Platform voor de bouw
Monumentale renovatie vergt creatief denk- en rekenwerk
De ventilatie in de Askapel is een mooi voorbeeld van de onzichtbare integratie van de technieken.

Monumentale renovatie vergt creatief denk- en rekenwerk

Met SDKE uit Brugge haalde de bouwheer een partner in huis die al lang niet meer aan zijn proefstuk toe is. Met succes, want zelfs de moeilijkste knelpunten werden vakkundig opgelost.

De nieuwe doorsteek door de oorspronkelijke kathedraalmuur was een van de onderdelen die heel wat denk- en rekenwerk vereiste.

SDKE is de overkoepelende naam van drie organisaties die elk een kei in hun vak zijn: Studieburo De Klerck, De Klerck Engineering en Studiebureau Riessauw. “Vandaag tellen we samen een 45-tal medewerkers die van vele markten thuis zijn”, aldus assistent manager Filip Warnier. “Klanten kunnen bij ons terecht voor stabiliteit- en structuurstudies, gebouwtechnieken, EPB- en ventilatieverslaggeving, energiemanagement, auditing en commissioning. Hoewel het voornamelijk zorginstellingen en scholen zijn die een beroep doen op onze diensten, hebben we eveneens een gedegen expertise op het vlak van monumenten opgebouwd. Zo hielpen we als studiebureau stabiliteit mee aan de restauratie van de ‘Staten van Vlaanderen’ in het stadhuis van Gent en de klokkentoren van de Sint-Baafskathedraal. Dat we tevens voor de volgende renovatiefase van dit fameuze monument werden ingeschakeld, is een mooi bewijs dat we ook in dit soort panden het verschil maken.”

Studietraject met obstakels

De tweede renovatiefase vergde heel wat denk- en rekenwerk. Een bijzonder moeilijk onderdeel bleek de betonnen kelder in de binnenhoek kathedraal-kapittelhuis te zijn. “De diepte was lager dan de oorspronkelijke funderingsaanzet van de kathedraal en bevond zich in het grondwater”, aldus Patrick De Rycke, projectmanager stabiliteit. “Ook het aanleggen van de technische leidingen tussen deze kelder en de andere gebouwdelen was geen evidentie omdat sommige leidingen dwars door de brede kathedraalfundering moesten.” Frederik Decoutere, projectmanager technieken: “De onopvallende integratie van hedendaagse technieken was een andere uitdaging van formaat. Vooral de crypte met de zijkapellen vereiste creatief denkwerk omdat er klimatisering, elektrische voeding en data-infrastructuur nodig waren. Ondanks alles mag het resultaat gezien worden. Of beter: nagenoeg niet te zien, maar wel optimaal aanwezig.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details