Platform voor de bouw
Woon & Werkgebouwen

Kortrijk LAGO Kortrijk Weide | Esthetische duurzaamheid voor nieuw Kortrijks zwemparadijs

lago-18_1

5 november 2019 Leestijd 7 minuten

Deel dit artikel

Duurzaamheid is naast entertainment de belangrijkste succesfactor voor het grootste zwemcomplex van West-Vlaanderen. En dat mocht een meerprijs hebben. Een bouwinvestering van 30 miljoen euro, die niet zonder slag of stoot verliep. Maar wel eentje met een lage onderhoudskost en een hoge esthetische waarde.  

 Een olympisch bad van 50 op 21 meter met een tribune, een zwemparadijs met vijf glijbanen en de langste wildwaterbaan van de Benelux, een ‘all-weather buitenbad’ met ligweide, drie kinderbaden met waterspeeltuin, een golfslagbad, een warme lagune met watermassage, twee sauna’s en een stoombad. Het erelijstje van LAGO Kortrijk Weide is indrukwekkend. Dat de betrokken partijen de vele esthetische en duurzame uitdagingen niet uit de weg gegaan zijn, is dat ook. Als medeaandeelhouder van de S&R Group is het voor hoofdaannemer ACH Bouw belangrijk dat de kwaliteit op lange termijn gegarandeerd wordt. Hoe minder kosten er zijn aan het gebouw, hoe meer er geïnvesteerd wordt in nieuwe impulsen. 30 procent van de activiteiten van ACH Bouw situeert zich in de zwembadsector. Ervaring genoeg dus. Toch werd het af en toe geconfronteerd met enkele bijzondere moeilijkheden. 

Balustrades in inox en staal vergen weinig onderhoud en zijn bestand tegen een chloorhoudende omgeving.

 

Strakke deadline

De deadline halen was een van die moeilijkheden. “Het begon al bij de locatie”, zegt projectleider Steven Beyaert. “Vroeger stond daar een opslagplaats van de NMBS. De grond was vervuild en moest gesaneerd worden.” De hele site werd grondig onder handen genomen. De bouw van het zwembad was het topje van de ijsberg. “We konden de werf slechts langs één zijde betreden”, vertelt Beyaert. “Ook het minderhinderplan van de stad Kortrijk bezorgde ons de nodige stress. We moesten rekening houden met omliggende scholen en geluidoverlast.” 

Uiteindelijk raakte alles op tijd klaar. Tot een brand vlak voor de opening de plannen in de war stuurde. De glijbanen brandden gedeeltelijk af. Dankzij het goed uitgewerkte concept en de compartimentering in het
beton is erger voorkomen. Brandwerende RF-deuren sluiten het sportieve gedeelte namelijk af van de recreatiezone. Zo bleven het sportbad, het Rest-eau-café, de kleedkamers en het administratieve gedeelte gevrijwaard

De langste wildwaterbaan van de Benelux vind je in Kortrijk. 160 meter eindeloos plezier. (Beeld: Fotodesign Emily)

 

Technische uitdagingen

Alleen al de constructie van het olympische bad is een technisch huzarenstukje. De ene helft heeft een vaste ondergrond op 2 meter, de andere helft een beweegbare bodem die in de lengte nog eens opgesplitst kan worden in 25 en 22 meter. Zo kan de ene kant op 70 centimeter ingesteld worden en de andere op 1,40 meter, afhankelijk van de vraag. Omdat het complex ook in de omgeving van Kortrijk Weide moest passen, speelde het esthetische aspect een belangrijke rol. “Andere gebouwen zijn eerder structureel ontworpen, dus daar zijn op dat vlak minder kosten aan”, licht Beyaert toe. “Door te kiezen voor een combinatie van steenstrips, zwarte gevelbepleistering en glasgevels verkregen we een strakker en mooier geheel, maar wel een hoger kostenplaatje.”

De raamprofielen bestaan uit speciale legeringen voor zwembadgebruik.

 

Duurzaamheid troef

Het duurzaamheidsverhaal is overal in het gebouw terug te vinden, gaande van de nieuwste PV-technologieën tot warmtekrachtkoppeling, van extra geïsoleerde daken tot driedubbele thermische beglazing. De houten dakstructuur is bedekt met houtwolcementplaten en is ideaal qua akoestiek, esthetiek en vochthuishouding. Ook het buitenschrijnwerk is afgestemd op de chloorhoudende omgeving. De glasgevels zijn op een omgekeerde manier gemonteerd, waardoor de profielen aan de buitenzijde zitten. Ze zijn vervaardigd uit speciale legeringen voor zwembadtoepassingen.

Buffertanks onder het gebouw houden het zwemparadijs energiezuinig. Elke avond wordt het water van het grote bad opgeslagen in de tanks. De overige baden worden afgedekt. Dit alles om ’s nachts zo weinig mogelijk energie te verbruiken. De verdamping ligt lager, waardoor de luchtgroepen zich minder moeten inspannen. Een positief sneeuwbaleffect!

“Het is een project waar we bouwkundig gezien trots op zijn”, geeft projectleider Steven Beyaert nog mee. “Veel zwembaden hebben een ingesloten karakter, maar dit complex ligt perfect in het zicht aan de Leie en aan
de spoorlijn. Bovendien vloeit het gebouw mooi over in de terrassen met bar rond de buitenbaden en de ligweide met kunstgras. Ook qua esthetiek mogen we fier zijn op wat we hier bereikt hebben.”    

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Pascal Op de Beeck

Projectmanager

Meer online zichtbaarheid creëren via Bouwen aan Vlaanderen? Neem contact met mij op.

0%

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details