, 4.100 m² isolatie en 1.800 m² golfplaten als gevelbekleding. De vaste ramen beslaan 2.450 m²
en de schuiframen 1.800 m².”     

 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details