Ruim veertig jaar na zijn veelbesproken realisatie onderging de rode Leopoldtoren in Evere een heuse metamorfose. Het uit 1976 daterende kantoorgebouw werd omgetoverd tot een woontoren met 201 appartementen en uitgerust met ruime uitpandige privéterrassen. Al was dit laatste in stabiliteitsopzicht zeker geen sinecure …
Een kantoorgebouw transformeren tot een moderne woontoren: het is geen alledaagse klus. Bovendien promoot ‘Leopold Views’ een nieuwe manier van leven in de stad, die collectief wonen rijmt met individuele keuzes. Vandaar dat bouwheer Matexi en architectenbureau architectesassoc. ervoor opteerden om het bestaande torenvolume te omringen met ruime privéterrassen, die afgewerkt zijn met decoratieve schuifpanelen.
De toevoeging van de terrassen had bouwkundig gezien de nodige voeten in de aarde. “Je zit met een bestaande constructie en moet dus onvermijdelijk rekening houden met bepaalde beperkingen. Daarenboven zijn de terrassen en dus ook de krachten die erop uitgeoefend worden behoorlijk groot”, vertelt Eddy Hermans, zaakvoerder van Stabilogics, dat de stabiliteitsberekeningen uitvoerde. “Nadat we de stabiliteitsstudies hadden afgerond – zowel voor de terrassen als voor de verankering in de bestaande betonstructuur – hebben we alles ook nog eens uitgetekend in 3D en hebben we gedetailleerde productie-
en montagetekeningen gemaakt, zodat de aannemer op basis daarvan zijn machines kon aansturen en de terrassen haarfijn kon monteren. Dat was zeker geen overbodige luxe aangezien de vereiste afwerkingsgraad zeer hoog lag.”
Het 3D-model van de terrassen werd geïntegreerd in het gezamenlijke BIM-model, dat de betrokken partijen hanteerden om snel en efficiënt technische informatie uit te wisselen. “Dit was zeer bevorderlijk voor de communicatie en de samenwerking met Renson, dat de zonwerende schuifpanelen leverde. Ook voor de bouwheer was het BIM-model een meerwaarde, want het gaf een zeer accuraat beeld van de uiteindelijke realisatie”, aldus Eddy Hermans. “Het heeft echter wel wat moeite gekost om de terrassen op hun plaats te krijgen. Op het dakniveau na, waar de uitkraging nog iets groter is, hoefden we de bestaande structuur niet te verstevigen, maar we hebben wel enkele bijzondere ingrepen moeten voorzien om de terrassen stabiel te kunnen verankeren. In plaats van zomaar wat ankers in het beton boren, moest de aannemer onder meer werken met beugels rond de kolommen en moest hij grote stalen pinnen door de wanden boren ter hoogte van de schachten. Het was dus best een uitdagend project, maar zo hebben we het graag. Dat het niet zomaar een standaardwerk was, was immers de reden waarom we bij deze bijzondere realisatie betrokken zijn. En het resultaat mag er wezen!”