Platform voor de bouw
Multidisciplinair ingenieursbureau maakt Antwerps woonproject mee mogelijk

Multidisciplinair ingenieursbureau maakt Antwerps woonproject mee mogelijk

In Berchem realiseert Antonissen Development Group een woonproject tussen de Grotesteenweg, het Frans van Hombeeckplein en de Klauwaerdstraat. Het ontwerp bestaat uit drie appartementsgebouwen en 21 eengezinswoningen. Het project zit in de voorontwerpfase, en daarbij wordt voor de studies een beroep gedaan op Peritas, dat beschikt over de nodige expertise op het vlak van studies technieken, stabiliteit, ventilatieverslaggeving, veiligheidscoördinatie en EPB-verslaggeving.

Het ontwerp van de hand van POLO Architects omvat naast de wooneenheden ook nog enkele commerciële ruimtes. Op de Grotesteenweg wordt de bestaande BUGA-garage gerenoveerd. De duplexen boven de garage blijven behouden en er komen acht nieuwe appartementen bij. Aan de Klauwaerdstraat komt een appartementsgebouw met 36 wooneenheden en aan het Frans van Hombeeckplein zullen dertig flats en drie commer-ciële ruimtes casco opgeleverd worden. In het binnengebied worden 21 ééngezinswoningen gerealiseerd. Onder de volledige site komt een ondergrondse parking van één niveau.

Zo energiezuinig mogelijk

Het multidisciplinaire ingenieursbureau Peritas levert de studies speciale technieken en stabiliteit, EPB- en ventilatieverslaggeving en veiligheidscoördinatie. Die laatste drie verzorgt projectingenieur Elke. “In dit project zal gewerkt worden met opti-male isolatiedikte en energiezuinige installaties in combinatie met luchtdicht bouwen”, vertelt ze. “We streven naar een zo energiezuinig mogelijk resultaat en zetten in op hernieuwbare energie.”

Berlinerwanden

Voor Christof, projectmanager stabiliteit, was vooral de ondergrondse parkeergarage een uitdaging. “Onder wat een binnentuin moet worden, werd vooral gewerkt met betonnen welfsels en breedplaatvloeren. Op andere plekken zijn dat voornamelijk stalen poutrellen.” Daarnaast berekende hij ook waar op de bouwwerf bouwputbeschoeiingen moesten komen. “Je werkt niet in open gebied, dus om de naburige bebouwing te vrijwaren van schade voorzagen we op verschillende plaatsen berlinerwanden.”

Condenserende gasketels

Projectmanager Eline nam het uittekenen van de speciale technieken voor haar rekening. “De verwarming en warmwaterproductie van de woningen en de nieuwe appartementen langs de Grotesteenweg worden gerealiseerd via individuele condenserende gaswandketels met een indicatief vermogen van 24 kW. In de andere appartementen voorzagen we een collectieve installatie. In alle wooneenheden komt een ventilatiesysteem D, regenwater wordt gerecupereerd, de parkeer-garage krijgt een RWA-installatie en er worden zonnepanelen geplaatst”, vat ze de belangrijkste zaken samen. In het voorjaar van 2020 zal de verkoop van de appartementen, commerciële ruimtes en woningen van start gaan.    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details