Platform voor de bouw
Lake District: duurzaam landmark in Knokke
Streekeigen vegetatie garandeert een groene inbedding van Lake District. (Beeld: Stefaan De Groote)

Lake District: duurzaam landmark in Knokke

Op zes minuten fietsen van het Albertstrand en tien minuten van het Zoute geniet Lake District van een interessante ligging midden in het mondaine Knokke. Bij die toplocatie hoort een superieur ontwerp en dito uitvoering. Het fraaie geheel bestaat uit een toren met dansende terrassen in wit architectonisch beton en twee lagere gebouwen in eenzelfde wit-groen palet. 

De dansende terrassen van The Tower vangen de blik van voorbijgangers. (Beeld: Stefaan De Groote)

Knokke-Heist heeft er een indrukwekkende blikvanger met een residentiële en commerciële insteek bij. Pieter-Jan Chielens van Arcas Architects licht toe: “Lake District is een mixed-use ontwikkeling op een sleutelsite, gelegen aan de invalsweg naar de badstad en grenzend aan het station. Toch was het terrein tot voor kort een parkeervlakte met enkele verlaten stationsgebouwen en een Aldi-vestiging. Vandaag staat Lake District centraal in de opwaardering van de stationsomgeving.” 

Samen bieden de drie gebouwen plaats aan 166 grote en kleine appartementen, twee kantoorruimtes, vier winkelruimtes, een supermarkt, een restaurant en een hotel met 35 kamers. Pieter-Jan Chielens: “Het commerciële luik versterkt de kern van de stationsomgeving van Knokke en vormt de basis van een aantrekkelijk en toegankelijk plein. Wat ooit een schrale parking was, is nu een gemengd en bruisend stadsproject.”

Wat ooit een schrale parking was, is nu een gemengd en bruisend stadsproject. (Beeld: Stefaan De Groote)

Van bouwput tot dakdichting

CIT Blaton overzag het project van de ruwbouw tot de dakdichting, groendaken en binnenmuren, en stond ook in voor het metselwerk en de gevels in architectonisch beton. Het familiebedrijf is actief in multiresidentiële projecten, maar ook in burgerlijke bouw, kantoorgebouwen, ziekenhuizen en industrie. Hun witte kranen springen meteen in het oog op werven in heel België. Voor werfingenieur Corentin Garain was Lake District tot op vandaag zijn grootste project. Hij vertelt: “In het voorjaar van 2021 konden we aan het werk vanaf een lege bouwput. We zijn meteen gestart met de funderingsplaat en nadien met de wanden, kolommen, balken en platen van de ondergrondse niveaus. Vooral de prefabbalkons op 50 meter hoogte waren een interessante uitdaging. Zo’n groot en complex gebouw realiseren, betekent dat je aandacht moet hebben voor elk klein detail.”

Op het hoogtepunt van de ruwbouwfase was CIT Blaton met 120 mensen actief op de werf. De opvallendste aanwezige was echter geen werknemer. “Op de werf werkten we met vier kranen. Een van die torenkranen stond op rails, zodat we overal goed bij konden. Dat heb ik nog niet vaak gezien”, lacht Corentin Garain. Met uitspringende terrassen waren dergelijke kranen geen overbodige luxe. Zo werden er prefabelementen tot 16 ton geplaatst, een fijn staaltje engineering.

De witte kranen van CIT Blaton zijn altijd herkenbaar. (Beeld: CIT Blaton)

Exclusief wonen in het hart van Knokke

Het kroonjuweel van Lake District is The Tower, een woontoren met dertien verdiepingen. De luxueuze appartementen en penthouses bieden een indrukwekkend vergezicht over de polders en de skyline van Knokke. Ook in de andere twee gebouwen op de site, 11 Lake Garden en 8 Lake Garden, is het fijn vertoeven en genieten de bewoners van ruime, groene terrassen. Samen met de grote raampartijen creëren ze een riante lichtinval en een dito ruimtegevoel. Zowel vrijgezellen, gezinnen als tweedeverblijvers genieten er van het beste wat Knokke te bieden heeft. Alle eenheden zijn intussen verkocht en volgens de wensen van de kopers afgewerkt met duurzame en exclusieve materialen.

De grote raampartijen creëren een overvloedige lichtinval en een dito ruimtegevoel. (Beeld: Stefaan De Groote)

Commercieel en residentieel karakter

Stadsvernieuwing brengt steeds uitdagingen met zich mee en vraagt om een geïntegreerd, aantrekkelijk en efficiënt ontwerp. Pieter-Jan Chielens: “Omdat de ontwikkeling zowel een commercieel als residentieel karakter heeft, zaten heel wat partijen samen rond de tafel. Dat vergrootte de complexiteit van het project aanzienlijk. We streefden naar een kwalitatief stadsproject in al zijn aspecten. Dat betekent grote open groenruimtes, een hoogwaardige afwerking voor de appartementen en een plein met winkels en horeca voor alle inwoners en bezoekers van Knokke. Zo creëert Lake District een meerwaarde over de projectcontouren heen.”

