Platform voor de bouw
Woon & Werkgebouwen

Kantoorgebouw Coupure, Gent | Twee façades, uniform interieur

bank-delen-ext-6-kopieren

27 april 2020 Leestijd 4 minuten

Deel dit artikel

In 2012 werd een herenhuis aan de Coupure in Gent omgetoverd tot een statig kantoorgebouw. Onlangs volgde fase 2 met de uitbreiding van een aanpalende woning. Dankzij enkele uitgekiende bouwkundige ingrepen maakt het naburige pand nu inherent deel uit van het hoofdgebouw. Nog maar eens een mooi bewijs dat oud en nieuw perfect kunnen samenvloeien tot een functioneel geheel met de nodige uitstraling.

Het samenvoegen van de twee volumes was het gedroomde scenario voor de uitbreiding van dit kantoor. Aan de straatzijde zijn de gevels visueel aparte entiteiten gebleven. Omdat het aangekochte gebouw aan de rechterzijde deel uitmaakt van het beschermd stadsgezicht, werd de voorgevel nauwgezet gerestaureerd. Interieurarchitect Maarten van Thourhout van Bontinck Architecture & Engineering: “Het buitenschrijnwerk en de schitterende erker zijn vernieuwd en wit geschilderd volgens de voorschriften van Dienst Monumentenzorg. Op de erker kwam opnieuw een borstwering in smeedwerk.”

Transformatie van achtergevel

De achtergevel vereiste echter een meer doorgedreven aanpak. Maarten van Thourhout legt uit waarom: “Dit volume was immers al meerdere keren herbouwd, met een afwerking in veel verschillende materialen tot gevolg. Vandaar dat we een nieuw concept hebben uitgedokterd. Hoewel het bestaande gebouw grotendeels intact bleef, sluit het eindresultaat beter aan bij de aanpalende panden. De gevelafwerking is opgetrokken tot aan de knik van het voormalige mansardedak, waarbij een verticaal raam over twee niveaus een maximale natuurlijke lichtinval toelaat. Een donkere gevelbekleding in crepi zorgt voor een eigen identiteit en gracieuze uitstraling. Kers op de taart is het ruime terras met een monumentale trap, die rechtstreeks toegang biedt tot de nieuw aangelegde, grote stadstuin.”

bank-delen-ext-1-kopieren

Aan de straatzijde zijn de gevels visueel aparte entiteiten gebleven.

 

Grote werken binnenin

Om de twee volumes fysiek met elkaar te verbinden, waren er binnenin aanzienlijke werken nodig. De historische ruimtes op niveau 0 en 1 kregen opnieuw hun oorspronkelijke indeling”, vertelt Maarten Van Thourhout. “De authentieke vloeren, deuren en de trap zijn van hun vele verflagen ontdaan en opnieuw afgewerkt. Het ‘pièce de résistance’ is in de inkomhal terug te vinden: een prachtige vloer in marmermozaïek.” 

Een vloeiend geheel

De uitbreiding is ingevuld met ontvangstruimtes voor cliënten en kantoren. Om beide volumes naadloos met elkaar te verbinden, maakte Bontinck Architecture & Engineering op ingenieuze wijze gebruik van een bestaande nis. Op de tweede verdieping van nummer 100 is een landschapskantoor ingericht. Dit sluit rechtstreeks aan op het landschapskantoor van nummer 102. Maarten van Thourhout: “De technische installaties zijn onder het mansardedak en in de kelders geplaatst om het historische karakter van het gebouw maximaal te behouden. Voorts hebben we de originele traphal doorgetrokken met een nieuwe trap tussen niveau 1 en 2. Het resultaat van dit alles is een interieur dat mooi in elkaar overvloeit en klasse uitstraalt.”     

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Pieter-Jan Vansteelandt

Projectmanager

Benieuwd naar de mogelijkheden? Ik vertel u graag alles over onze samenwerkingspakketten.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details