Platform voor de bouw
Make-over voor verouderde jeugd- en sportinfrastructuur in Hoeilaart
De opdracht omvatte de bouw van een nieuwe turnhal, een gezamenlijke voetbal- en tenniskantine, tennisterreinen, twee padelvelden, twee kunstgrasvoetbalvelden (achter de nieuwe kantine), een grote parking en enkele petanquebanen.

Make-over voor verouderde jeugd- en sportinfrastructuur in Hoeilaart

In Hoeilaart rondde Pellikaan net voor het bouwverlof de tweede en grootste fase af van de werken op de sport- en jeugdsite Koldam, die als doel hadden de verouderde gebouwen en faciliteiten aan te passen aan de hedendaagse normen. In de design & buildopdracht stond architectengroep A4 in voor het ontwerp. Daarin kenmerken de nieuwe en gerenoveerde gebouwen zich vooral door beton en staal, maar werd met doorgedreven aandacht voor de waterhuishouding en de omgeving zeker ook de duurzaamheidskaart getrokken.

De hele site werd aangepast aan de hedendaagse normen.

Nadat Pellikaan in 2018 de eerste fase van de bestaande sporthal op de Koldam-site gerenoveerd en uitgebreid had met een dojo, een cafetaria, een jeugdhuis en bijkomende kleedkamers, was het in mei vorig jaar tijd voor de tweede fase. “De gemeente Hoeilaart wilde de rest van de site, bestaande uit twee voetbalvelden, een tennisveld en een parking, een grondige make-over geven om te voldoen aan de hedendaagse normen”, begint Stijn Biesemans, projectleider namens Pellikaan, te vertellen. “Tegen het gebouw dat we in 2018 realiseerden moest een nieuwe turnhal van 10 meter hoog komen en de oude voetbalkantine moest plaats ruimen voor een gezamenlijke voetbal- en tenniskantine van twee bouwlagen met op het gelijkvloers ruimte voor kleedkamers voor de voetballer en tennissers. Daarnaast moesten er ook twee tennisterreinen bijkomen, twee padelvelden, twee kunstgrasvoetbalvelden – een kleintje en een ter grootte van een van een half voetbalveld, die samen een bestaand voetbalveld vervangen–, een grote parking en, dat werd pas later beslist, enkele petanquebanen. Een kolfje naar onze hand, gezien wij gespecialiseerd zijn in de realisatie van veelzijdige sportinfrastructuur.”

De bestaande sporthal kreeg een aanbouw met een hoogte van 10 meter (vooraan op de foto).

Contextueel ontwerp

De tweede fase van de metamorfose voor de Koldam-site werd gerealiseerd volgens een design & buildformule. Het architectenbureau werkte met andere woorden in opdracht van Pellikaan en niet rechtstreeks voor de gemeente Hoeilaart. Stijn Biesemans: “Dat was architectengroep A4 uit Leuven, waar wij al eerder mee samenwerkten. De architecten ontwierpen de nieuwe turnhal en tennis- en voetbalkantine als een betonstructuur die ze onderaan aankleedden met betonnen gevelpanelen. De bovenkant van de turnhalgevel wordt gevormd door grijze binnendozen, die van de kantine door zwarte sandwichpanelen.” 

“De dakstructuur van de turnhal werd opgebouwd uit houten liggers, die van de kantine is een staalstructuur, die mooi tot zijn recht komt in de overdekte buitentribune die je vanuit de kantine kan bestijgen. De tribune werd tegen de kantine aangebouwd en rust op stalen pilaren, waardoor ze meteen ook fungeert als overdekte fietsenstalling – waarvoor we ook de nodige verharding voorzagen. De tribune heeft niet alleen als bedoeling wedstrijden op het naastgelegen voetbalveld te kunnen volgen, maar biedt bewust ook een weidse blik over de hele site.”

De twee kleinere nieuwe kunstgrasvelden vervingen een bestaand voetbalveld.