Die complexiteit beaamt ook werfingenieur Corentin Garain: “Naast ons eigen uitgebreide team en onderaannemers passeerden er ook nevenaannemers op de werf. Wie is wie? Wie doet wat? Het was even zoeken, maar uiteindelijk kenden we iedere aannemer wel en was het vlot samenwerken.” De belangrijkste werken werden afgerond in het voorjaar van 2023. Voor CIT Blaton zat het er na het plaatsen van de binnenwanden op. Daarna konden andere aannemers verder met de hoogwaardige afwerking van de appartementen en openbare ruimtes. 

Het kroonjuweel van Lake District is The Tower, een woontoren met dertien verdiepingen. (Beeld: Stefaan De Groote)

Zuinig en met aandacht voor natuur

Bij het ontwerp is niet enkel nagedacht over het comfort van de bewoners, maar lag de focus ook op een gezonde leefomgeving. Zo is de grillige vorm van de torens aan de voet omringd door groen en staan verschillende bomen en planten in voor de verfrissing op de terrassen. 11 Lake Garden en 8 Lake Garden hebben elk een groendak en op The Tower zijn heel wat plantenbakken geplaatst. Extra aandacht ging naar streekeigen vegetatie. Het plein is grotendeels autovrij en biedt fietsers en wandelaars de vrije baan. 

Om de energievoorziening zo duurzaam mogelijk te maken, schakelde ingenieursbureau BM Engineering een versnelling hoger. “Een lucht-waterwarmtepomp op het dak van The Tower stuurt een centraal energienet aan dat The Tower en 11 Lake Garden bevoorraadt”, lichten hun experten toe. “Vanuit dat energienet worden de autonome warmtepompen per appartement bediend. Via de vloerverwarming regelen de bewoners het binnenklimaat geheel naar wens, zowel wat verwarmen als koelen betreft. Het centraal verdeelnet maakt het mogelijk om energie uit te wisselen op momenten dat er zowel warmte, sanitair warm water als koeling nodig is in de appartementen.” Kers op de taart is de bufferput van 540.000 liter die het regenwater op het terrein vertraagd afvoert.    

TECHNISCHE FICHE
  • Bouwheer Ghelamco Invest (Ieper)
  • Architect Arcas Architects (Knokke)
  • Ruwbouwaannemer CIT Blaton (Brussel)

TOONAANGEVEND FAMILIEBEDRIJF IN BOUWMATERIALEN

Hoogwaardige afwerking staat en valt met exclusieve materialen. Het familiebedrijf uit Diksmuide leverde bouwmaterialen zoals stenen, gipsen, tegels, natuursteen en haarden voor de appartementen in Lake District. Met hun brede aanbod, snelle levering en persoonlijke benadering maken ze al bijna 80 jaar het verschil.

Tekst Trees Accou   |   Beeld Vinckier

In Lake District plaatste Vinckier verschillende stijlvolle haarden.

Vinckier Bouwmaterialen is een sterke regionale leverancier uit Diksmuide, waar intussen de derde generatie verschillende pijlers beheert. De groep heeft een eigen betoncentrale, verkoopt alle bouwmaterialen en is sterke toeleverancier van afwerkingsmaterialen zoals gipsen en droogbouw. Naast die materialen hebben ze nog heel wat te bieden. Zo heeft Vinckier een
platenhal met ruime stock van exclusieve marmers. De plaat die je uitkiest, verzagen ze voor keukens, badkamers en haardsokkels, maar bijvoorbeeld ook voor een stijlvolle trapbekleding in natuursteen. Levering en plaatsing doet Vinckier zelf: je vindt er dus alles onder één dak.

Vinckier heeft een grote stock van exclusieve marmers in Diksmuide. (Beeld: Annick Vernimmen)

KEUZE IN KWALITEIT

Naast natuursteen beschikt Vinckier in zijn moderne vernieuwde showroom ook over een ruim aanbod keramische XXL panelen, vloer- en wandtegels. Pieter Vinckier: “Kopers van Lake District konden in onze unieke showroom terecht om een keuze te maken die perfect aansluit bij de luxueuze afwerking van hun appartementen. De plaatsing gebeurde door ons eigen team van plaatsers en onderaannemers. Voor Lake District hebben we werkelijk op elke verdieping gewerkt. In de penthouse konden we alle materialen installeren. We hebben er tegels, natuursteen en een haard geleverd en geplaatst. Voor de badkamer, de keuken en het toilet verzorgden we maatwerk in natuursteen.”    

