De steenstrips, de gevelbepleistering en de glasgevels geven het gebouw een strak uitzicht.

02:21
05-11-2019

Kortrijk LAGO Kortrijk Weide | Esthetische duurzaamheid voor nieuw Kortrijks zwemparadijs

Duurzaamheid is naast entertainment de belangrijkste succesfactor voor het grootste zwemcomplex van West-Vlaanderen. En dat mocht een meerprijs hebben. Een bouwinvestering van 30 miljoen euro, die niet zonder slag of stoot verliep. Maar wel eentje met een lage onderhoudskost en een hoge esthetische waarde.  

 Een olympisch bad van 50 op 21 meter met een tribune, een zwemparadijs met vijf glijbanen en de langste wildwaterbaan van de Benelux, een ‘all-weather buitenbad’ met ligweide, drie kinderbaden met waterspeeltuin, een golfslagbad, een warme lagune met watermassage, twee sauna’s en een stoombad. Het erelijstje van LAGO Kortrijk Weide is indrukwekkend. Dat de betrokken partijen de vele esthetische en duurzame uitdagingen niet uit de weg gegaan zijn, is dat ook. Als medeaandeelhouder van de S&R Group is het voor hoofdaannemer ACH Bouw belangrijk dat de kwaliteit op lange termijn gegarandeerd wordt. Hoe minder kosten er zijn aan het gebouw, hoe meer er geïnvesteerd wordt in nieuwe impulsen. 30 procent van de activiteiten van ACH Bouw situeert zich in de zwembadsector. Ervaring genoeg dus. Toch werd het af en toe geconfronteerd met enkele bijzondere moeilijkheden. 

Balustrades in inox en staal vergen weinig onderhoud en zijn bestand tegen een chloorhoudende omgeving.

 

Strakke deadline

De deadline halen was een van die moeilijkheden. “Het begon al bij de locatie”, zegt projectleider Steven Beyaert. “Vroeger stond daar een opslagplaats van de NMBS. De grond was vervuild en moest gesaneerd worden.” De hele site werd grondig onder handen genomen. De bouw van het zwembad was het topje van de ijsberg. “We konden de werf slechts langs één zijde betreden”, vertelt Beyaert. “Ook het minderhinderplan van de stad Kortrijk bezorgde ons de nodige stress. We moesten rekening houden met omliggende scholen en geluidoverlast.” 

Uiteindelijk raakte alles op tijd klaar. Tot een brand vlak voor de opening de plannen in de war stuurde. De glijbanen brandden gedeeltelijk af. Dankzij het goed uitgewerkte concept en de compartimentering in het
beton is erger voorkomen. Brandwerende RF-deuren sluiten het sportieve gedeelte namelijk af van de recreatiezone. Zo bleven het sportbad, het Rest-eau-café, de kleedkamers en het administratieve gedeelte gevrijwaard

De langste wildwaterbaan van de Benelux vind je in Kortrijk. 160 meter eindeloos plezier. (Beeld: Fotodesign Emily)

 

Technische uitdagingen

Alleen al de constructie van het olympische bad is een technisch huzarenstukje. De ene helft heeft een vaste ondergrond op 2 meter, de andere helft een beweegbare bodem die in de lengte nog eens opgesplitst kan worden in 25 en 22 meter. Zo kan de ene kant op 70 centimeter ingesteld worden en de andere op 1,40 meter, afhankelijk van de vraag. Omdat het complex ook in de omgeving van Kortrijk Weide moest passen, speelde het esthetische aspect een belangrijke rol. “Andere gebouwen zijn eerder structureel ontworpen, dus daar zijn op dat vlak minder kosten aan”, licht Beyaert toe. “Door te kiezen voor een combinatie van steenstrips, zwarte gevelbepleistering en glasgevels verkregen we een strakker en mooier geheel, maar wel een hoger kostenplaatje.”

De raamprofielen bestaan uit speciale legeringen voor zwembadgebruik.

 

Duurzaamheid troef

Het duurzaamheidsverhaal is overal in het gebouw terug te vinden, gaande van de nieuwste PV-technologieën tot warmtekrachtkoppeling, van extra geïsoleerde daken tot driedubbele thermische beglazing. De houten dakstructuur is bedekt met houtwolcementplaten en is ideaal qua akoestiek, esthetiek en vochthuishouding. Ook het buitenschrijnwerk is afgestemd op de chloorhoudende omgeving. De glasgevels zijn op een omgekeerde manier gemonteerd, waardoor de profielen aan de buitenzijde zitten. Ze zijn vervaardigd uit speciale legeringen voor zwembadtoepassingen.

