Platform voor de bouw
LAGO Kortrijk Weide Kortrijk | Geavanceerde klimatisatie voor duurzaam zwembadcomplex

LAGO Kortrijk Weide Kortrijk | Geavanceerde klimatisatie voor duurzaam zwembadcomplex

Gebouwen, gebruikers en het milieu verzorgen. Dat is de missie van VINCI Facilities, onderdeel van de Franse VINCI-groep en VINCI Energies België. Ze zijn actief in kantoorgebouwen, gevangenissen, de scholen van morgen … En ze dragen hun missie verder uit in een van de grootste zwembaden van Oost- en West-Vlaanderen: LAGO Kortrijk Weide. Een leuk en uitdagend project voor het bedrijf, maar zeker geen onbekend terrein.

“Dit is het negende of tiende zwembad waar we de installaties mogen plaatsen en nadien ook mogen onderhouden”, zegt Tim Hermans, business development manager bij VINCI Facilities. “Dit is zeker geen bandwerk, want elk project heeft zijn specifieke eigenschappen en biedt nieuwe uitdagingen. Maar ik kan wel zeggen dat de ontspanningssector een omgeving is waar we ons thuis in voelen. En waarin onze expertise goed van pas komt.”   

Het binnenklimaat is overal perfect afgestemd op de noden van iedere ruimte.

 

De komende dertig jaar zal VINCI Facilities, als belangrijke speler op het vlak van facility management en multitechnisch beheer, het onderhoud van alle installaties in en rond het gebouw van LAGO Kortrijk Weide verzorgen. Inclusief het regelmatig controleren van de luchtkwaliteit en de filters, wat belangrijk is in een gebouw waar zoveel mensen komen. Maar ook de temperatuur van het water en gebouwen checken en op peil houden is van groot belang. 

 Beveiliging op maat

Aangezien LAGO Kortrijk Weide het grootste zwembad van de provincie West-Vlaanderen is, kan het aantal installaties wel tellen. VINCI Facilities stond onder meer in voor het plaatsen van alle elektrische toepassingen zoals de branddetectie op maat, het inbraakalarm en andere beveiligingsmechanismes. “Een goede beveiliging is belangrijk gebleken tijdens de brand van 27 februari, toen een deel van het glijbanencomplex jammer genoeg in vlammen opging”, zegt Tim Hermans. 

Ook alles wat te maken heeft met verlichting, IT en telefonie werd toevertrouwd aan VINCI Facilities. Daarbij waren duurzaamheid en energieverbruik belangrijke parameters. Getuige daarvan de ecologische keuzes, zoals zuinige ledlampen. 

Zowel de warmte van de afgevoerde binnenlucht als de warmte van het zwembadwater wordt gerecupereerd.

Belang van warmteproductie

Het ecologische verhaal zetten VINCI Facilities en LAGO Kortrijk Weide door in hun keuze voor de HVAC-installaties (Heating, Ventilation en Air Conditioning). Die installeerden ze met behulp van hun technologische partner: het Belgische Cegelec. Warmteproductie is van groot belang voor de hele site. De verwarming gebeurt via stadsverwarming, een ondergronds netwerk van warmwaterleidingen. Het garanderen van een constante temperatuur in en uit het water is de taak van VINCI Facilities. 

“Het is een groot gebouw, dus de keuze van de luchtgroepen was een belangrijke factor”, zegt Tim Hermans. “We kozen voor luchtgroepen van Menerga, de Rolls Royce in de sector en innovatief
op het vlak van klimaattechnologie. Zo zijn we in staat om energie te hergebruiken die anders verloren gaat.” Die warmterecuperatie verloopt via een warmtewisselaar. “Via een wiel in die luchtgroep gaat er warmte naar buiten. Die vangen we op en hergebruiken we voor andere toepassingen”, zegt Hermans. 

Recuperatie van zwemwater 

Bij de badwatercondensor doet zich een gelijkaardig verhaal voor. “Per zwemmer moet je rekenen op een bepaalde hoeveelheid water die uit je zwembad klotst”, legt Hermans uit. “Dat wordt in de meeste gevallen integraal afgevoerd.” In het nieuwe Kortrijkse zwembad niet. VINCI Facilities werkte samen met een externe partner om een deel van de nog aanwezige warmte uit het zwembadwater te hergebruiken. “En dat is toch nog altijd een veel betere oplossing dan het water volledig verloren te laten gaan.”

In het hele complex heerst dankzij deze installaties een aangenaam klimaat, perfect afgestemd op de noden van iedere ruimte. Dat dit allemaal via duurzame en energiezuinige systemen kan, is goed gezien en mooi meegenomen.   

 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details