+

Interieur op maat boven de skyline van Knokke

Voor een keuken waaruit je de skyline van Knokke overschouwt, is enkel het beste maatwerk goed genoeg. Daarom nam projectontwikkelaar Ghelamco Augustijns Keukens & Interieur onder de arm als deskundige partner voor het interieur van de appartementen in Lake District. Met meer dan 190 uitgevoerde dossiers in het project is het vakmanschap van het familiebedrijf mee bepalend voor het interieur van de site.

Tekst Trees Accou   |   Beeld Augustijns  

De productie gebeurt volledig in het werkhuis in Wuustwezel.

Met Lotte Augustijns staat intussen al de zevende generatie aan het roer van familiebedrijf Augustijns. Die ervaring voel je in de kwaliteit van de afgeleverde interieurs. “Meer dan honderd collega’s geven dagelijks het beste van zichzelf om van elk dossier een succes te maken”, legt algemeen directeur Yves Temmermans uit. Als naaste collega van Lotte Augustijns overziet hij de evolutie van keukens naar meer en meer totaalinterieurs. “Zo leveren we ook badkamers, dressings, burelen en bijvoorbeeld constructies rond haarden. Al het meubilair is 100 % Vlaams maatwerk, ontwikkeld vanuit onze eigen expertise.”

“De productie gebeurt volledig in ons werkhuis in het Antwerpse Wuustwezel. Daar beschikken we over 13.000 m² creativiteit, waar kwalitatief vakwerk wordt geleverd. We werken voor onze kasten met heel veel verschillende soorten materialen. Augustijns is ook een gediplomeerd bewerker van Corian®, een samengesteld, niet poreus, synthetisch materiaal dat makkelijk in onderhoud is. Ook in de dossiers voor Lake District zien we Corian® vaak terugkomen.”  

“Klanten ontvangen we met open armen in onze toonzaal in Wuustwezel, gelegen naast het werkhuis, of in Aartselaar. Beide toonzalen bieden onze bezoekers veel inspiratie. Augustijns legt de klemtoon op gepersonaliseerde klantenbegeleiding en inspirerend en correct advies.”

De medewerkers van Augustijns Keukens & Interieur overzagen in totaal meer dan 190 dossiers voor Lake District.

Jas ophangen

“Het overzicht bewaren bij zo’n groot aantal dossiers in een residentieel project is niet vanzelfsprekend. Van de 150 kopers in Lake District waren er een klein aantal eigenaars die ervoor kozen om met hun eigen keukenbouwer te werken”, zegt Yves Temmermans. “Tegelijk waren er appartementen waar we instonden voor het totale interieur. Deze eigenaars kunnen bij het intrekken in hun appartement, bij wijze van spreken, meteen hun jas ophangen. Je voelt je meteen thuis.”

In september 2021 kwamen de eerste kopers van een appartement in Lake District langs in de toonzaal van Augustijns Keukens & Interieur.

High-end materialen en afwerking

Bij Lake District werkte Augustijns voor een heel divers cliënteel: investeerders, bewoners en tweedeverblijvers. “Allemaal wilden ze een high-end afwerking, soms bewerkt uit heel specifieke materialen waarmee we nog niet eerder gewerkt hadden”, licht Yves Temmermans toe. “Zo was er een appartement waar de eigenaar vroeg om een keukeneiland te bekleden met leer. Er was ook vraag naar specifieke motieven en exclusieve steensoorten. Daarvoor moet je dan op zoek naar nieuwe toeleveranciers, maar als maatwerkfirma zijn zulke vragen leuke triggers voor onze collega’s. Door dit type klanten evolueert je assortiment voortdurend en verruim je je ervaring en kennis.”

“In september 2021 kwamen de eerste kopers van een appartement in Lake District langs in onze toonzaal, waar ze de afwerking van hun interieur – na het nodige overleg en advies – samen met onze interieurvormgevers vastlegden. Hierna volgden de opmeting en de technische detailuitwerking van het dossier, waarna productie en uitvoering aan de beurt kwamen. Elke collega, elke stap in het proces, is een even belangrijke schakel in deze lange ketting.” 

Alle klanten wilden een high-end afwerking.

Voor de oplevering en plaatsing was Augustijns natuurlijk ook afhankelijk van de andere werken op de werf. “De meest exclusieve appartementen bevinden zich vaak op de bovenste verdiepingen van het gebouw. Dat betekent dat de grootste en delicaatste elementen het hoogst moeten worden getild. Letterlijk een zware uitdaging, maar wel een die onze mensen met de steun van Ghelamco tot een goed einde hebben gebracht.”    

+

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details