Dat was echter niet de enige manier waarop de omgeving invloed had op de tekenpen van de architecten. “De hele omgevingsaanleg is aangepast aan de huidige normering”, legt Stijn Biesemans uit. “Daarom voorzagen de architecten in hun landschapsontwerp net onder de bovenste afwerkingslaag steenslagkoffers om het regenwater tijdelijk op te slaan en het slechts langzaam in de bodem te laten infiltreren. De hellingen die we op de site creëerden, helpen ook om regenwater naar de waterlopen
te begeleiden.”

Een en ander zorgt voor een goeie samenhang van gebouw en omgeving. “Iets waar wij bij Pellikaan bij zweren”, aldus Stijn Biesemans. “Een andere ingreep die daarin kadert zijn bijvoorbeeld de balnetten die we plaatsten, zodat de buurtbewoners niet om de haverklap tennis- of voetballen in hun tuin vinden en conflicten vermeden worden.”

Binnenbeeld van de nieuwe turnhal.

Laatste fase in uitvoering

Er werd gekozen voor een klassieke gasketel om de nieuwe gebouwen te verwarmen, maar het dak van de nieuwe turnhal is wel voorzien op het plaatsen van meer zonnepanelen dan de hal nodig heeft voor zijn elektriciteitsverbruik. “Het idee daarachter is dat de overproductie kan worden aangewend voor de tennis- en voetbalkantine”, besluit Stijn Biesemans.

De vernieuwde site is intussen al enkele weken in gebruik. Momenteel wordt in een derde en laatste fase nog een skatepark en groenzone aangelegd op de site.    

Uitzicht vanaf de nieuwe tribune.

Gevitec – elektriciteits- en bekabelingswerken

Voor de elektriciteitswerken en alle andere benodigde bekabeling in de tweede fase van de werken aan de jeugd- en sportinfrastructuur in Hoeilaart, deed Pellikaan een beroep op Gevitec. “Naast kabels voor de elektriciteitsvoorziening, voorzagen wij ook de bekabeling voor de inbraakbeveiliging, de brandbeveiliging en het databeheer en alle voedingen voor de HVAC-installatie”, vertelt Andy Borghs, assistent-directeur bij Gevitec.

De grootste uitdaging in het project school volgens de assistent-directeur in het feit dat de tennisclub en voetbalclub gebruikmaken van eenzelfde gebouw en daarin veel gangen en ruimtes met elkaar delen, maar ook elk een eigen ingang hebben. “Op het vlak van inbraakbeveiliging betekent dat bijvoorbeeld een gemeenschappelijk systeem, maar ook onafhankelijk van elkaar
vergrendelbare deuren.”

Een flexibele opstelling en de constante bereidheid om mee te denken met de klant omschrijft Andy Borghs als de meerwaarde van Gevitec in dergelijke projecten. “Specifiek in dit project werd ons bijvoorbeeld pas later gevraagd om enkele petanquebanen die aanvankelijk niet gepland waren nog van verlichting te voorzien. Over zo’n dingen doen wij niet moeilijk. En als we de klant een beter alternatief kunnen voorstellen, gebaseerd op onze eigen ervaringen in de sector, dan zullen we niet aarzelen dat te doen. Want wij zijn dan wel gespecialiseerd in elektriciteitswerken en bekabeling, wij bieden ook de betreffende componenten aan, zoals camera’s, alarmen of designverlichting. Daarvoor werken wij samen met vaste partners.”

Ook Pellikaan, zij het als opdrachtgever, beschouwt Gevitec inmiddels als een trouwe partner. “Wij werken al jarenlang met het bouwbedrijf samen. Daardoor weten we wat we aan elkaar hebben en is de communicatie altijd helder”, besluit
Andy Borghs.

TECHNISCHE FICHE
  • Bouwheer Gemeente Hoeilaart
  • Architect architectengroep A4 (Leuven)
  • Hoofdaannemer(s) Pellikaan (Zaventem)

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details