Platform voor de bouw
Lommel De Soeverein | Multifunctioneel sportcomplex garandeert unieke beleving

Lommel De Soeverein | Multifunctioneel sportcomplex garandeert unieke beleving

‘Pure beleving bieden’, dat is het motto van Sportpark De Soeverein in Lommel. Sinds de opening van een omvangrijk, ultramodern sportcomplex met zwembad, tennishal en brasserie maakt het die ambitie helemaal waar. Dat sportliefhebbers uit de Noord-Limburgse regio zich voortaan kunnen uitleven in een state of the art accommodatie, is te danken aan de doorgedreven toepassing van de DBFMO-formule: een totaalpakket met ontwerp, bouw, financiering, onderhoud en exploitatie.

Een wedstrijdbad van 25 meter en een instructiebad, beide met beweegbare bodem. Een familieglijbaan. Een wellnessgedeelte met whirlpool, sauna en stoombad. Een peuter- en kleuterbad met zogeheten ‘splashelementen’. Een spraypark in de openlucht, dat aansluit op het ruime terras van de brasserie, waar honger en dorst naar harten-lust gestild kunnen worden. Vier indoortennis-banen met bijbehorende kleedkamers, die ook bestemd zijn voor personen die even verderop gebruikmaken van de atletiekbaan. Het mag duide-lijk zijn: sportcentrum De Soeverein is het nieuwe hart van de Lommelse sportbeleving, een sfeervolle ontmoetingsplek voor al wie zwemt, tennist, de nabijgelegen speeltuin bezoekt en/of graag een hapje en een drankje nuttigt in een gezellig kader.

De zwemvoorzieningen in sportcentrum De Soeverein zijn van een erg hoog niveau.

Schot in de roos

Het verhaal achter deze gloednieuwe sportaccommodatie is best bijzonder. Pellikaan en Optisport bundelden de krachten via de oprichting van Optisport Lommel nv, dokterden een aantrekkelijk programma uit en zetten een ‘DBFMO’ op poten om hun ambitieuze plannen in de praktijk te brengen. “Dit liet ons toe om het concept tot in de puntjes uit te werken en het aanwezige potentieel maximaal te benutten”, vertelt Johan Tousseyn, algemeen directeur van Pellikaan. “Het nieuwe sportcentrum is geschikt voor tal van doelgroepen, met sport, recreatie en gezondheid als rode draad. Alle bezoekers (zo’n 160.000 per jaar) kunnen er van ’s morgens tot ’s avonds terecht om te sporten of te genieten van de fijne sfeer. Bovendien hebben we er alles aan gedaan om het complex zo kindvriendelijk mogelijk in te richten. Zo is elk bad in het zwemgedeelte uitgerust met een afzonderlijke geluidsinstallatie en speciale verlichting om kinderfeestjes een extra dimensie te kunnen geven. Het nieuwe sportcentrum is een schot in de roos, want het zwembad, de tennishal en de brasserie zijn intussen uitgebreid getest en goedgekeurd! Optisport Lommel staat de eerste dertig jaar in voor het onderhoud en de uitbating van het complex, waarna het geheel eigendom wordt van de stad.”

 

Het spraypark sluit aan op het ruime terras van de brasserie, waar honger en dorst naar hartenlust gestild kunnen worden.

Bijzondere missie

“Sportcentrum De Soeverein fungeert in wezen als toegangspoort tot de rest van het sportpark, dat onder meer plaats biedt aan een atletiekbaan, een speeltuin en voetbalterreinen”, zegt Tom Coppens, architect-partner bij Architectengroep A4. “Het Duitse POS4 Architekten, dat al heel wat zwembadontwerpen op zijn actief heeft, nam het voorontwerp op zich, waarna wij de omgevingsvergunning hebben ingediend, de uitvoering hebben opgevolgd, enzovoort. Zelf hebben we intussen ook al vijfentwintig à dertig sporthallen gerealiseerd, dus we hadden al ruim voldoende watertjes doorzwommen om deze bijzondere missie tot een goed einde te brengen. Dergelijke projecten gaan altijd gepaard met enkele specifieke aandachtspunten. Zo was het onder meer zaak om de akoestische nagalmtijd zeer goed onder controle te houden. Om een visuele link te creëren met de buitenspeeltuin aan de overzijde van het complex is het spraypark geïntegreerd in de pergolaconstructie van het terras. Deze zones lopen als het ware in elkaar over, zodat ouders iets kunnen eten en drinken terwijl hun kroost zich uitleeft tussen de fonteintjes. Aangezien de omringende bodem ietwat opgehoogd is, is de footprint van de omvangrijke tennishal enigszins gemilderd.”

Het nieuwe sportcentrum is een sfeervolle ontmoetingsplek voor al wie zwemt, tennist, de nabijgelegen speeltuin bezoekt en/of graag een hapje en een drankje nuttigt in een gezellig kader.

De meerwaarde van DBFMO

Het nieuwe sportcentrum is niet alleen op en top functioneel en visueel aantrekkelijk, maar zeker ook technisch vooruitstrevend en duurzaam. “Een WKK en twee gasgestookte ketels staan in voor de verwarming van het complex. Ook luchtgroepen met hoogrendementswarmterecuperatie dragen hun steentje bij. Er zijn PV-panelen op het dak geplaatst, en het complex is quasi volledig uitgerust met ledverlichting. Het gebouw is doorgedreven geïsoleerd (K19), is in het zwemgedeelte voorzien van driedubbele beglazing en heeft door zijn specifieke lay-out geen nood aan actieve koeling”, aldus Audrey Faghel van de Division Buildings bij Sweco Belgium, dat verantwoordelijk was voor de technische studies, het luik stabiliteit en de bijbehorende werfopvolging. “We waren al betrokken vanaf de aanbiedingsfase en hebben dus mee aan het concept gesleuteld, de totaalprijs bepaald, enzovoort. In dat opzicht is de DBFMO-formule een zegen, want het bevordert de coördinatie tussen alle betrokken partijen. Je kan meteen zeer concreet beginnen werken en vormt vanaf dag 1 een hecht team. Anderzijds plaatst het je voor een forse uitdaging, want je moet ook rekening houden met de exploitatie en de financiering. De materiaalkeuze heeft een grote impact op het latere onderhoud en de gebruiksvriendelijkheid, dus het komt erop aan om goed vooruit te denken, alles nauwkeurig af te wegen en elk cruciaal aspect – binnen de marges van het beschikbare budget – in rekening te brengen. Ik denk dat we mogen stellen dat we daar uitstekend in geslaagd zijn!”  

 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details