Buffertanks onder het gebouw houden het zwemparadijs energiezuinig. Elke avond wordt het water van het grote bad opgeslagen in de tanks. De overige baden worden afgedekt. Dit alles om ’s nachts zo weinig mogelijk energie te verbruiken. De verdamping ligt lager, waardoor de luchtgroepen zich minder moeten inspannen. Een positief sneeuwbaleffect!

“Het is een project waar we bouwkundig gezien trots op zijn”, geeft projectleider Steven Beyaert nog mee. “Veel zwembaden hebben een ingesloten karakter, maar dit complex ligt perfect in het zicht aan de Leie en aan
de spoorlijn. Bovendien vloeit het gebouw mooi over in de terrassen met bar rond de buitenbaden en de ligweide met kunstgras. Ook qua esthetiek mogen we fier zijn op wat we hier bereikt hebben.”    

Tekst: Tekst Anastasia Verleysen
Beeld: Beeld LAGO Kortrijk Weide

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Lees ons « Privacy statement » voor nadere informatie.

Participanten aan het woord

Coopman Orona  – Liften

In zwemparadijs LAGO Kortrijk Weide staan twee liften van Coopman Orona. Coopman bouwt al liften sinds de jaren 60. Het bedrijf werd in 2010 overgenomen door Orona: specialisten in het ontwerpen en plaatsen van liftinstallaties en veilige mobiliteitsoplossingen, zowel standaard- als maatwerk. De ideale partner voor dit project. 

Coopman Orona plaatste één lift in de inkomhal en één in de keuken. Beide liften hebben een capaciteit van 630 kilogram. “De lift in de keuken heeft twee stopplaatsen”, zegt accountmanager
Bart Verstraete. “Daar waren vooral een robuuste afwerking
en een stevige stootrand belangrijk, want de lift zal op drukke momenten onder zware belasting komen te staan.” 

De lift in de inkomhal is een doorlooplift met twee in- en uitgangen. “Deze heeft vier stopplaatsen, waarvan de kelderhalte beveiligd is door een badge”, zegt Verstraete. “De liftkooi en deuren zijn uitgevoerd in inox. Ook al staat de lift niet in de chloorhoudende omgeving van het zwembad, inox is in alle omstandigheden een zeer duurzaam materiaal.”


Granox – Balustrades en leuningen

Van het peuterbad over de glijbaantoren tot de restaurants en bars: Granox plaatste er leuningen en balustrades om de veiligheid te garanderen. Het bedrijf uit Gits zit al 25 jaar in de sector en bouwde zijn expertise op door te focussen op grote bouwprojecten. De specialisatie ligt bij leuningen uit inox. Binnen in het zwembadcomplex is dat ook nodig. De chloorhoudende omgeving vraagt om een sterk en roestvast materiaal. 

Toch werd er niet enkel voor inox gekozen. Andere materialen zoals staal en glas zijn ook verwerkt in het ontwerp. “De drie soorten materialen, de korte levertermijn en het grote aantal lopende meters vormden een serieuze uitdaging”, zegt Granox-zaakvoerder Ghislain Ramboer. “Maar we hebben bewezen dat we onze goede naam in de sector waard zijn. Alles was mooi op tijd klaar.” 

Het gebruikte staal kreeg een speciale behandeling met drie
poederlaklagen, zodat het roestvrij is en weinig onderhoud vraagt. Zo kon het materiaal ook binnen in het complex geplaatst worden. Buiten werd er gekozen voor borstweringen in glas. “Het creëert een moderne toets en er is momenteel veel vraag naar”, licht Ghislain Ramboer toe. “We zijn daar vijf jaar geleden mee begonnen omdat het een zeer structurele toepassing is en goed vastgeklemd zit, zonder dat er nood is aan handgrepen of stijlen. De combinatie van functionele en moderne materialen resulteert in een geslaagd project.”

Lees meer over: kortrijk , West-Vlaanderen , Zwemcomplex

Bouwen aan Vlaanderen partners

Bouwinfo

Bouwheer

S&R Kortrijk 

Architect

ARTABEL architecten en ingenieurs (Leuven), 

i.s.m. Adins-Van Looveren Architecten (Gent)

Hoofdaannemer(s)

THV Vanhout (Geel) – ACH Bouw (Antwerpen)